Μείνετε ή φύγετε αλλά για να πάρετε μισθό νοσοκομειακού γιατρού, θα κριθείτε λέει το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για τον νέο ΕΟΠΥΥ δηλαδή το ΠΕΔΥ.
της Δήμητρας ΕυθυμιάδουΤο μπαλάκι στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ ρίχνει ξεκάθαρα πλέον στο νομοσχέδιο του για τον νέο ΕΟΠΥΥ, το ΠΕΔΥ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη δημοσιότητα προς διαβούλευση, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι όσοι μείνουν στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση διακοπής λειτουργίας του ιατρείου τους για να προσληφθούν σε πρώτη φάση με τον ίδιο μισθό που λαμβάνουν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ.
Στη συνέχεια και οκτώ μήνες μετά θα περάσουν τη βάσανο της αξιολόγησης καθώς δημιουργούνται ειδικά συμβούλια κρούσης που θα αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και τον πρόεδρο της αρμόδιας ΔΥΠΕ.
Στην περίπτωση που δεν περάσουν την αξιολόγηση θα παραμείνουν στον κλάδο ΠΕ γιατρών –οδοντιάτρων με τον παλαιό τους μισθό. Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί λαμβάνουν σήμερα μεγαλύτερο μισθό (Ειδικό μισθολόγιο) από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) επειδή δεν έχουν δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο.
Σε περίπτωση που οι γιατροί δεν αποδεχτούν να κλείσουν το ιατρείο τους για να ενταχτούν στο δημόσιο σύστημα απολύονται αυτοδικαίως. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν διευκρινίζεται εάν ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα τους δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με το ΠΕΔΥ.
Η διαθεσιμότητα όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο θα κρατήσει έναν μήνα κατά τη διάρκεια της οποίας θα κλείσουν τα πολυιατρεία και οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται - όπως σημειώνεται από τους συμβεβλημένους γιατρούς, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.
Πάντως σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν κέντρα υγείας ενώ στα δημόσια νοσοκομεία τα εξωτερικά ιατρεία παρουσιάζουν αναμονή μηνών.
Λουκέτο όμως θα μπει και στα πολυϊατρεια που δε θα θεωρηθεί συμφέρον το ενοίκιο τους, επίσης στην περίπτωση που δεν πληρούν τα πληθυσμιακά κριτήρια ή κρίνεται ότι υπάρχει κοντά παρόμοια δομή.
Το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό απορροφάται όλο στο νέο σύστημα που θα ανήκει πλέον στις ΔΥΠΕ.
Εντύπωση προκαλούν πάντως ορισμένα άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Άδωνι. Ενδεικτικό το άρθρο 32 για τις ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας όπου καταργείται η αναγκαιότητα έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων αυτών και εκχωρείται η αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας με απλή υπουργική απόφαση.
Επίσης στο άρθρο 37 δίνεται η δυνατότητα επαναλειτουργίας ιδιωτικών κλινικών που λειτουργούσαν στο παρελθόν αλλά οι ιδιοκτήτες τους για λόγους ανωτέρας βίας (σ.σ.: δεν καθορίζονται) δεν κατόρθωσαν να τις λειτουργήσουν.
Η παράγραφος αναφέρει: «Επιτρέπεται η επαναλειτουργία ιδιωτικών κλινικών που λειτουργούσαν προ της έναρξης ισχύος των π.δ. 247/91 και 517/91 και υπήχθησαν στις διατάξεις του π.δ. 235/2000 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το π.δ. 198/2007 και των οποίων οι ιδιοκτήτες για λόγους ανωτέρας βίας δεν έχουν επαναλειτουργήσει έως την ημερομηνία ισχύος του παρόντος ή δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη αίτηση επαναλειτουργίας ή αναθεωρήσεως της αδείας στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του π.δ. 235/2000 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
Από τις διατάξεις της παρούσας εξαιρούνται οι ιδιοκτήτες των κλινικών οι οποίοι,ενώ είχαν το δικαίωμα, δεν έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση αναθεώρησης της αδείας της κλινικής σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.
2. Η έκδοση της νέας αδείας λειτουργίας των κλινικών αυτών, θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 παρ. 1,2 και 3 του ν. 3918/2011».
http://www.iatropedia.gr
ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ συν ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες