Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ποινική δίωξη για πρώην σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, για την αμαρτωλή ΜΚΟ που ζημίωσε το Δημόσιο 9 εκατ.!

ΜΚΟ= Μπίζνες Καλά Οργανωμένες
- Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", Κώστας Τζεβελέκος έχει ήδη προφυλακιστεί
- Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2000 - 2004 όταν στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού ήταν επικεφαλής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ
- Συνολικά κατηγορούνται 3 εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι και τρείς συνταξιούχοι που υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών



Η δράση άλλης μια αμαρτωλής ΜΚΟ αποκαλύφθηκε σήμερα μετά από έρευνα πολλών μηνών από την Ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για την ΜΚΟ, Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος της ΜΚΟ ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα είναι ο δημοσιογράφος Κωστας Τζεβελέκος.

Εμπλεκόμενη σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αι η σύζυγος του η οποία υπηρέτησε στο υπουργείο Τουρισμού αποσπάστηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και από εκεί πήρε την σύνταξή της.

Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος


Ένα πολύ γνωστό όνομα, στο διπλωματικό σώμα, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είναι ακόμα εν ενεργεία διπλωμάτης του ΥΠΕΞ και εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση.

Η υπόθεση αυτή αφορά ποσά που δόθηκαν στην ΜΚΟ της οποίας το πλήρες όνομα είναι: Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης την περίοδο 2000 - 2004 όταν ο διπλωμάτης ήταν προιστάμενος της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακης Συνεργασίας.

Ο άνθρωπος αυτός σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του newsit, κατηγορείται για απιστία και ψευδή βεβαίωση γιατί την εποχή που εκταμιεύθηκαν αυτα τα ποσά των 9 εκατομμυρίων περνούσαν όλες οι βεβαιώσεις από τα χερια του και υπέγραφε χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα παραστατικά που να δικαιολογούν τις εκταμιεύσεις.

Εντύπωση προκαλέι η φράση ενός εκ των εμπλεκομένων όταν ρωτήθηκε για το που βρίσκονται αυτα τα ποσά. Είπε: "Αμα τα βρείτε γράφτε μου". 

Αγάπη για τα ακίνητα


Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αστυνομίας, ο προφυλακισθείς Τζεβελέκος με την σύζυγό του συμμετείχαν στο  ΔΣ της ΜΚΟ και: ζούσαν σε μεζονέτα πολυτελείας στα Βριλήσσια για την οποία πλήρωναν ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα.

Επίσης, είχαν φτιάξει πολυτελή μεζονέτα σε τουριστική περιοχή της Ροδου για την οποία δαπάνησαν ποσό που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ αλλά και 7οροφη πολυκατοικια στους Αμπελόκηπους. 

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ σταμάτησε την λειτουργία της στην Ελλάδα το 2013 και το ζεύγος μετακόμισε στην Κύπρο όπου μετέφερε τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Όταν άρχισε και έσφιγγε ο κλοιός ο Κώστας Τζεβελέκος ήρθε στην Ελλάδα πήγε και απολογήθηκε στην 4η ανακρίτρια και κρίθηκε προφυλακιστέος. 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν ως «όχημα» για την κακουργηματική απάτη την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες. 

Για τι κατηγορούνται


Κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ξεπέρασε τους είκοσι μήνες και αφορά το χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο, η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.

Έγινε εκτεταμένη και σε βάθος διερεύνηση οικονομικών και λοιπών στοιχείων, καθώς και συντονισμένες έρευνες σε σπίτια και έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Ο όγκος δεδομένων ξεπερνά τις 20.000 σελίδες, ενώ μόνο η αναφορά, που συνοδεύει τη σχετική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ξεπερνά τις ογδόντα σελίδες.

Στην πραγματικότητα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές. 

Το τέχνασμα που χρησιμοποιούσαν


Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.

Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.

Συγκεκριμένα:

- δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης.

- οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου.

- γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση.

- δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ,

- ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος. 

Πλήρωνε με τα λεφτά του δημοσίου το σούπερ μάρκετ και τις εξόδους του στα εστιαρτόρια!


Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της αστυνομίας, μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. διοχετεύονταν σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του Προέδρου.

Έτσι: Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών, απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Μ.Κ.Ο. και της συζύγου του, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Κ.Ο. και συγκεκριμένα δύο ακινήτων στους Αμπελόκηπους και δύο στη Ρόδο, συγχρόνως δε, θα κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές όχημα, περιουσιακό στοιχείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της. 

Έρευνες και στην Κύπρο


Ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών Αρχών πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις κυπριακές Αρχές, με την παρουσία Αξιωματικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε οικίες ιδιοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ

http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες