Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πυρόπληκτοι Ηλείας: Παρέμβαση της εισαγγελίας του Α.Π. ύστερα από μηνυτήρια αναφορά πολιτευτή

Την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π.Γ.»., η καθυστέρηση που σημειώθηκε στη διερεύνηση των καταγγελιών που περιλαμβάνονται σε μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει από τις 24 Οκτωβρίου 2011, ο δικηγόρος και πολιτευτής Ηλείας, της Ν.Δ., Θόδωρος Βλαγκούλης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μακίστου του Δήμου Ζαχάρων, Επαμεινώνδας Πόθος, αναφορικά τη διαχείριση των χρημάτων για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Η μηνυτήρια αναφορά είχε διαβιβαστεί από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, στην Εισαγγελία Αθηνών, αλλά δεν προχώρησε η διερεύνηση της, γεγονός που προκάλεσε, όπως προαναφέρθηκε την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Με την μηνυτήρια αναφορά, ζητούσε να διερευνηθεί πλήρως η διαχείριση των χρημάτων για τους πυρόπληκτους από το «Ταμείο Μολυβιάτη» σε όλες τις πτυχές της, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχει νόμιμη περίπτωση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για τις τυχόν εγκληματικές πράξεις που θα προκύψουν από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

TO ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Στο μεταξύ καθυστερήσεις, αστοχίες και αδυναμία διοχέτευσης κονδυλίων στις πυρόπληκτες περιοχές από τις φωτιές του 2007 «δείχνει» το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος για το «Ταμείο Μολυβιάτη» που παραδόθηκε στα χέρια του προέδρου της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την Ολομέλεια.

«Έξι χρόνια μετά τις πυρκαγιές του 2007, τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας μας, η ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το ελληνικό κράτος ενώπιον των ευθυνών του, καθώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να διαθέσει τους εναπομείναντες πόρους με αναλογικότητα και αποτελεσματικότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πόρισμα
Το πόρισμα αυτό αναμένεται να αποσταλεί στον επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν και έχει περιληφθεί μάλιστα στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος να ενημερώσει για το θέμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Χρειάστηκαν δεκάδες ώρες συνεδριάσεων με ακροάσεις φορέων και επιστημόνων, αλλά και επιτόπιες αυτοψίες από τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής προτού αυτή διατυπώσει τα συμπεράσματά της.
Σημείο αιχμής αποτελεί ο τρόπος με τον οποία μέχρι τώρα κατανεμήθηκαν τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς -όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής της Βουλής- «η αναλογικότητα δεν τηρήθηκε ως τώρα στην καταβολή των κονδυλίων και δεν έχει αποδοθεί περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ»
«Δέον να παρατηρηθεί, ότι ειδικά ο πυρόπληκτος δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, που υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και υλικές ζημίες, καθώς και ο Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια για την αποκατάστασή τους. Ειδικά δε ο δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, στον οποίο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα μαρτυρικά χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα, και ο οποίος καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο δήμο της χώρας το 2007, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και βασικών υποδομών από το Ταμείο Μολυβιάτη» αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι «τα μόνα έργα που έχουν γίνει, είναι είτε από δωρεές ιδιωτών, είτε από άλλα, δημόσια κονδύλια, τα οποία θα διατίθεντο ούτως ή άλλως για κάθε περιοχή από τρέχοντα προγράμματα, ανεξαρτήτως αν είναι πυρόπληκτη ή όχι».

Ο ρόλος των ιδιωτών
Σε εισήγηση δε της προέδρου της Επιτροπής, Διονυσίας Αυγερινοπούλου που έχει περιληφθεί στην έκθεση, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην «έκφραση αλληλεγγύης προς τους ξεσπιτωμένους κατοίκους του νομού Ηλείας». 

Αναφέρονται, ειδικότερα, για τον δήμο Ζαχάρως, οι εισφορές ιδιωτών, οι δωρεές από το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη που «υιοθέτησε» το χωριό της Μακίστου και ανακατασκεύασε πλήρως και ταχύτατα τις οικίες των πυρόπληκτων, όσο και η δωρεά από την Κυπριακή Δημοκρατία, με πρωτοβουλία τότε του αείμνηστου προέδρου του Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, που ανακατασκεύασε όλο το χωριό της Αρτέμιδας.

«Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, προσέτρεξαν προς βοήθεια των πυρόπληκτων και δώρισαν χρήματα, που συγκεντρώθηκαν σε ειδικό ταμείο για τους πυρόπληκτους από το ελληνικό κράτος» αναφέρεται στην έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες