Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η άνοδος και η πτώση των Sprider Stores - Ακόμα 887 εργαζόμενοι στο δρόμο

Το ελληνικό μοντέλο ZARA κλείνει υπό το βάρος της ύφεσης, αλλά και της πυρκαγιάς του 2012
Τίτλοι τέλους μπαίνουν από σήμερα 1η Οκτωβρίου 2013 στα δεκάδες καταστήματα (54 στην Ελλάδα και 7 στο εξωτερικό) του δικτύου λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης της εταιρείας Sprider Stores A.E. και μαζί περίπου 887 εργαζόμενοι μπαίνουν στον μακρύ, αφιλόξενο αλλά συνεχώς διογκούμενο κατάλογο των ανέργων. Κάποιοι ανταγωνιστές θα κάνουν πάρτι, καθώς η ελληνική πτυχή της συνταγής «ZARA», δηλαδή του φθηνού και επώνυμου, δεν είχε την επιτυχία του ισπανικού κολοσσού.

Αυτό είναι το τίμημα της ανεπιτυχούς προσπάθειας ένταξης στο άρθρο 99, πριν από λίγες ημέρες. Ουσιαστικά αποτέλεσμα της ύφεσης, τυχαίων ή περίεργων περιστατικών που χτύπησαν ανεπανόρθωτα την εταιρεία και των επιλογών των δύο ικανότατων κατά τα άλλα επιχειρηματιών, του Σάκη (Αθανάσιος) και του Σάββα Χατζηιωάννου, ιδιοκτητών της Sprider.

Κάποτε οδηγούσαν τις επιχειρήσεις τους σαν τρένο, αλλά στις κρίσιμες στιγμές έδειξαν να χάνουν τον έλεγχο από υπερβολική σιγουριά (ήταν κάποτε ιδιοκτήτες εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας στην Ξάνθη, του Καζίνο της Ξάνθης, των καταστημάτων «Μούσες», αστραφτερών Ferrari και τεράστιων θωρακισμένων Mercedes, ακινήτων κ.λπ.). Την ανακοίνωση του τέλους της Sprider δεν την εξέδωσαν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από τη διοίκηση.

Ο μεν Σάκης παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα στους αδελφούς Χατζηιωάννου, ενώ ο Σάββας είχε ήδη αποχωρήσει από τη διοίκηση από το 2010. Τα δύο αδέλφια φέρονται να κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απάτη σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών και απόπειρα απάτης σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με την πυρκαγιά της 13ης Φεβρουαρίου 2012, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τα κεντρικά γραφεία της Sprider στην Ανθούσα Αττικής).

Αυτό το γεγονός έδωσε τη χαριστική βολή στην εταιρεία, η οποία έχασε από την πυρκαγιά 16 εκατ. ευρώ και διεκδικούσε αποζημιώσεις 10 εκατ. ευρώ, τις οποίες δεν εισέπραξε, αφού οι δύο βασικοί μέτοχοι είναι σε αντιδικία με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Μέχρι τότε, η εταιρεία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την ύφεση η οποία την επηρέασε σημαντικά, λόγω υπερβολικής επέκτασής της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 η Sprider Stores είχε πωλήσεις 144 εκατ. ευρώ και ζημιές 9,9 εκατ. ευρώ. Το 2011 η κατάσταση επιδεινώθηκε, με πωλήσεις 117 εκατ. και ζημιές 18,6 εκατ. ευρώ.

Το 2012 -μετά το συμβάν με τις αποθήκες- βρήκε την εταιρεία με πωλήσεις 77 εκατ. ευρώ και ζημιές 41 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη, διότι την εταιρεία συνόδευε στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες η απαγγελία κατηγοριών. Με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία του Ιουνίου 2013, ο όμιλος απασχολούσε 887 άτομα, είχε υποχρεώσεις 97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. αφορούσαν τραπεζικό δανεισμό, και πάγια περιουσιακά στοιχεία περί τα 30 εκατ. ευρώ.

Σάκης Χατζηιωάννου: «Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε»

Και όμως, πριν από δύο χρόνια ο Σάκης Χατζηιωάννου προσκάλεσε εκπροσώπους του Τύπου να τους ενημερώσει για την πορεία της Sprider, για τα σχέδια της διοίκησης, την εσωτερική αναδιοργάνωση κλπ., τη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που είχε εξαπολύσει με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Σάκη Ρουβά.

Η συνάντηση είχε γίνει σε κατάστημα Sprider στη Βάρη, για να δείξει στους δημοσιογράφους πώς θα είναι το νέο μοντέλο καταστήματος με τη νέα κολεξιόν του Sakis.

Τότε, και συζητώντας για την αγορά και τα προβλήματα που απλόχερα μοίρασε η ύφεση στο εμπόριο, ο Σάκης Χατζηιωάννου είχε δηλώσει: «Αν καταρρεύσει όλη η αγορά, εμείς θα είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε». Δύο χρόνια μετά, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου κατέρρευσε παρασύροντας πολλές εταιρείες, και μαζί τους την Sprider Stores. Η κολεξιόν Sakis κόστισε πολύ ακριβά και δεν απέδωσε, γιατί τα κοριτσάκια προτιμούσαν να
φορούν Ambercrombie & Fitch και όχι Sprider.

Λίγο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ξέσπασαν οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας κάηκε το στολίδι της εταιρείας στην οδό Ερμού, ένα πανέμορφο νεοκλασικό που είχε στοιχήσει ως επένδυση 4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αποζημιώθηκε γι’ αυτό, αλλά στο μεταξύ έχασε σημαντικό τζίρο. Το χειρότερο ήταν ότι ακόμη μία πυρκαγιά στάθηκε η αιτία για την ολική καταστροφή της.

Τι λέει η διοίκηση για λουκέτο και εργαζόμενους

Η διοίκηση αποδίδει την εξέλιξη του κλεισίματος των καταστημάτων πρωτίστως στην αδιάλλακτη στάση και την άρνηση των τραπεζών, να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της εταιρείας. Παράλληλα αναφέρει ότι «η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει πλήξει σημαντικότατα και τον κλάδο μας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να μας αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores, επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση και οδήγησαν την εταιρεία στη συγκεκριμένη απόφαση».

Για τους εργαζόμενους η διοίκηση αναφέρει τα εξής: «Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την ευρύτερη εταιρική οικογένεια της Sprider Stores, η εταιρεία θα εστιάσει όλες της τις προσπάθειες και θα συμπράξει με κάθε τρόπο στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς το προσωπικό. Παρά τις αντίξοες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας, η Sprider Stores θα παραμείνει ένας υπεύθυνος φορέας και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται στα πρότυπα υψηλής αξιοπιστίας και επιχειρηματικής ηθικής που τη χαρακτήρισαν όλ’ αυτά τα χρόνια, τιμώντας όσο είναι εφικτό τις υποχρεώσεις της. Προς τον σκοπό αυτό, θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η καθ’ όλα σημαντική πάγια περιουσία της εταιρείας, με βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των εργαζομένων και των λοιπών πιστωτών, όπως ο νόμος ορίζει.»
http://www.thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες