Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Κυβέρνηση εκτός ελέγχου - Συμβιβαστική λύση για το γάλα - ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ 3 ΑΡΘΡΑ


Επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων στη συγκυβέρνηση ώστε να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν το νέο πολυνομοσχέδιο, που συμφωνήθηκε με την τρόικα, έλαβε χώρα νωρίτερα στο Μαξίμου με Σαμαρά και Βενιζέλο να πασχίζουν ώστε να μη βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισηςσυμφωνήθηκε η συνέχιση του προγράμματος κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων ενώ επήλθε και συμβιβαστική λύση για το επίμαχο θέμα των ημερών, το γάλα.

Ακολούθησε σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου και Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά να κάνει λόγο για τερματισμό της λιτότας και τήρηση των κόκκινων γραμμών.

“Μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία συμφωνία που κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Πρώτα απ’ όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας. Μετά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει,” είπε ο Αντώνης Σαμαράς για να προσθέσει: “Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει.”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε πως “όλα είναι υπό έλεγχο” και “θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε πως θα ενημερώσει σήμερα τους βουλευτές της ΝΔ και αύριο του ΠΑΣΟΚ για το σκέλος του πολυνομοσχεδίου που αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης. Είπε επίσης ότι θέλει να πιστεύει πως όταν οι βουλευτές το διαβάσουν θα συμφωνήσουν.

Κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης αποφασίστηκε η συνέχιση και ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος κινητικότητας, καθώς απομένουν ακόμη 4.000 διαθεσιμότητες για να υλοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα για 25.000 διαθεσιμότητες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περίπου 3.000 θα προέλθουν από τους δήμους, περισσότερες από τις οποίες θα είναι με τη μέθοδο της ενδοδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας και 1.000 από ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, εγκρίθηκαν τα οργανογράμματα και το σχέδιο στελέχωσης των περισσοτέρων υπουργείων, τα οποία θα αποτυπωθούν σε Προεδρικά Διατάγματα και θα σταλθούν προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό η τρόικα φέρεται να δέχθηκε κάποιες αλλαγές στη διάταξη για το γάλα. Ειδικότερα καταργήθηκε ο όρος "φρέσκο" με το γάλα να διαχωρίζεται σε παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) σε υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον στην κατηγορία τού παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα τα σημεία του πολυνομοσχέδιου

Από τρία άρθρα με όλα τα επίμαχα θέματα μεταξύ των οποίων το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να περιλαμβάνονται σε ένα άρθρο αποτελείται το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.


Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ το άρθρο 1 και ΕΔΩ τα άρθρα 2 και 3
Ειδικά η διάταξη για το γάλα προβλέπει τα εξής:
α.Για τους αγοραστές αγελαδινού γάλακτος, πριν από την έναρξη δραστηριότητας και την πρώτη αγορά οποιασδήποτε ποσότητας γάλακτος από τους παραγωγούς, ακολουθείται η διαδικασία έγκρισης του άρθρου 10 της υπ’ αριθ. 302026/2004 (Β’ 1688) ΚΥΑ με θέμα «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος της εισφοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά.»
β.Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 της ΥΑ 341263/18.11.2008 (Β΄ 2402), όπως ισχύει, καταργείται.
α. Η παράγραφος 6 του άρθρου 12 του από 2/16.5.1959 Β.Δ. (Α’ 89) αντικαθίσταται ως εξής: «6. α) Ως «παστεριωμένο γάλα» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,70 βαθμούς C για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «παστεριωμένο» και «γάλα», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του. Το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 12 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερόμενων στο προηγούμενο εδάφιο να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».
β) Ως «γάλα υψηλής παστερίωσης» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στους +85 βαθμούς έως + 127 βαθμούς C σε τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιμασία υπεροξειδάσης να είναι αρνητική, αμέσως δε μετά τη θερμική του επεξεργασία ψύχεται, το συντομότερο δυνατό, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C. Η συντήρηση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης γίνεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «γάλα» και «υψηλής παστερίωσης», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας του προϊόντος αναγραφή της ένδειξης «παστεριωμένο» χωρίς τη συνοδεία της φράσης «υψηλής παστερίωσης».»
β.Οι συσκευασίες γάλακτος της προηγούμενης υποπερίπτωσης που διατίθενται στην αγορά συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες ενδείξεις εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες