Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Διάλογοι και παρασκήνιο στο Οβάλ Γραφείο - Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

«Θαυμάζω το κουράγιο σας. Θέλουμε να επιτύχει η Ελλάδα». Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μόλις οι πόρτες του Οβάλ Γραφείου έκλεισαν πίσω τους.

«Είμαστε αποφασισμένοι», απάντησε ο κ. Σαμαράς, κλείνοντας έτσι και τη συζήτηση για τις αντοχές του ελληνικού πολιτικού συστήματος, την οποία εμμέσως άνοιξε ο συνομιλητής του. 

Η μεταξύ τους συζήτηση διήρκεσε 55 λεπτά, στα 30 λεπτά της οποίας κυριάρχησε το θέμα της οικονομίας. Συμφωνήθηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία στήριξης των επενδύσεων στην Ελλάδα, με ενεργό συμμετοχή και των ιδιωτών, και να ενισχυθεί η συνεργασία στον έλεγχο των συνόρων.

Στο mind game που εξελίχθηκε, κυριάρχησε η ελληνική προσπάθεια να αναδειχθεί ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της χώρας, με βάση και τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις, αλλά και οι προσεκτικές διατυπώσεις Ομπάμα έναντι και της «συμμάχου Μέρκελ». Ο κ. Σαμαράς, πάντως, ζήτησε «γρήγορες αποφάσεις».

Διάλογοι με νόημα Ομπάμα - Σαμαρά

του Γιώργου Τερζή
Ως δυνάμει αφετηρία πολύπλευρης εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον και την Αθήνα η συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η αποφασιστικότητα που δείχνει η ελληνική πλευρά στο ζήτημα της οικονομίας, η αλλαγή των γεωστρατηγικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή και οι προοπτικές της Αθήνας να διαδραματίσει ρόλο στον ενεργειακό χάρτη δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε η μέχρι πρότινος άτονη ελληνοαμερικανική σχέση να μετατραπεί σε μια πολύ θερμή πρώτη συνάντηση μεταξύ των κ. Ομπάμα και Σαμαρά.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου, ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, επιβεβαιώνοντας τη συναντίληψη των δύο πλευρών όχι μόνον στην οικονομία -η συζήτηση για την οποία κυριάρχησε στα 30 από τα 55 λεπτά της συνάντησης- αλλά και στον τομέα της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των συνόρων.

Επανεκκίνηση του διαλόγου

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ομπάμα πρότεινε τον άμεσο συντονισμό των δύο πλευρών με στόχο αφενός μεν τη συνεργασία στο ζήτημα του ελέγχου των συνόρων, αφετέρου δε την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. «Αμεσα να επικεντρωθούμε σε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας στο ζήτημα του ελέγχου των συνόρων, πιθανώς με μια υψηλού επιπέδου συνάντηση των δύο πλευρών το φθινόπωρο, όπως και στην επανεκκίνηση του διαλόγου, με τη συμμετοχή και ισχυρών παραγόντων του ιδιωτικού τομέα, για την άρση των αντικινήτρων στο εμπόριο και την αύξηση των επενδύσεων», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος θέτοντας εκ νέου ως ορίζοντα τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο κ. Σαμαράς πήγε στον Λευκό Οίκο επιχειρώντας να γοητεύσει τις ΗΠΑ και ο κ. Ομπάμα έσπευσε να στρώσει το χαλί. «Θαυμάζω το κουράγιο σας, θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Ομπάμα, μη αφήνοντας αμφιβολίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ: «Θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα, θέλουμε να πετύχετε», ανέφερε στον κ. Σαμαρά.

«Γνωρίζω τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας, γνωρίζω και τη δική σας αποφασιστικότητα… Πρέπει να δείξετε επιμονή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα σφαίρα», φέρεται να είπε, θέτοντας εμμέσως επί τάπητος και τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τις αντοχές του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. «Είμαστε αποφασισμένοι, δεν διαβλέπω κινδύνους αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας ωστόσο στον συνομιλητή του την παράμετρο της κοινωνικής συνοχής και της ανεργίας ως στοιχείων που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για τους πολιτικούς χειρισμούς.

Οι αντιπροσωπείες που ήταν παρούσες περιγράφουν τη συνομιλία των δύο ανδρών ως ένα mind game, με τον Αμερικανό πρόεδρο να γνωρίζει λεπτομερώς τις περισσότερες παραμέτρους του ελληνικού προβλήματος. Στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Σαμαράς φέρεται να διεμήνυσε ότι η Αθήνα θα επιδιώξει, πάση θυσία, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «μια υπερπροσπάθεια, ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης και με την παγκόσμια ζήτηση σε κάμψη» προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Με κατανόηση

Ελληνικές πηγές κάνουν λόγο για κατανόηση εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή στις τοποθετήσεις του έναντι και της «συμμάχου Αγκελα Μέρκελ». Διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι η συζήτηση έφθασε σε βάθος, με τον κ. Σαμαρά να ζητεί «γρήγορες αποφάσεις». «Ενας νέος κύκλος σεναρίων για την ελληνική οικονομία μόνον κακό θα προκαλέσει», είπε. Ο πρόεδρος Ομπάμα, από την πλευρά του, πρότεινε να επανεκκινήσει άμεσα ο ελληνοαμερικανικός οικονομικός διάλογος.

Από την πλευρά της, η Αθήνα επεδίωξε να βάλει στο τραπέζι τη χώρα ως γεωστρατηγικό σύμμαχο και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Η ευκαιρία δόθηκε με την αναφορά Σαμαρά στην πρόσφατη σύλληψη ομάδας τρομοκρατών με βαρύ οπλισμό στη Χίο και στην επισήμανσή του ότι η Ελλάδα αποτελεί «frontline country». «Η αντιτρομοκρατική πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια είναι στην κορυφή της ατζέντας μας», αντέδρασε άμεσα ο Αμερικανός πρόεδρος, ζητώντας να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που θα επικεντρώνονται στη συνεργασία των δύο χωρών στον έλεγχο των συνόρων.

Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας

Ο κ. Ομπάμα μπορεί να μην αντέδρασε, ούτε να σχολίασε δημοσίως την αναφορά του κ. Σαμαρά σε πιθανά κοιτάσματα 4,7 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λευκάδας, ωστόσο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ως δυνάμει εναλλακτικού παρόχου ενέργειας στην Ευρώπη.

Oι ΗΠΑ έχουν στην κορυφή της ατζέντας τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ε.Ε. και την άρση της εξάρτησης από τη Ρωσία. Και η Αθήνα έχει στείλει τα μηνύματα με τον αγωγό ΤΑΡ. Οι κ. Ομπάμα και Σαμαράς συμφώνησαν να υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, με τον υπουργό Οικονομικών Τζ. Λιου να αναλαμβάνει τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. Από ελληνικής πλευράς, βάσει τού -όπως τον αποκαλούν οι συνεργάτες του- «τρόπου Σαμαρά», στελέχη του Μαξίμου έχουν επιφορτιστεί το έργο. Πρόκειται για τον κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος κινητοποίησε τις γνωριμίες του σε Ουάσιγκτον και Χάρβαρντ για την οργάνωση του ταξιδιού, και τον κ. Χρ. Λαζαρίδη που θα αναλάβει την παρακολούθηση όσων ελέχθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Διαβάστε κι αυτό:
"Πανικός'' στην αμερικάνικη πρωτεύουσα, μετά τις αποκαλύψεις των ''μυστικών'' διαλόγων Ομπάμα-Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες