Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ετοιμοι "οι θιασώτες της παγκόσμιας ειρήνης" για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία - Ποια η Ελληνική εμπλοκή;

Επικίνδυνα αρχίζει να σφίγγει ο κλοιός για το καθεστώς Ασαντ, καθώς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κάνουν λόγο για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Σ.Α. του ΟΗΕ, ενώ αναβλήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση διπλωματών ΗΠΑ και Ρωσίας με θέμα τη διοργάνωση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.Στη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η συνάντηση αναβλήθηκε «δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία».
«Θα εργαστούμε μαζί με τους ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια «συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση» με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Τζον Κέρι: Αδιαμφισβήτητη η χρήση χημικών στη Συρία

Το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό είναι «αδιαμφισβήτητο», διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι

«Η σφαγή πολιτών, η δολοφονία γυναικών παιδιών και αθώων πολιτών με χημικά όπλα είναι ηθικά αισχρή. Είναι αδικαιολόγητη σε κάθε επίπεδο και παρά τις δικαιολογίες και τις υπεκφυγές που κάποιοι έχουν κατασκευάσει είναι αδιαμφισβήτητη» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Εξετάζεται επίθεση«περιορισμένης κλίμακας» 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας σύντομης και περιορισμένης κλίμακας επίθεσης, εκτιμά σήμερα ο αμερικανικός Τύπος.

Η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει, αναφέρει πως σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, η επίθεση αυτή, σε αντίποινα για την "αδιαμφισβήτητη" χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα δε θα διαρκούσε περισσότερο από δύο ημέρες και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο στη Συρία.

Αλλά και η New York Times εκτιμά ότι ο Ομπάμα, ο οποίος ακόμη εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή, θα δώσει πιθανότατα διαταγή για μια περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Κρουζ από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων. Μια επέμβαση θα έπληττε με ακρίβεια επιλεγμένους στόχους και δε θα είχε ως στόχο την ανατροπή του προέδρου 'Ασαντ, αλλά ούτε και ν' αλλάξει την πορεία του εμφυλίου, προσθέτει η εφημερίδα.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς Ασαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στις 21 Αυγούστου.

Ελληνική εμπλοκή

Δεδομένη φέρεται να είναι η εμπλοκή της Ελλάδας μέσα από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και επισήμως η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Ηδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Διαψεύδει το ΥΠΕΘΑ

Την ύπαρξη πάντως σχετικού αιτήματος, διαψεύδει η κυβέρνηση. «Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσημη πηγή του ΥΠΕΘΑ.

Μόσχα: Έκκληση σε Ουάσιγκτον και διεθνή κοινότητα για «σύνεση»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν «σύνεση» στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Οι απόπειρες που έχουν στόχο να παρακαμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), να δημιουργηθούν για άλλη μια φορά τεχνητά και αβάσιμα προσχήματα για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. θα δημιουργήσουν νέα βάσανα στη Συρία και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να επιδείξουν σύνεση, να επιδείξουν αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου, βασισμένο πριν απ' όλα στις θεμελιώδεις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο υπογραμμίζει επίσης τη «σοβαρή απογοήτευσή του» από την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλουν μια συνάντηση με τη Ρωσία στη Χάγη με θέμα τη συριακή κρίση.

Σε εξέλιξη η έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Για δεύτερη ημέρα, συνεχίζεται πάντως η έρευνα στα περίχωρα της Δαμασκού για την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ δέχτηκαν πυρά από «ελεύθερους σκοπευτές» κατά την άφιξή τους τη Δευτέρα.Παρά «τις πολύ δύσκολες συνθήκες», μπόρεσαν «να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν σε μάρτυρες, επιζήσαντες και γιατρους και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Θα πρέπει «να περιμένουμε λίγο για να έχουμε την πρώτη γνώμη του δρος (Όκε) Σέλστρεμ», του επικεφαλής της ομάδας, για τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως η συλλογή πληροφοριών και δειγμάτων ήταν «πολύ παραγωγική» και η ομάδα «φαινόταν πολύ ικανοποιημένη από τη δουλειά της». Πρόσθεσε πως οι ειδικοί συνέχιζαν σήμερα τη δουλειά τους, χωρίς να προσδιορίσει την τοποθεσία..

  Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Καθημερινή 
http://www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες