Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η Βουλή βάζει τέλος στις κυβερνητικές ψευδαισθήσεις - Το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο ούτε μέχρι το 2022!


Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στη σημερινή τριμηνιαία έκθεσή του, ξαναβάζει από την «βασιλική οδό» στην πολιτική αγορά, αυτό που η επαγγελματική αισιοδοξία των κυβερνητικών εμπροσθοφυλακών πετάει από το παράθυρο: το ανυπέρβλητο πρόβλημα του χρέους.

Ποια είναι η βασική παραδοχή; Ότι, όπως διατυπώνεται, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο ούτε μέχρι το 2022, ως αποτέλεσμα, τουτέστιν, ενός υποθετικού κυβερνητικού συνδυασμού ρυθμών μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, που όπως λέει «δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι θα επιτευχθούν».

Με τίτλο «η αριθμητική του χρέους είναι εναντίον μας», τα μέλη του γραφείου, εισηγούνται την ανάγκη για μια συνολική λύση του προβλήματος του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε πως η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησής του, συν τυχόν έκτακτες ανάγκες».

Με αφετηρία τις ενοχλητικές του διαπιστώσεις, είναι προφανές ότι το ευφορικό σενάριο που προωθεί επίμονα η κυβέρνηση, σκοντάφτει στην απουσία μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς, διαπιστώνεται, ότι:

* Η εξυπηρέτηση του χρέους «δεν θα έπνιγε την οικονομία μας» υπό την θεμελιώδη προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμφωνούσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα με την Ε.Ε, το οποίο, μολονότι δεν θα έλυνε το πρόβλημα, «θα έδινε ερεθίσματα για ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας» και θα «άλλαζε το κλίμα».

* Αντίθετα, οι όποιες ελαφρύνσεις (σ.σ: που διεκδικεί αναιμικά και άτολμα η κυβέρνηση) «δεν αρκούν για μια οριστική λύση του προβλήματος και αφήνουν την Ελλάδα έκθετη στις απροσδόκητες διαταραχές της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας».

Όθεν συμπεραίνεται, ότι χωρίς «οργανωμένη διαγραφή μέρους» του, «το χρέος θα παραμείνει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία, θα επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες των οικονομικών παραγόντων και θα εμποδίζει την επιστροφή στις αγορές».

Και επισημαίνεται εμφατικά, ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον πάνω σε μια οικονομία εξασθενημένη «είναι σχεδόν αδύνατη», «παρά τις επίσημα διακηρυγμένες προσδοκίες για ανάκαμψη το 2014», για λόγους που οφείλονται στην παθογένεια της Οικονομίας και μάλιστα σε συνθήκες λιτότητας.

Ολόκληρη η έκθεση που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Καζάκο, την συνεργασία του Δρ. Σπύρου Λαπατσιώρα και των στελεχών του Γραφείου Αλέξανδρου Λύρα και Κιχάλη Σταύρακα ακολουθεί.

Ολόκληρη η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες