Πανικός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές εξαιτίας της επέλασης του ιού της γρίπης ενώ οι ασθενείς ψάχνουν με το κερί ένα αντιγριπικό εμβόλιο αφού τα φαρμακεία έχουν στεγνώσει. Τα κρούσματα της γρίπης τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται ραγδαία με τους νεκρούς να πολλαπλασιάζονται ενώ εκφράζονται φόβοι ότι είναι πολύ περισσότεροι.
Αλματώδη αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας, καθώς μόνο τα τελευταία 24ωρα στη λίστα με τα θύματα προστέθηκαν άλλοι 10 άνθρωποι με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει πλέον τους 60.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι φέτος η νοσηρότητα είναι στα ύψη σε σύγκριση με τους δύο περασμένους χειμώνες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα μόνο μέσα σε μία μέρα έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, όλοι πάνω από τα 50 αλλά με υποκείμενα νοσήματα.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεκάδες άτομα και άρα είναι ορατός ο κίνδυνος ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση 168 ασθενείς, κυρίως χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι, στην πλειονότητα τους δεν είχαν εμβολιαστεί.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι σημαντικό να αναζητούν άμεσα γιατρό τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις.
Στο μεταξύ για λιγότερες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία κάνουν λόγο οι Φαρμακοποιοί, με τον ΕΟΦ, όμως, να υποστηρίζει ότι δεν έχει καταγράψει ελλείψεις.
Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας επιρρίπτει ευθύνες στις αρχές για έλλειψη προετοιμασίες μπροστά στην επέλαση της γρίπης αλλά και για την έλλειψη εμβολίων τα οποία όπως σημειώνει κοστίζουν μόλις 6 ευρώ αλλά εξαιτίας αυτού του ποσού χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Πάντως φαίνεται ότι η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών απέτρεψε πολλούς από το να εμβολιασθούν σε μια χώρα όπου ούτως η άλλως η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή και συνήθως αγγίζει μόλις το 5% με 10%.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Με βάση τις προειδοποιήσεις των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από βαριές και χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι και μεταξύ άλλων οι ανοσοκατεσταλμένοι.
Όμως οι ερευνητές κάνουν την ανατροπή!
Το να είναι κάποιος το επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου τον καθιστά ευτυχέστερο αλλά τον εκθέτει και στην γρίπη υποστηρίζει επιστημονική έρευνα του γνωστού ελληνο-αμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη.
Η μελέτη του Χρηστάκη, που έγινε από κοινού με τον συνεργάτη του Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "PloS ONE".
Όπως διαπίστωσε η έρευνα το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι.
"Το να είσαι στο επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου σε κάνει πιο ευτυχισμένο, όμως επίσης σε εκθέτει στις αρρώστιες" δήλωσε ο Φάουλερ.
Αυτό το λεγόμενο "παράδοξο της φιλίας", σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ειδικούς στα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα, μπορεί να είναι σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου που ένας πανδημικός ή κάποιος άλλος επικίνδυνος ιός μπορεί να συμπεριφερθεί.
Οι δύο ερευνητές μελέτησαν την εξάπλωση του πανδημικού ιού Η1Ν1 της γρίπης πριν από μερικά χρόνια σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ και διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι βρίσκονταν πιο πολύ στο επίκεντρο της παρέας και των άλλων δικτύων που είχαν σχηματιστεί, κόλλησαν τον ιό κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους.
Συμβουλές πρόληψης
Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της αφής, από παθογόνους μικροοργανισμούς που κάνουν... πάρτι σε χερούλια πόρτας, χειρολαβές, ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια υπολογιστών και γενικά σε αντικείμενα συχνής χρήσης.
Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι τηρούμε με σχολαστική ευλάβεια την σωστή υγιεινή των χεριών. Έτσι δεν παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι αφού έτσι περιορίζεται η διασπορά των μικροβίων.
Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν την παρασκευή και την κατανάλωση φαγητού, πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά τη χειραψία με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως καταρροή, συνάχι, βήχα, φτέρνισμα, μετά την επαφή με ζώα και φυσικά ύστερα από κάθε χρηματική συναλλαγή.
Επίσης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με βρόμικα χέρια.
επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων
Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.
αποφυγή των βαριών ρούχων
Η αντίληψη ότι τον χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά λόγω του κρύου είναι λανθασμένη και επομένως η συνήθεια να ντυνόμαστε σαν κρεμμύδι δεν μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις.
κάλυψη με το χέρι
Φτερνιζόμαστε κρύβοντας το στόμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας (έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη χειραψία να μην έχουμε σταγονίδια στην παλάμη μας). Επίσης, επιβάλλεται να βάζουμε τα χέρια μπροστά στο στόμα όταν βήχουμε.
Δεν έχουμε το στόμα κολλημένο στο ακουστικό, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.
Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.
Επειδή η καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο, καλό είναι να μην επιζητούμε την πολλή ζέστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20° C.
Δεν βγαίνουμε έξω αμέσως μετά το λούσιμο. Ύστερα από το στέγνωμα των μαλλιών με το σεσουάρ, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 15΄, ώσπου να φύγει η θερμότητα από το κεφάλι.
Όσο πιο πολύ γκρίνια τόσο χειρότερο
Οι γκρινιάρηδες αρρωσταίνουν ευκολότερα. Σε μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον διαπιστώθηκε ότι οι γκρινιάρηδες και γενικά οι απαισιόδοξοι κρυολογούν πιο συχνά από τους χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι τη μεγαλύτερη αντίσταση στη γρίπη είχαν όσοι διέθεταν ανεπτυγμένο χιούμορ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες