Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τρόικα, κυβερνήσεις στο ευρω-εδώλιο


Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την πολιτική που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, άργησε τουλάχιστον 4 χρόνια. Γιατί, από το 2010, αυτό το ανομιμοποίητο υβρίδιο της διεθνούς πολιτικής σκηνής, που αποκαλείται τρόικα, έχει μείνει παντελώς ανεξέλεγκτο και ξεσαλώνει πάνω στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Είτε για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας (πλησιάζουν οι ευρωεκλογές γαρ και ο κίνδυνος αύξησης της επιρροής των ακροδεξιών κομμάτων είναι μεγάλος) είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν επιτέλους στην Ευρώπη να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, η έκθεση αυτή -καταδικάζοντας τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν και αμφισβητώντας ανοιχτά τα αποτελέσματά τους- είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για αλλαγή κατεύθυνσης και πολιτικής.

Δεν είναι όμως και το ικανό βήμα που θα επιφέρει αυτή την πολυπόθητη αλλαγή. Αυτό βρίσκεται στη δύναμη των λαών και στην αποφασιστικότητα των κοινωνικών αγώνων που αναζωπυρώνονται. Ακόμη κι έτσι όμως, η επίσημη αναγνώριση και καταγγελία μιας κεντρικής πολιτικής, που με πείσμα άσκησε η ευρωπαϊκή ηγετική ελίτ, είναι σημαντική εξέλιξη.

Η καταδίκη αυτή εκπορεύεται από το Ευρωκοινοβούλιο, ένα θεσμό υποβαθμισμένο μέχρι τώρα στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατική διοίκηση, η οποία κυριαρχείται από ένα εντελώς νεοφιλελελεύθερο πνεύμα. Αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλειοψηφεί τα τελευταία χρόνια το συντηρητικό Λαiκό Κόμμα, υποσκελίζοντας σε δύναμη τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν μέσα από τη διαδικασία των ευρωεκλογών. με υποψηφίους τους επικεφαλής των ευρύτερων πολιτικών ομάδων (στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είναι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), θα το μετατρέψει σε όργανο με πιο αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Ως προεόρτιο αυτής της εξέλιξης, με την έκθεση-καταπέλτη κατά της τρόικας υπερασπίζεται τη δημοκρατική νομιμότητα και λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών στο σύνολό τους. Γιατί και λογοδοσία των εκπροσώπων της ζητά και δημιουργία ενός ευρωπαiκού νομισματικού ταμείου προτείνει.

Η έκθεση καυτηριάζει το γεγονός ότι τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών του Νότου δεν ρωτήθηκαν ούτε ενημερώθηκαν για τις πρακτικές της τρόικας και μιλά για απάτη με τα greek statistics. Καταγγέλλει την έξαρση της κοινωνικής ανισότητας που έφερε αυτή η πολιτική, τις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία κόντρα σε όσα προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα γνώριζαν πολύ καλά και στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, εξ αρχής. Αλλά επέμεναν ότι έχουν δίκιο. Το περίεργο είναι ότι μερικοί επιμένουν ακόμη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες