Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Με 153 βουλευτές μένει πλέον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, γεγονός που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πυροδοτήσει πολιτικά σενάρια.
Παράλληλα, συνολικότερες φαίνεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις, όπως καταδεικνύει η υπόθεση της Ραχήλ Μακρή, αλλά και ο διχασμός που επιφέρει στο ΠΑΣΟΚ η «Κίνηση των 58» και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.
Στην ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ η πλειοψηφία έχασε άλλον έναν βουλευτή και μάλιστα με απήχηση στη βάση της λαϊκής δεξιάς, εξ ου ίσως και οι προσωπικές επιθέσεις που δέχεται μετά τη διαγραφή του ο Βύρων Πολύδωρας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του – είναι άλλωστε νωρίς ακόμα, αλλά είναι σαφές ότι δεν σκοπεύει να ιδιωτεύσει.
Η απουσία του Απόστολου Κακλαμάνη από την ψηφοφορία, ανεξαρτήτως αν είχε ενημερώσει νωρίτερα τον γραμματέα της πράσινης ΚΟ Τάκη Ρήγα ότι ασθενεί, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ενδιαφέρον εμφανίζει ακόμη ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης που στον προϋπολογισμό είχε ψηφίσει «παρών» αναπτερώνοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι μπορεί να βρει ένα «μαξιλαράκι», καταψήφισε χθες το νομοσχέδιο, δείχνοντας ότι οι ελπίδες αυτές μπορεί να είναι φρούδες.
Μπροστά σε μείζονες αποφάσεις
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση με πλειοψηφία 153 εδρών μπορεί να περάσει δύσκολες αποφάσεις – μην ξεχνάμε ότι μπροστά μας είναι το χρηματοδοτικό κενό και ό,τι μέτρα απαιτηθούν για την απομείωση του ελληνικού χρέους σε μια συζήτηση που θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο – και βεβαίως αν μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών, σε περίπτωση που τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποστούν ήττα σε αυτές.
Είναι πλέον σαφές ότι ο πρωθυπουργός σε βραχύ σχετικά χρόνο βρίσκεται μπροστά σε μείζονες αποφάσεις και σε διαμόρφωση σχεδιασμού που αφορά τις δυνάμεις που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, πιθανόν τον ανασχηματισμό της στις αρχές του έτους, αλλά και τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Η επίθεση των «γαλάζιων» βουλευτών, ιδίως αυτών της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» στον υπουργό Οικονομικών, προϊδεάζει για ενδοκυβερνητικές εξελίξεις.
Αναδιάταξη του σκηνικού
Η υπόθεση της Ραχήλ Μακρή, άλλωστε, αποδεικνύει ότι σε νευρική κρίση βρίσκεται και μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης, θέτοντας ερωτήματα για συνολικότερη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού πριν μάλιστα από τις εκλογές.
Φωτιές από την «Κίνηση των 58»
Χαρακτηριστικό επίσης είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί πλέον κι εντός του ΠΑΣΟΚ η «Κίνηση των 58»,η οποία όπως προκύπτει από το ερωτηματολόγιο που εξέδωσε (με τη σύμφωνη προφανώς γνώμη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στενών συνεργατών του προέδρου του, που συμμετέχουν σε αυτήν) οδεύει προς το μετασχηματισμό της σε κόμμα.
Αποστάσεις από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ
Η δε εσωτερική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ αποτρέπει στελέχη της ΔΗΜΑΡ – ιδίως μετά την ισχυρή επικράτηση του Φώτη Κουβέλη στο Συνέδριο της Αγίου Κωνσταντίνου – να συνεχίσουν το φλερτ με την «Κίνηση των 58».
Απών ξανά ο Γιώργος
Απαρατήρητη τέλος δεν περνά η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και από την σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ.
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες