Πρόστιμα που επιβάλλονται και μετά από λίγες ημέρες διαγράφονται, άδειες για τη λειτουργία λατομείου μέσα σε δάσος, που ανακαλούνται και αμέσως μετά ξαναχορηγούνται στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «καταπολέμησης» της ανεργίας, υπηρεσιακά έγγραφα που δεν λαμβάνονται υπόψη σε αποφάσεις, διαπίστωση αυθαιρέτων εργασιών στον αιγιαλό, που όμως ονομάζονται νόμιμα.
Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας σε «περίεργες» αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι οποίες έχουν – πιθανώς τυχαία- ένα κοινό στοιχείο: σε όλες εισηγητής είναι ο απολυθείς χθες νομικός του σύμβουλος, Γιώργος Μερκουλίδης.
Ας δούμε, λοιπόν, δυο από αυτές:
-Στις 24 Ιουλίου 2012 ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, επιβάλλει πρόστιμο 200.000 ευρώ στην εταιρεία «Κουμουλάς Α.Ε.», η οποία διατηρεί πρατήριο υγρών καυσίμων και, κατά παράβαση του νόμου, όπως αναφέρει η απόφαση, πωλούσε καύσιμα σε άλλα πρατήρια. Το πρόστιμο επιβάλλεται μετά από έκθεση της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης του ΣΔΟΕ (886/8-3-2012) σύμφωνα με το οποίο το πρατήριο πώλησε το 2011 και στις αρχές του 2012, 1.077.738 λίτρα καυσίμων σε 3 άλλα πρατήρια, κάτι που απαγορεύει η νομοθεσία.
Η εταιρεία προσφεύγει στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις 8 Αυγούστου 2012, και ζητά να ακυρωθεί το πρόστιμο. Ο κ. Δεικτάκης απορρίπτει την ένσταση και στις 31 Αυγούστου εκδίδει σχετική απόφαση.
Στις 7 Σεπτεμβρίου υπογράφει σύμβαση με τον δικηγόρο Γ. Μερκουλίδη, τον οποίο είχε προσλάβει ως νομικό σύμβουλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφαση στις 30 Αυγούστου. Μια από τις πρώτες ενέργειες του κ. Μερκουλίδη είναι να εισηγηθεί στον κ. Δεικτάκη την ακύρωση του προστίμου, παρά το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν είχε εγκρίνει την επιβολή του. Είχε μεσολαβήσει νέα προσφυγή της εταιρείας, την 1η Οκτωβρίου. Στις 9 Οκτωβρίου, μετά την εισήγηση του νομικού συμβούλου, ο ΓΓ εκδίδει νέα απόφαση με την οποία ανακαλεί τη δική του και ακυρώνει το πρόστιμο.
-Στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 ο ΓΓ ανακαλεί την άδεια λειτουργίας λατομείου που λειτουργεί σε δασική έκταση 300 στρεμμάτων στην περιοχή της Δαμάστας και στις 2 Νοεμβρίου 2012 εκδίδει νέα απόφαση ανάκλησης της άδειας. Για την ανάκληση της άδειας επικαλείται διάφορους λόγους, ανάμεσα στους οποίους είναι η καταγγελία της διεύθυνσης Δασών ότι καταστρέφεται το δάσος. Υπάρχουν καταγγελίες και για άλλες παραβάσεις, όπως ότι άλλαξε η εταιρεία και η διάδοχος δεν έχει συμβόλαιο μίσθωσης.
Ακολουθούν διάφορες διαδικασίες, ανάμεσα στις οποίες είναι νέο έγγραφο της διεύθυνσης Δασών (3 Ιουλίου 2013) με το οποίο εκφράζει νέα διαφωνία στο να συνεχιστεί η λειτουργία του λατομείου σε δασική έκταση.
Στις 8 Αυγούστου ο νομικός σύμβουλος – που δεν αναφέρεται καθόλου στις προηγούμενες αποφάσεις ανάκλησης- εισηγείται να ακυρωθεί η ανάκληση και να συνεχιστεί η λειτουργία του λατομείου.
Ο κ. Δεικτάκης εκδίδει στις 16 Οκτωβρίου 2013 νέα απόφαση, ανατρέποντας τις δύο προηγούμενες δικές του. Στην απόφαση μνημονεύει τις αντιρρήσεις της διεύθυνσης Δασών, την εισήγηση του νομικού συμβούλου και άλλων υπηρεσιών και φορέων, και θέτει την προϋπόθεση να αναδασωθεί η περιοχή και να τηρηθούν μερικοί περιβαλλοντικοί όροι. Ρητώς αναφέρεται, μάλιστα, ότι το λατομείο λειτουργεί σε δασική έκταση.
Στη νέα απόφαση, που ακυρώνει την ανάκληση της άδειας, ο ΓΓ επικαλείται αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους για τη συνέχιση της λειτουργίας του λατομείου. Όπως αναφέρει, για τη λήψη λαμβάνει υπόψη:
«Των πλεονεκτημάτων από την λειτουργία του λατομείου και εν προκειμένω, της συμβολής στην μείωση
της ανεργίας με την πρόσληψη προσωπικού από τη γύρω περιοχή, την οικονομική ενίσχυση του Δήμου
από την απόδοση υψηλών τελών στον τελευταίο, των μισθωμάτων που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο
και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης καθώς και της μείωσης του κόστους των αδρανών υλικών
στην περιοχή».
της ανεργίας με την πρόσληψη προσωπικού από τη γύρω περιοχή, την οικονομική ενίσχυση του Δήμου
από την απόδοση υψηλών τελών στον τελευταίο, των μισθωμάτων που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο
και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης καθώς και της μείωσης του κόστους των αδρανών υλικών
στην περιοχή».
Στις 4 Νοεμβρίου εκδίδει νέα απόφαση, επιβεβαιώνοντας την ακύρωση της ανάκλησης. Όμως η απόφαση αυτή έχει δυο αξιοσημείωτες παραλείψεις:
-Δεν αναφέρονται οι διαφωνίες της διεύθυνσης Δασών, παρά μόνο η εισήγησή της να αναδασωθεί η περιοχή
-Καταργείται από το «δια ταύτα» η έννοια του δάσους! Αυτή τη φορά αναφέρεται σε λατομική ζώνη και μόνο, και καταργείται ο όρος «δασική έκταση» που υπάρχει σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις.
Ανάλογοι χειρισμοί υπάρχουν και σε άλλα θέματα, όπως σε υποθέσεις εργασιών από ξενοδοχεία σε εκτάσεις του δημοσίου (αιγιαλός), με αποφάσεις που θεωρούν ότι οι εργασίες είναι αυθαίρετες και μετά από λίγο θεωρούνται απολύτως νόμιμες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες