Ο 39χρονος πνευμονολόγος Νικόλαος Κουτσομήτρος γυρίζει τα χωριά του Αγρινίου και μία φορά τον μήνα εξετάζει δωρεάν τους κατοίκους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης κι εκείνοι τον ανταμείβουν με αγάπη, πίτες και αβγά!
Σε μία εποχή όπου η φτώχεια και η απελπισία έχουν χτυπήσει εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, ένας νέος γιατρός στο Αγρίνιο κάνει τρόπο ζωής τον όρκο του Ιπποκράτη και απαλύνει τον πόνο, προλαβαίνει την αρρώστια, θεραπεύει και δίνει ελπίδα σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους και σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Και όλα αυτά τα κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια (της κρίσης) αφιλοκερδώς.Ο 39χρονος πνευμονολόγος - φυματιολόγος Νικόλαος Κουτσομήτρος, γιος δασκάλων, μεγάλωσε με την αρχή ότι «στα δύσκολα όλοι πρέπει να βοηθάμε», όπως λέει. Η αποζημίωσή του είναι η αγάπη του κόσμου, την οποία έχει κερδίσει!
Ο νεαρός γιατρός «των φτωχών» όμως έχει και τα... τυχερά του στις επισκέψεις του στα σπίτια των ανθρώπων που τον έχουν ανάγκη. Πίτες και φρέσκα αβγά του δίνουν οι ασθενείς του για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους! «Αρχισα να γυρίζω τα χωριά του Αγρινίου το 2009, προτού η οικονομική κρίση μάς δείξει τα δόντια της. Αφορμή στάθηκε μια είδηση που διάβασα για έναν Αμερικανό γιατρό που πρόσφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του στους αστέγους. Πήγαινε τα βράδια κάτω από τις γέφυρες και στα στενά που σύχναζαν και τους εξέταζε» περιγράφει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Κουτσομήτρος. Την επιθυμία του για προσφορά στον συνάνθρωπο πυροδότησε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο ουσιαστικά του έδωσε την ιδέα πώς να βοηθήσει όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν γιατρό.
Εκτοτε αφιερώνει μια μέρα τον μήνα προκειμένου να επισκεφθεί ένα -διαφορετικό κάθε φορά- χωριό της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου!
Με... σοκολάτες
Μέσα στην τσάντα του υπάρχει πάντα το φορητό σπιρόμετρο για να εξετάσει τους ασθενείς για άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα, πνευμονική ίνωση και πολλές άλλες ασθένειες. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που δίνει στους ασθενείς, αλλά και... σοκολάτες για τα παιδιά! «Στην αρχή, επειδή δεν γνώριζα ποιοι άνθρωποι είχαν πραγματική ανάγκη, ρώτησα τον φαρμακοποιό ενός χωριού και μου υπέδειξε κάποια οικογένεια που δεν είχε τη δυνατότητα για να επισκεφτεί γιατρό. Σκεφτείτε μόνο ότι ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί να ζητήσει έως και 50 ευρώ. Πού να τα βρουν άνεργοι και φτωχοί αυτά τα λεφτά;» λέει ο 39χρονος πνευμονολόγος.
Αμέσως ο ίδιος ενημέρωσε τηλεφωνικά την οικογένεια ότι θα τους επισκεφτεί στο σπίτι για να τους εξετάσει δωρεάν. Στην πρώτη συνάντησή τους ήταν επιφυλακτικοί, γιατί δεν πίστευαν ότι θα εξεταστούν χωρίς χρήματα: «Πήρα το σπιρόμετρο και τους εξέτασα όλους. Φεύγοντας έκαναν κίνηση να μου δώσουν χρήματα, αλλά τους εξήγησα ότι οι υπηρεσίες μου είναι δωρεάν και έφυγα χαμογελώντας με την έκπληξη που είδα στα μάτια τους».
Το νέο διαδόθηκε σαν αστραπή στα χωριά Θέρμο, Καινούργιο, Γαβαλού, Αγγελόκαστρο, Μακρυνεία έως την Αμφιλοχία, και την επόμενη φορά που απευθύνθηκε στον φαρμακοποιό ενός άλλου χωριού η φήμη του τον είχε προλάβει και οι κάτοικοι τον περίμεναν στο καφενείο!
«Τώρα πια τους ξέρω όλους με το μικρό τους όνομα και τους παίρνω τηλέφωνο για την ημέρα που θα πάω στο χωριό τους. Η εξέταση γίνεται στο δημοτικό κατάστημα και στα σπίτια τους, γιατί πολλοί είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να βγουν έξω. Με περιμένουν με ανυπομονησία, αλλά και εγώ, όταν βλέπω ότι είναι καλά, παίρνω χαρά. Πιστέψτε με, η αγάπη που λαμβάνω είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Αλλά, για να πω και την αλήθεια, έχω και τα τυχερά μου! Μου δίνουν και καμιά πίτα, κανένα φρέσκο αβγουλάκι για το παιδί» λέει γελώντας.
Να σημειωθεί ότι Νικόλαος Κουτσομήτρος είναι ενεργό μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αγρινίου και μάλιστα τις τελευταίες δύο φορές τον είχαν συνοδέψει στις αποστολές του και δύο νοσοκόμες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει αγοράσει και φάρμακα για ασθενείς. Ο 39χρονος είναι παντρεμένος με τη γιατρό πνευμονολόγο Μίνα Κατσάνου, που εργάζεται στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, και έχουν έναν γιο, τον επτάχρονο Νικηφόρο: «Στο παιδί μου λέω αυτό που μου έμαθαν οι γονείς μου, ότι στα δύσκολα όλοι πρέπει να βοηθάμε» δηλώνει.
Ρίτα Μελά
Κυριακάτικη δημοκρατία
Γνωρίστε το γιατρό μέσα από μια συνέντευξή στην Ιουλία Ιωάννου στο agrinio-life.gr/
Νικόλαος Κουτσομήτρος
Πνευμονολόγος
Χαριλάου Τρικούπη 4,Αγρίνιο
τηλ. 26410 33166 – 6976 443260
Η καταγωγή του είναι από τη Λυσιμαχεία αλλά κρατάει και από την όμορφη Κεφαλονιά από τη μεριά της μητέρας του, την οποία λατρεύει και την επισκέπτεται κάθε χρόνο μαζί με την οικογένειά του. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του όμως το πέρασε στην Πάτρα όπου και επέστρεψε όταν έκανε την ειδικότητά του στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδος, μετά τις σπουδές του στο Βουκουρέστι. Η σύζυγός του είναι και αυτή πνευμονολόγος στο Μεσολόγγι και έτσι έχουν μοιράσει κατά κάποιον τρόπο την απόσταση μιας και ζουν στο Αιτωλικό αλλά εκείνος δραστηριοποιείται στο Αγρίνιο όπου και διατηρεί το ιατρείο του εδώ και 4 χρόνια.
Ο εξάχρονος γιος του είναι η μεγάλη του αδυναμία, ενώ του αρέσει να πηγαίνει για ψάρεμα, να παίζει μπάσκετ, να ακούει μόνο ελληνική μουσική όπως τονίζει!
- Γιατί επέλεξες το Αγρίνιο για να ανοίξεις το ιατρείο σου και δεν έμεινες στην Πάτρα όπου έζησες και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου; Θεωρείς ότι μια μικρότερη πόλη όπως η δική μας έχει πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης;
Την Πάτρα την αγαπώ γιατί εκεί έζησα τα περισσότερα παιδικά μου χρόνια. Ο λόγος που επέστρεψα στο Αγρίνιο είναι η καταγωγή μου από το νομό, αλλά και το γεγονός ότι στην Πάτρα υπάρχουν πολλοί ιδιώτες πνευμονολόγοι, οπότε εδώ είναι πιο εύκολο να ορθοποδήσει κάποιος. Επίσης η επαρχία προσφέρει στιγμές γαλήνης και ηρεμίας που δε βρίσκεις στα μεγάλα αστικά κέντρα.
- Η κατάρρευση του συστήματος υγείας έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον τη ζωή, ακόμη και την υγεία του πολλές φορές. Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό, ποια είναι η άποψή σου;
Όλοι μας βιώνουμε την οικονομική κρίση, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίζει την υγεία του σαν ύψιστο αγαθό και να μην την παραμελεί. Για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι 30 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα (ΧΑΠ, νόσος που προκαλείται από το τσιγάρο) αλλά υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 400 χιλιάδες. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που βήχουν, έχουν δύσπνοια και απόχρεμψη και δεν επισκέπτονται τον πνευμονολόγο ή κάποιο νοσοκομείο.
- Πριν από τρία χρόνια η εξάπλωση του ιού της γρίπης είχε σπείρει τον πανικό σε όλους και τα θύματα που θρηνήσαμε ήταν αρκετά! Πολύς κόσμος έσπευσε να εμβολιαστεί, με αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας εμβόλια προκειμένου να γλιτώσει. Ξαφνικά μετά καταλάγιασε όλο αυτό και όλοι το ξέχασαν. Τώρα διαβάζουμε για το νέο ιό της γρίπης των πτηνών και το κατά πόσο αυτός μπορεί να μεταδοθεί από τους ανθρώπους. Τελικά, είναι κατασκευασμένα όλα αυτά, θέλουν να εξοντώσουν μαζικά κόσμο, τι γίνεται;
Νομίζω ότι όντως επικράτησε ένας πανικός χωρίς λόγο και σε αυτό επηρέασαν και τα ΜΜΕ που τρομοκράτησαν τον κόσμο φουσκώνοντας τα γεγονότα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι ασθενείς που πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο από την απλή γρίπη είναι 10πλασιος από τους ασθενείς που πεθαίνουν από τη γρίπη των χοίρων ή των πτηνών. Ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μόνο αν έρθει σε στενή επαφή με άρρωστα πτηνά (π.χ. σφαγή και προετοιμασία άρρωστου πτηνού για φαγητό). Η γνώμη μου για τους εμβολιασμούς είναι ότι πρέπει να γίνονται χωρίς φόβο γιατί τα εμβόλια είναι ελεγμένα από τον ΕΟΦ. Ειδικά ο εμβολιασμός ενδείκνυται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ασθενείς με άσθμα, διαβήτη, καρδιακές νόσους, ηλικιωμένους.
- Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ κι όμως πεθαίνουν από καρκίνο, αντίστοιχα μπορεί κάποιος να είναι μανιώδης καπνιστής και να μην πάθει ποτέ τίποτα. Ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, η κληρονομικότητα, το άγχος, η τύχη…
Δυστυχώς ο καρκίνος του πνεύμονα αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια με το κάπνισμα να αποτελεί την πρώτη αιτία. Άλλες αιτίες είναι η έκθεση σε σκόνη και ακτινοβολία λόγω επαγγέλματος αλλά και η κληρονομικότητα. Υπάρχουν όντως άνθρωποι που κάπνιζαν πολλά χρόνια και δεν είχαν αναπνευστικά νοσήματα (πιθανώς λόγω καλών γονιδίων) αλλά είναι λίγοι. Θα σας πω ενδεικτικά ότι 9 στους 10 ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα είναι καπνιστές.
- Κάθε χρόνο -δυστυχώς- τα θύματα πνιγμού από αμέλεια ή άλλους λόγους αυξάνονται. Τι θα πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε να περάσουμε ένα ήσυχο, όσο γίνεται, καλοκαίρι;
Παράγοντες αυξημένου κινδύνου για πνιγμό είναι η άγνοια κολύμβησης, η υπερεκτίμηση των κολυμβητικών δυνατοτήτων, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, χρήση αλκοόλ, υπνωτικών, κολύμβηση μετά από φαγητό, επέλευση κατά την κολύμβηση εγκεφαλικού, σπασμών, έμφραγμα, αρρυθμία. Η ασφαλής περίφραξη και φύλαξη των χώρων κολύμβησης μπορεί να προλάβει τον πνιγμό σε όλα τα παιδιά μικρής ηλικίας. Πρέπει να δίνεται έμφαση στη χρήση σωσίβιων και στην προσεκτική επιτήρηση του παιδιού από ενήλικα. Όσον αφορά στους ενήλικες η αποφυγή κολύμβησης όταν η θάλασσα είναι κυματώδης, η αποφυγή απομάκρυνσης από την παραλία, η αποφυγή κολύμβησης μετά από φαγητό, αλκοόλ, χρήση ψυχοφαρμάκων καθώς και η παρουσία ναυαγοσωστών σε οργανωμένες παραλίες είναι μέτρα που μπορούν να εξαλείψουν τα περιστατικά πνιγμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες