Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Eν έτει 2013 μαθητές πάνε στο σχολείο με καρότσα και «παπί»! (VIDEO)


Γράμματα… με το ζόρι μαθαίνουν τα παιδιά από τα ορεινά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης, αφού δέκα ημέρες μετά το πρώτο κουδούνι, το θέμα της μεταφοράς δεν έχει λυθεί για όλους τους μαθητές.

Έτσι, μπορεί να παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου να πηγαίνουν κανονικά στα σχολεία τους, αλλά οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου από το Κλινδιά, την Πεύκη, την Αγία Άννα, την Καρυά και τον Βάραγκα, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο όταν οι δικοί τους έχουν τη δυνατότητα να τα μεταφέρουν.

Οι γονείς αφήνουν τις δουλειές και τα μεροκάματα που τους τυχαίνουν σε μια δύσκολη εποχή, για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο το πρωί. Και μην έχοντας την «πολυτέλεια» να φύγουν και να επιστρέψουν το μεσημέρι, περιμένουν έξω από την πόρτα του σχολείου μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι της λήξης.

Κι αυτό γιατί, από τον Κλινδιά μέχρι το Γούμερο και επιστροφή, θέλουν -όπως οι ίδιοι λένε- 20 ευρώ για τις βενζίνες, χρήματα που δεν «βγαίνουν» εύκολα και που δεν υπάρχουν πια, με αποτέλεσμα να έχουν αποφασίσει ότι πλέον θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.



Στις καρότσες και στα μηχανάκια

Ο τρόπος με τον οποίο φτάνουν καθημερινά στο σχολείο τους πολλά παιδιά από τις γύρω περιοχές, γυρίζει τον χρόνο πολλά χρόνια πίσω.

Με τη διαφορά ότι τότε οι γονείς πίεζαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο να μάθουν γράμματα, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Τώρα, τα παιδιά θέλουν να πάνε σχολείο, αλλά οι γονείς… δεν μπορούν.

Κάνουν τεράστια προσπάθεια, αφήνουν τις δουλειές τους, απαρνιούνται τα λιγοστά μεροκάματα που τους τυχαίνουν, γιατί -όπως λένε- «προέχει το παιδί και η μόρφωσή του».

Έτσι, το πρωί, μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο και περιμένουν μέχρι να τελειώσουν για να τα πάρουν πίσω. Όσοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο «υποχρεώνονται» σε γείτονες, φίλους και συγχωριανούς να τους εξυπηρετήσουν μεταφέροντας τα παιδιά τους έστω και στην καρότσα, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό σ’ ένα οδικό δίκτυο «πληγωμένο» από τα χρόνια και τις καιρικές συνθήκες, για να μάθουν γράμματα.

Υπάρχουν ζευγάρια που ξεκινούν με το δίκυκλο κάθε πρωί και κάνουν 15 χιλιόμετρα για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο προνήπιο, για να κοινωνικοποιηθούν μέσα στην τάξη, όπως έχουν την ευκαιρία να κάνουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά των πόλεων.

Από Δευτέρα δεν ξαναπάνε…

Οι γονείς, όλες αυτές τις ημέρες έχουν «γονατίσει» οικονομικά, αφού έχουν αφήσει δουλειές και μεροκάματο, ελπίζοντας ότι η ταλαιπωρία θα κρατήσει λίγες ημέρες.

Ωστόσο, πλέον, αδυνατούν να συνεχίσουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους, για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Έτσι, από τη Δευτέρα δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο, τα οποία θα πρέπει να καθίσουν στο σπίτι και να περιμένουν να λυθεί το θέμα της μεταφοράς από τους αρμόδιους.

Πάντως, όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς, όπως αρκετές φορές έχει επισημανθεί μέσω του patrisnews.com, αν και έχει παραταθεί η περσινή σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ΚΤΕΛ για μεταφορά των μαθητών και φέτος εκκρεμεί σημαντικό ποσό οφειλής προς τον ανάδοχο για την περσινή χρονιά, που φαίνεται ότι δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων δρομολογίων πέραν αυτών που ήδη εκτελούνται και αφορούν στη μεταφορά του μεγαλύτερου αριθμού των μαθητών, κυρίως Γυμνασίων και Λυκείων.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Διαβάστε κι αυτό:
Ηλεία: Μαθητές περπάτησαν 15 χλμ ως το σπίτι τους γιατί ο οδηγός αρνήθηκε να τα μεταφέρει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες