Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα από ατύχημα με… τοξικό αποτύπωμα

Ανησυχίες από τη διαρροή συμπυκνωμάτων μεταλλευμάτων που μετέφερε φορτηγό για λογαριασμό της Ελντοράντο. Η αρμόδια εισαγγελέας διέταξε έρευνα και ο οδηγός του οχήματος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και ανακρινόταν μέχρι αργά το βράδυ
Των Ντίνας Δασκαλοπούλου, Νίκου Φωτόπουλου
Συναγερμός σήμανε χτες στη Βόρεια Ελλάδα, όταν εντοπίστηκε διαρροή σε φορτηγό που μετέφερε συμπυκνώματα μεταλλευμάτων της Ελντοράντο σε αποθήκη της Σίνδου. Παρά το μπαράζ διαφημιστικών δημοσιεύσεων της εταιρείας εξόρυξης περί του ασφαλούς της «επένδυσης», αστυνομία, πυροσβεστική, δημοτικές αρχές και πολίτες κινητοποιήθηκαν άμεσα με το που γνωστοποιήθηκε η διαρροή από αυτόπτες μάρτυρες.
Ολα αυτά λίγες μόλις ημέρες μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη Ρουμανία και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα ότι το σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε στην καναδική εταιρεία Gabriel Resources να εξορύξει χρυσό και άργυρο στη Rosia Montana των Καρπαθίων θα πρέπει να απορριφθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.
Τι είδε ο αυτόπτης μάρτυρας
«Επιστρέφαμε στη Χαλκιδική μέσω του παραλιακού δρόμου του Σταυρού, όταν είδαμε το σταματημένο φορτηγό λίγο έξω από το χωριουδάκι της Ρεντίνας», μας λέει ο αυτόπτης μάρτυρας Ι.Β. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας). «Αναγνωρίσαμε αμέσως το φορτηγό της μεταφορικής που συνεργάζεται με την Ελντοράντο. Το υλικό ήταν χυμένο στο οδόστρωμα και σαφώς είχε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρασία από όση προβλέπεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσει αμέσως στο νερό. Επειτα, παρόλο που η εταιρεία αρνείται να μας απαντήσει επ’ αυτού, είναι γνωστό πως για τον διαχωρισμό των συμπυκνωμάτων σε μέταλλα χρησιμοποιείται κυάνιο. Καλέσαμε αμέσως την αστυνομία, την τροχαία και τις δημοτικές αρχές».
Ο λόγος της βαθύτατης ανησυχίας των κατοίκων είναι πως στα 5,5 χιλιόμετρα που διανύουν τα φορτηγά μέχρι τη Σίνδο περνάνε από κατοικημένες περιοχές και μέσα στην παραλιακή ζώνη. Ουδείς μέχρι τώρα έχει ενημερώσει αν οι οδηγοί των φορτηγών έχουν την απαραίτητη από τον νόμο εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίσουν μια τυχόν διαρροή τοξικών υλικών.
Η αστυνομία καλείται να διευκρινίσει αν το όχημα έφερε την απαραίτητη σήμανση κι αν ήταν διαμορφωμένο σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, παρόλο που έσπευσαν άμεσα στον τόπο του ατυχήματος, οι πυροσβέστες επί τουλάχιστον τρεις ώρες δεν λάμβαναν εντολές από την αστυνομία για την περισυλλογή του υλικού.
Η αρμόδια εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια εξέτασης και ο οδηγός του οχήματος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου και ανακρινόταν μέχρι αργά το βράδυ. Αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η προανακριτική διαδικασία θα συνεχιστεί.
Η έρευνα καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως η σύσταση του μεταφερόμενου φορτίου αρσενοπυρίτη, η τοξικότητά του, αλλά και το αν πληρούνταν οι όροι μεταφοράς του.
Παράλληλα με τις αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητη έρευνα θα διενεργήσει ο Δήμος Βόλβης. Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης: «Εχουμε ήδη στείλει τα δείγματα σε εργαστήριο. Μόλις θα πάρουμε τα αποτελέσματα θα προχωρήσουμε σε όλα τα νόμιμα μέσα». Δείγματα επίσης περισυνέλεξαν και κάτοικοι από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
Καμία ανακοίνωση
Η εταιρεία από την πλευρά της, και παρά τους πηχυαίους τίτλους που κατέκλυζαν από νωρίς χτες το βράδυ το Διαδίκτυο περί «τοξικού ατυχήματος», δεν είχε εκδώσει καμία ανακοίνωση. Το σάιτ thestival.gr ωστόσο δημοσίευσε δήλωση που αποδίδει στην Ελντοράντο ότι «από την πλευρά της εταιρείας τονίζεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς η πτώση των συμπυκνωμάτων έγινε στο εσωτερικό του βουλκανιζατέρ» (sic). Το χτεσινό ατύχημα φέρνει την Ελντοράντο αντιμέτωπη με μια σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο και με τη δημόσια υγεία.
«Ανοίγει ένα τεράστιο θέμα και θα υπάρξει συνέχεια», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων Ακάνθου. «Το χτεσινό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανεύθυνων κι επικίνδυνων χειρισμών της Ελληνικός Χρυσός. Είναι μια ακόμα απόδειξη της αφερεγγυότητας και της αδιαφορίας της εταιρείας για τη δημόσια υγεία. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να θέσουν την εταιρεία προ των ευθυνών της».
Ταυτόχρονα, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, που εδρεύει στην Ιερισσό, υπέβαλε χτες αναφορά στις δικαστικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου εγκαλεί την εταιρεία για σωρεία παραβάσεων και παρατυπιών.
6 κρίσιμα ερωτήματα για την Ελντοράντο 
Η Ελντοράντο καλείται άμεσα να απαντήσει:
1) Σύμφωνα με την αναφορά του Παρατηρητηρίου, η διαχείριση των προϊόντων στους χώρους παραγωγής τους, το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, γίνεται σαν να ήταν απολύτως αδρανή. Τα συμπυκνώματα αποθηκεύονται σε «πλατείες», ανοιχτές στους ανέμους, δίπλα στα εργοστάσια εμπλουτισμού.
Κι ενώ στη Χαλκιδική θεωρούνται απολύτως ασφαλή, μόλις 5,5 χιλιόμετρα πιο μακριά, στη Σίνδο, η αποθήκη στην οποία φυλάσσονται πριν εξαχθούν, υπάγεται στις διατάξεις της Οδηγίας «SEVESO II» – «για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης σχετιζομένων με επικίνδυνες ουσίες και επιβάλλονται ειδικοί αυστηροί όροι προστασίας του περιβάλλοντος και της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων». Ποια είναι η σύσταση των συμπυκνωμάτων και πόσο επικίνδυνα είναι για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον, για τις ζωές των κατοίκων και των εργαζομένων;
2) Ισχύει η καταγγελία ότι το συμπύκνωμα πυριτών της Ολυμπιάδας είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο υλικό που εκτός από εξαιρετικά τοξικό για τους ανθρώπους και το περιβάλλον (περιεκτικότητα σε αρσενικό 8% ή και περισσότερο) είναι και παράγοντας πυρκαγιάς; Τι μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται τόσο στην Ολυμπιάδα όσο και στη Σίνδο;
3) Τι απαντά η εταιρεία στις αιτιάσεις του Παρατηρητηρίου ότι απέκρυψε πλήρως την τοξικότητα και επικινδυνότητα των παραγόμενων συμπυκνωμάτων από τις αρμόδιες αρχές;
4) Τηρούνται οι προβλεπόμενες από την Οδηγία αποστάσεις στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα μεταξύ των μονάδων και των ζωνών κατοικίας, των κτιρίων και των ζωνών δημόσιας χρήσης, του κύριου οδικού δικτύου μεταφορών, των χώρων αναψυχής;
5) Οι εργαζόμενοι στη διαχείριση αυτών των υλικών έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και εκπαίδευση για τη διαχείριση τοξικών διαρροών;
6) Τι απαντά η εταιρεία στη σοβαρότατη καταγγελία του Παρατηρητηρίου ότι λόγω της απόκρυψης του γεγονότος ότι στα συμπυκνώματα βρίσκονται ποσότητες χρυσού και αργύρου, το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια φόρων άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ;
Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες