Η όλο και πιο εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία απαιτεί άμεσα τη διεύρυνση, με βουλευτές απ' όπου κι αν προέρχονται...
του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΙΣ 4 ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ Σ' ΕΝΑ ΜΗΝΑ
*Φόρος ακινήτων * Προϋπολογισμός * Πλειστηριασμοί * Μεσοπρόθεσμο
Στο κυνήγι της ψήφου βγαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, αποτελεί ξεκάθαρα πλέον τον αδύναμο κρίκο του μνημονιακού μπλόκ
Με... 154 τρέχει η κυβέρνηση και σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Κι ακολουθούν μέχρι την άνοιξη τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες ψηφοφορίες, για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, τους πλειστηριασμούς, τον προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβάλει η τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 1,3-2 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο λόγω προηγούμενης εμπειρίας ότι η τρόικα θα απορρίψει τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για κάλυψη του κενού μέσω εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τα βάρη θα πέσουν πάλι στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων. Στο επίκεντρο είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, περικοπές δαπανών στην Υγεία και μισθών στις ΔΕΚΟ. Για να γλιτώσει η κυβέρνηση τα χειρότερα άρχισε στο παρασκήνιο τα παζάρια με άλλα κόμματα, τα φλερτ με βουλευτές άλλων κομμάτων, κυρίως όμως με τους 12 ανεξάρτητους βουλευτές, εκ των οποίων μόνο ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Γ. Κασαπίδης τείνει ευήκοον ους.
Αδύναμος κρίκος της εύθραυστης πλειοψηφίας είναι χωρίς αμφιβολία το ΠΑΣΟΚ. Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη, επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, ήρθε η παραίτηση του βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη από επικεφαλής στον κοινοβουλευτικό τομέα Ναυτιλίας, που πάγωσε τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι φήμες ότι ο Β. Βενιζέλος είπε στον πρωθυπουργό την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για κανέναν πράσινο βουλευτή δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά οι καμπάνες ήδη χτυπάνε δυνατά.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στρέφονται κατά σειρά στη ΔΗΜΑΡ, στους 12 ανεξάρτητους βουλευτές και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μέσα στον Δεκέμβριο ανακατατάξεις με στόχο να κρατηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία και με διαμεσολαβητή τη διαπλοκή!
Η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη να ξαναγυρίσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση άναψε φωτιές στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Παρ' ότι ο ίδιος διαφωνεί, βουλευτές του κόμματός του (Λυκούδης, Οικονόμου, Ψαριανός) βλέπουν θετικά την επιστροφή. Το θέμα είναι ανοιχτό και θα απασχολήσει το συνέδριο του κόμματος σε ένα μήνα.
Στους ΑΝΕΛ το παιχνίδι είναι πιο σύνθετο. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, που έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν δύο βουλευτές του στη Ν.Δ. (Μαρκόπουλος, Σολδάτος), φέρεται διχασμένο μεταξύ δύο τάσεων: της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με υποστηρικτή τον Νότη Μαριά, και της προσέγγισης με τη Ν.Δ., με υποστηρικτή τον Τέρενς Κουίκ. Ο πρόεδρος μάλλον κάνει το διαιτητή!
Ο Σαμαράς χάνει το ΠΑΣΟΚ κάτω απ' τα πόδια του
του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Το Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας ότι το πρόβλημα συνοχής του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει σύντομα τη λειτουργία της κυβέρνησης
Σενάρια επί σεναρίων και έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο, με στόχο τη διεύρυνση της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας των 154 βουλευτών, επανέρχονται στην πολιτική ζωή, μετά τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ακυρώνοντας τον ισχυρισμό Σαμαρά και Βενιζέλου ότι μετά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνηση ενισχύθηκε.
Η Χαριλάου Τρικούπη διέψευδε κατηγορηματικά την Παρασκευή την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε στον κ. Σαμαρά ότι δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα, το Μαξίμου ωστόσο εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας ότι το πρόβλημα συνοχής του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει σύντομα τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Οι γραμμές στην προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δύο και -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν αρχίσει και υλοποιούνται ταυτόχρονα:
1 Η πρώτη αφορά την αναζήτηση στήριξης από μεμονωμένους βουλευτές, ανοίγοντας κύκλο συζητήσεων με την ομάδα των ανεξάρτητων, έχοντας στόχο την αριθμητική ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
2Η δεύτερη ανιχνεύει το πεδίο συμμαχιών με κόμματα και κινήσεις και υποστηρίζεται από έμπειρα στελέχη εντός της Ν.Δ., που θεωρούν ότι ενδεχόμενες συμφωνίες με μεμονωμένους βουλευτές δεν θα ενισχύσουν πολιτικά την κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι έκανε την πρότασή της η βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, πρόταση που υποστηρίχθηκε δημοσίως από μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (όπως ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος) και όχι κεντρικά από τη Χαριλάου Τρικούπη και απορρίφθηκε (όχι πάντως με κατηγορηματικό τρόπο) από τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη.
Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διευρύνει τη δύναμή της έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει:
* Την ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, αλλά και δύο κρίσιμους πολιτικούς σταθμούς:
* Τις ευρωεκλογές του Μαΐου, των οποίων το αποτέλεσμα θα κρίνει καθοριστικά τις εξελίξεις.
* Τις προεδρικές εκλογές του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν το αποφασίσει, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Στο Μαξίμου κινούνται ήδη στο παρασκήνιο για την προσέγγιση των τριών βουλευτών που ψήφισαν «παρών» στην πρόσφατη ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αν. Λοβέρδο και τον Χρ. Αηδόνη, που εκλέχθηκαν και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και τον Γ. Κασαπίδη που εκλέχθηκε και προέρχεται από τη Ν.Δ. Οι πληροφορίες λένε ότι ουσιαστική συζήτηση επιστροφής στη Ν.Δ. μπορεί να γίνει μόνο με τον Γ. Κασαπίδη, αφού οι Αν. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, ιδρυτικά μέλη της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», θα ακολουθήσουν την κεντρική πολιτική απόφαση της ΔΗΜΑΡ, με την οποία έχουν έρθει σε κεντρική συμφωνία.
Από εκεί και μετά ο Γ. Κουράκος έχει ακολουθήσει τον Χρ. Ζώη στη «Νέα Μέρα» και δύσκολα μπορεί να προσεγγιστεί ως μεμονωμένος βουλευτής, ο Ν. Νικολόπουλος. που έχει ιδρύσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εφ' όσον προσεγγιστεί εκτιμάται ότι υπάρχουν πιθανότητες επιστροφής του στη Ν.Δ. Δεν γίνονται προβλέψεις για τον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος πάντως έχει ανοικτά ταχθεί κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ιδίως της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, με τη στάση του το τελευταίο διάστημα να μην αφήνει πολλά περιθώρια.
Με τον Οδ. Βουδούρη και τον Πάρι Μουτσινά, που είχαν εκλεγεί με τη ΔΗΜΑΡ αλλά έχουν αποχωρήσει, δεν υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης χωρίς αλλαγή πολιτικής και με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην κυβέρνηση -ακόμα και αν στο μέλλον η ΔΗΜΑΡ αλλάξει στάση. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Θ. Παραστατίδη, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά διαγράφηκε, ενώ δεν θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης της Θ. Τζάκρη που διεγράφη -επί της ουσίας αποχώρησε- με μύδρους κατά της συγκυβέρνησης.
Η δεύτερη δεξαμενή, μετά την ετερόκλιτη ομάδα των ανεξάρτητων, είναι η ΔΗΜΑΡ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κ. Ντ. Μπακογιάννη μόνο τυχαία δεν έκανε την πρόταση για επιστροφή της στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανσή της ότι η πρότασή της αφορά και την παραμονή Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού, σε μία περίοδο που τα σενάρια περί μεταβατικού πρωθυπουργού αλλά και νέας κυβέρνησης όχι έπειτα από εκλογές αλλά με απόφαση της Βουλής ξανασυζητούνται στο παρασκήνιο ως ενδεχόμενα.
Στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο βουλευτές, ο Β. Οικονόμου και ο Γρ. Ψαριανός, που είχαν διαφωνήσει ανοικτά με την απόφαση Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο στην κρίση της ΕΡΤ. Σήμερα επισημαίνουν την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με πλειοψηφία 154 βουλευτών δεν μπορεί να κάνει αυτό το βήμα.
«Να γίνει ένα κάλεσμα σε όσους -πλην Χρυσής Αυγής- νιώθουν την ευθύνη και την ανάγκη να υπάρξει μία τέτοια κυβέρνηση» δήλωσε προχθές ο κ. Οικονόμου, όταν ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Πέραν των δύο βουλευτών, ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Σπ. Λυκούδη, ο οποίος κινείται κριτικά το τελευταίο διάστημα έναντι των επιλογών της ηγεσίας και μετά το συνέδριο του Δεκεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα εκτιμάται ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.
Ωστόσο κανείς από τους προαναφερόμενους δεν φαίνεται διατεθειμένος μέχρι τώρα να διαφοροποιηθεί στη Βουλή από την επίσημη κομματική γραμμή και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
4 ψηφοφορίες-θρίλερ μέχρι τα Χριστούγεννα
της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
v.samara@eleftherotypia.net
Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έριξε την κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, ελάττωσε όμως την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά έναν βουλευτή (154) και πυροδότησε τους φόβους του μεγάρου Μαξίμου για τις επικείμενες δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή και για το ακόμη χειρότερο σενάριο της λήψης νέων μέτρων από το νέο έτος.
Τα κοινοβουλευτικά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι την άνοιξη, οπότε και -όπως ελπίζει το κυβερνητικό επιτελείο- θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, είναι πολλά. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο η κοινοβουλευτική συνοχή θα δοκιμαστεί τέσσερις φορές.
1Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά το λίφτινγκ στο αρχικό σχέδιο από τη διακομματική ομάδα υπό το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι αντιδράσεις φαίνεται κατ' αρχάς να κάμπτονται, ωστόσο οι βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι αναμένουν να δουν το τελικό σχέδιο μετά τη νομοτεχνική επεξεργασία και συγκεκριμένα παραδείγματα ελάφρυνσης σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπ. Οικονομικών.
2Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός, η ψήφιση του οποίου στα μέσα Δεκεμβρίου έχει εκ των πραγμάτων χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, όμως ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μέχρι τότε ενδέχεται να προστεθούν διάφορες παρεμβάσεις για να «φουσκώσουν» τα έσοδα.
3Η πιο δύσκολη ψηφοφορία όμως για την κυβερνητική πλειοψηφία αφορά τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς. Η τρόικα ζητά την πλήρη απελευθέρωσή τους, οι βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» για προστασία της πρώτης κατοικίας φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επικαλείται τις ενστάσεις αυτές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, «παζαρεύοντας» μια συμφωνία που να μπορεί να έλθει στη Βουλή χωρίς απώλειες. Η ρύθμιση πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
4Εντός του Δεκεμβρίου όμως πρέπει να περάσει από τη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και το νέο Μεσοπρόθεσμο, που θα περιλαμβάνει μέτρα μέχρι το 2017 και το οποίο δεν έχει καν συζητηθεί με την τρόικα ακόμη.
Η τρέχουσα διαπραγμάτευση όμως με τους εκπροσώπους των δανειστών, όταν ολοκληρωθεί, θα φέρει, όπως όλα δείχνουν, και νέα οριζόντια μέτρα για το 2014, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συζητήσεις καταλήγουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ και καθώς τα μέτρα 1,3 δισ. ευρώ με επίκεντρο τα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία και τις ΔΕΚΟ δεν επαρκούν, οι φόβοι για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.
Ανάλογα με το εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τα Χριστούγεννα ή μετατεθεί η λήψη αποφάσεων για μετά τις εορτές, η κρίσιμη ώρα της ψήφισης θα έρθει Ιανουάριο ή Μάρτιο. Και εάν η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αντέξει μέχρι τότε, νέα μέτρα, όπως παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, περικοπές δαπανών στην Υγεία και μισθών στις ΔΕΚΟ, δύσκολα μπορούν να αιτιολογηθούν από τους βουλευτές, έστω και με το «μανδύα» των περικοπών στα «ρετιρέ».
http://www.enet.gr/
του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΙΣ 4 ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ Σ' ΕΝΑ ΜΗΝΑ
*Φόρος ακινήτων * Προϋπολογισμός * Πλειστηριασμοί * Μεσοπρόθεσμο
Στο κυνήγι της ψήφου βγαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, αποτελεί ξεκάθαρα πλέον τον αδύναμο κρίκο του μνημονιακού μπλόκ
Με... 154 τρέχει η κυβέρνηση και σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Κι ακολουθούν μέχρι την άνοιξη τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες ψηφοφορίες, για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, τους πλειστηριασμούς, τον προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβάλει η τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 1,3-2 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο λόγω προηγούμενης εμπειρίας ότι η τρόικα θα απορρίψει τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για κάλυψη του κενού μέσω εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τα βάρη θα πέσουν πάλι στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων. Στο επίκεντρο είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, περικοπές δαπανών στην Υγεία και μισθών στις ΔΕΚΟ. Για να γλιτώσει η κυβέρνηση τα χειρότερα άρχισε στο παρασκήνιο τα παζάρια με άλλα κόμματα, τα φλερτ με βουλευτές άλλων κομμάτων, κυρίως όμως με τους 12 ανεξάρτητους βουλευτές, εκ των οποίων μόνο ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Γ. Κασαπίδης τείνει ευήκοον ους.
Αδύναμος κρίκος της εύθραυστης πλειοψηφίας είναι χωρίς αμφιβολία το ΠΑΣΟΚ. Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη, επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, ήρθε η παραίτηση του βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη από επικεφαλής στον κοινοβουλευτικό τομέα Ναυτιλίας, που πάγωσε τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι φήμες ότι ο Β. Βενιζέλος είπε στον πρωθυπουργό την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για κανέναν πράσινο βουλευτή δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά οι καμπάνες ήδη χτυπάνε δυνατά.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στρέφονται κατά σειρά στη ΔΗΜΑΡ, στους 12 ανεξάρτητους βουλευτές και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μέσα στον Δεκέμβριο ανακατατάξεις με στόχο να κρατηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία και με διαμεσολαβητή τη διαπλοκή!
Η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη να ξαναγυρίσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση άναψε φωτιές στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Παρ' ότι ο ίδιος διαφωνεί, βουλευτές του κόμματός του (Λυκούδης, Οικονόμου, Ψαριανός) βλέπουν θετικά την επιστροφή. Το θέμα είναι ανοιχτό και θα απασχολήσει το συνέδριο του κόμματος σε ένα μήνα.
Στους ΑΝΕΛ το παιχνίδι είναι πιο σύνθετο. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, που έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν δύο βουλευτές του στη Ν.Δ. (Μαρκόπουλος, Σολδάτος), φέρεται διχασμένο μεταξύ δύο τάσεων: της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με υποστηρικτή τον Νότη Μαριά, και της προσέγγισης με τη Ν.Δ., με υποστηρικτή τον Τέρενς Κουίκ. Ο πρόεδρος μάλλον κάνει το διαιτητή!
Ο Σαμαράς χάνει το ΠΑΣΟΚ κάτω απ' τα πόδια του
του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Το Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας ότι το πρόβλημα συνοχής του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει σύντομα τη λειτουργία της κυβέρνησης
Σενάρια επί σεναρίων και έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο, με στόχο τη διεύρυνση της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας των 154 βουλευτών, επανέρχονται στην πολιτική ζωή, μετά τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ακυρώνοντας τον ισχυρισμό Σαμαρά και Βενιζέλου ότι μετά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνηση ενισχύθηκε.
Η Χαριλάου Τρικούπη διέψευδε κατηγορηματικά την Παρασκευή την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε στον κ. Σαμαρά ότι δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα, το Μαξίμου ωστόσο εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας ότι το πρόβλημα συνοχής του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει σύντομα τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Οι γραμμές στην προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δύο και -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν αρχίσει και υλοποιούνται ταυτόχρονα:
1 Η πρώτη αφορά την αναζήτηση στήριξης από μεμονωμένους βουλευτές, ανοίγοντας κύκλο συζητήσεων με την ομάδα των ανεξάρτητων, έχοντας στόχο την αριθμητική ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
2Η δεύτερη ανιχνεύει το πεδίο συμμαχιών με κόμματα και κινήσεις και υποστηρίζεται από έμπειρα στελέχη εντός της Ν.Δ., που θεωρούν ότι ενδεχόμενες συμφωνίες με μεμονωμένους βουλευτές δεν θα ενισχύσουν πολιτικά την κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι έκανε την πρότασή της η βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, πρόταση που υποστηρίχθηκε δημοσίως από μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (όπως ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος) και όχι κεντρικά από τη Χαριλάου Τρικούπη και απορρίφθηκε (όχι πάντως με κατηγορηματικό τρόπο) από τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη.
Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διευρύνει τη δύναμή της έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει:
* Την ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, αλλά και δύο κρίσιμους πολιτικούς σταθμούς:
* Τις ευρωεκλογές του Μαΐου, των οποίων το αποτέλεσμα θα κρίνει καθοριστικά τις εξελίξεις.
* Τις προεδρικές εκλογές του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν το αποφασίσει, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Στο Μαξίμου κινούνται ήδη στο παρασκήνιο για την προσέγγιση των τριών βουλευτών που ψήφισαν «παρών» στην πρόσφατη ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αν. Λοβέρδο και τον Χρ. Αηδόνη, που εκλέχθηκαν και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και τον Γ. Κασαπίδη που εκλέχθηκε και προέρχεται από τη Ν.Δ. Οι πληροφορίες λένε ότι ουσιαστική συζήτηση επιστροφής στη Ν.Δ. μπορεί να γίνει μόνο με τον Γ. Κασαπίδη, αφού οι Αν. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, ιδρυτικά μέλη της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», θα ακολουθήσουν την κεντρική πολιτική απόφαση της ΔΗΜΑΡ, με την οποία έχουν έρθει σε κεντρική συμφωνία.
Από εκεί και μετά ο Γ. Κουράκος έχει ακολουθήσει τον Χρ. Ζώη στη «Νέα Μέρα» και δύσκολα μπορεί να προσεγγιστεί ως μεμονωμένος βουλευτής, ο Ν. Νικολόπουλος. που έχει ιδρύσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εφ' όσον προσεγγιστεί εκτιμάται ότι υπάρχουν πιθανότητες επιστροφής του στη Ν.Δ. Δεν γίνονται προβλέψεις για τον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος πάντως έχει ανοικτά ταχθεί κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ιδίως της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, με τη στάση του το τελευταίο διάστημα να μην αφήνει πολλά περιθώρια.
Με τον Οδ. Βουδούρη και τον Πάρι Μουτσινά, που είχαν εκλεγεί με τη ΔΗΜΑΡ αλλά έχουν αποχωρήσει, δεν υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης χωρίς αλλαγή πολιτικής και με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην κυβέρνηση -ακόμα και αν στο μέλλον η ΔΗΜΑΡ αλλάξει στάση. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Θ. Παραστατίδη, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά διαγράφηκε, ενώ δεν θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης της Θ. Τζάκρη που διεγράφη -επί της ουσίας αποχώρησε- με μύδρους κατά της συγκυβέρνησης.
Η δεύτερη δεξαμενή, μετά την ετερόκλιτη ομάδα των ανεξάρτητων, είναι η ΔΗΜΑΡ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κ. Ντ. Μπακογιάννη μόνο τυχαία δεν έκανε την πρόταση για επιστροφή της στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανσή της ότι η πρότασή της αφορά και την παραμονή Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού, σε μία περίοδο που τα σενάρια περί μεταβατικού πρωθυπουργού αλλά και νέας κυβέρνησης όχι έπειτα από εκλογές αλλά με απόφαση της Βουλής ξανασυζητούνται στο παρασκήνιο ως ενδεχόμενα.
Στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο βουλευτές, ο Β. Οικονόμου και ο Γρ. Ψαριανός, που είχαν διαφωνήσει ανοικτά με την απόφαση Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο στην κρίση της ΕΡΤ. Σήμερα επισημαίνουν την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με πλειοψηφία 154 βουλευτών δεν μπορεί να κάνει αυτό το βήμα.
«Να γίνει ένα κάλεσμα σε όσους -πλην Χρυσής Αυγής- νιώθουν την ευθύνη και την ανάγκη να υπάρξει μία τέτοια κυβέρνηση» δήλωσε προχθές ο κ. Οικονόμου, όταν ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Πέραν των δύο βουλευτών, ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Σπ. Λυκούδη, ο οποίος κινείται κριτικά το τελευταίο διάστημα έναντι των επιλογών της ηγεσίας και μετά το συνέδριο του Δεκεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα εκτιμάται ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.
Ωστόσο κανείς από τους προαναφερόμενους δεν φαίνεται διατεθειμένος μέχρι τώρα να διαφοροποιηθεί στη Βουλή από την επίσημη κομματική γραμμή και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
4 ψηφοφορίες-θρίλερ μέχρι τα Χριστούγεννα
της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
v.samara@eleftherotypia.net
Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έριξε την κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, ελάττωσε όμως την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά έναν βουλευτή (154) και πυροδότησε τους φόβους του μεγάρου Μαξίμου για τις επικείμενες δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή και για το ακόμη χειρότερο σενάριο της λήψης νέων μέτρων από το νέο έτος.
Τα κοινοβουλευτικά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι την άνοιξη, οπότε και -όπως ελπίζει το κυβερνητικό επιτελείο- θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, είναι πολλά. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο η κοινοβουλευτική συνοχή θα δοκιμαστεί τέσσερις φορές.
1Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά το λίφτινγκ στο αρχικό σχέδιο από τη διακομματική ομάδα υπό το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι αντιδράσεις φαίνεται κατ' αρχάς να κάμπτονται, ωστόσο οι βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι αναμένουν να δουν το τελικό σχέδιο μετά τη νομοτεχνική επεξεργασία και συγκεκριμένα παραδείγματα ελάφρυνσης σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπ. Οικονομικών.
2Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός, η ψήφιση του οποίου στα μέσα Δεκεμβρίου έχει εκ των πραγμάτων χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, όμως ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μέχρι τότε ενδέχεται να προστεθούν διάφορες παρεμβάσεις για να «φουσκώσουν» τα έσοδα.
3Η πιο δύσκολη ψηφοφορία όμως για την κυβερνητική πλειοψηφία αφορά τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς. Η τρόικα ζητά την πλήρη απελευθέρωσή τους, οι βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» για προστασία της πρώτης κατοικίας φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επικαλείται τις ενστάσεις αυτές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, «παζαρεύοντας» μια συμφωνία που να μπορεί να έλθει στη Βουλή χωρίς απώλειες. Η ρύθμιση πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
4Εντός του Δεκεμβρίου όμως πρέπει να περάσει από τη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και το νέο Μεσοπρόθεσμο, που θα περιλαμβάνει μέτρα μέχρι το 2017 και το οποίο δεν έχει καν συζητηθεί με την τρόικα ακόμη.
Η τρέχουσα διαπραγμάτευση όμως με τους εκπροσώπους των δανειστών, όταν ολοκληρωθεί, θα φέρει, όπως όλα δείχνουν, και νέα οριζόντια μέτρα για το 2014, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συζητήσεις καταλήγουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ και καθώς τα μέτρα 1,3 δισ. ευρώ με επίκεντρο τα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία και τις ΔΕΚΟ δεν επαρκούν, οι φόβοι για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.
Ανάλογα με το εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τα Χριστούγεννα ή μετατεθεί η λήψη αποφάσεων για μετά τις εορτές, η κρίσιμη ώρα της ψήφισης θα έρθει Ιανουάριο ή Μάρτιο. Και εάν η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αντέξει μέχρι τότε, νέα μέτρα, όπως παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, περικοπές δαπανών στην Υγεία και μισθών στις ΔΕΚΟ, δύσκολα μπορούν να αιτιολογηθούν από τους βουλευτές, έστω και με το «μανδύα» των περικοπών στα «ρετιρέ».
http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες