Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Τρία χρόνια μετά παραμένουν ασύλληπτοι οι δολοφόνοι του Σωκράτη Γκιόλια - Η δικογραφία αραχνιάζει στην Αντιτρομοκρατική - Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης διορίστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα

Στις 05:20 σήμερα το πρωί συμπληρώθηκαν ακριβώς τρία χρόνια από τη δολοφονία του δημοσιογράφου-blogger Σωκράτη Γκιόλια.

Εκείνο το ξημέρωμα της 19ης Ιουλίου του 2010 συγκλονίστηκε ολόκληρη η Ελλάδα,του πρώτου μνημονίου, στο άκουσμα της θλιβερής είδησης.

Εκτοτε γράφτηκαν χιλιάδες κείμενα για το πως,ποιοι και γιατί,δημοσιεύθηκε και μια προκήρυξη,πλην όμως η υπόθεση λιμνάζει.Μάλλον καλύτερα αραχνιάζει στα συρτάρια της Αντιτρομοκρατικής,οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ο τότε αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης μόλις προχτές διορίστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα,με 12 χιλιάδες μισθό,ως εκπρόσωπος της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή και ο πολιτικός-δημοσιογράφος Γιώργος Καρατζαφέρης πέταξαν κάποια πυροτεχνήματα για την υπόθεση,ότι δήθεν γνωρίζουν το ποιοι και γιατί,αλλά απ' ότι φάνηκε στη συνέχεια προσωπική προβολή επεδίωκαν και τίποτα το ουσιώδες αφού και οι δύο εσίγησαν χωρίς  καμία περαιτέρω εξήγηση.
Ζείδωρον
Ποιοί και γιατί έθαψαν τις έρευνες για την δολοφονία Γκιόλια

- Τρία χρόνια μετά την δολοφονία του δεν εξέτασαν τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο
- Σίγησε η "Σέχτα Επαναστατών" αλλά δεν βρέθηκαν τα όπλα με τα οποία πυροβολήθηκε
- Γιατί εξόργισε τους συγγενείς η απάντηση του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού

Προανάκρουσμα αποκαλύψεων για την υπόθεση troktiko-Σωκράτης Γκιόλιας το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ «troktiko-η αληθινή ιστορία» του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή-δημοσιογράφου Κώστα Λακαφώση περιλαμβάνονται σε μια σύντομη προαναγγελία που υπάρχει ήδη στο YouTube.

Στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ μπορεί κανείς να δει αποσπάσματα από τις διηγήσεις ανθρώπων όπως ο Περικλής Γκιόλιας, αδελφός και συνεργάτης του δολοφονημένου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, καθώς και δημοσιογράφων που εργάστηκαν στο troktiko.

Όπως εξηγεί στο σχετικό σημείωμα ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Κώστας Λακαφώσης «το ντοκιμαντέρ ''troktiko-Η Αληθινή Ιστορία'' είναι ένα προσωπικό project που γυρίστηκε με ίδια μέσα (δηλαδή χωρίς κανένα κόστος πέραν της προσωπικής εργασίας), από το Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου του 2013.

Στόχος δεν ήταν να επαναληφθούν τα στοιχεία που είναι ήδη ευρέως γνωστά, αλλά η παρουσίαση καινούργιου υλικού και μαρτυριών που ακούγονται για πρώτη φορά. Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να απαντήσει στα βασικά και αυτονόητα ερωτήματα: ποιoς, πού, πότε, πώς και γιατί;»

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ (διάρκειας 70 λεπτών) θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο για download από link που θα δημοσιευτεί στο troktiko.blogspot.com, από τις 05:20 της 19ης Ιουλίου 2013, όταν δηλαδή θα συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια».



Γιατί δεν εξέτασαν τον υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο και γιατί, ενώ σίγησε η "Σέχτα Επαναστατών", δεν βρέθηκαν τα όπλα με τα οποία πυροβολήθηκε; Τα αναπάντητα ερωτήματα της υπόθεσης

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και το μυστήριο στοιχειώνει την υπόθεση... Η έρευνα από την Αντιτρομοκρατική έμεινε στη μέση, η δικογραφία δεν σχηματίστηκε ποτέ και η οργάνωση που με προκήρυξη ανέλαβε την ευθύνη έχει εξαφανιστεί. Η οικογένεια του δημοσιογράφου βλέποντας ότι η Αστυνομία ουσιαστικά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, εδώ και λίγες ημέρες με αίτημά της στον εισαγγελέα ζητά να φύγει ο φάκελος από την Αντιτρομοκρατική και να αναλάβει ανακριτής εξ ολοκλήρου τις έρευνες.

Ποιοι τελικά εκτέλεσαν τον Σωκράτη Γκιόλια και γιατί; Τι έγινε η «Σέχτα Επαναστατών» και για ποιον λόγο η Αστυνομία έχει βάλει στην άκρη την υπόθεση; Επισήμως το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν λέει το παραμικρό. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι η οργάνωση, που μέχρι στιγμής έχει δολοφονήσει δύο ανθρώπους και έχει κάνει άλλες δύο ένοπλες επιθέσεις, έχει αδρανοποιηθεί καθώς μέλη της βρίσκονται στη φυλακή για άλλες υποθέσεις. Με απλά λόγια η Αντιτρομοκρατική θέλει να πιστεύει ότι ουσιαστικά έχει εξαρθρώσει την οργάνωση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το ανακοινώσει επισήμως.

Τρία πρόσωπα, τα οποία οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής θεωρούσαν την επιχειρησιακή ομάδα της «Σέχτας Επαναστατών», και άλλα τρία που είχαν περιφερειακό, δευτερεύοντα ρόλο έχουν «παροπλιστεί» για διαφορετικούς λόγους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η οργάνωση δεν μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναδραστηριοποιηθεί με άλλη σύνθεση, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν, αφού από τα τρία πρώτα χτυπήματα και τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια μεσολάβησε περισσότερο από ένας χρόνος.

Η αποκάλυψη ότι τρία χρόνια από τη δολοφονία του δημοσιογράφου η Αντιτρομοκρατική δεν έχει καν σχηματίσει δικογραφία και η υπόθεση δεν έχει πάει στον ανακριτή είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο οι αρμόδιοι αντιμετώπισαν την υπόθεση. Ωστόσο το δεδομένο αυτό δεν είναι το μοναδικό που γεννά ερωτήματα. Οι πληροφορίες λένε ότι στο κομμάτι των πειστηρίων και των καταθέσεων η Αστυνομία ενήργησε πλημμελώς.

Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν κλήθηκε να δώσει λεπτομερή κατάθεση ο μοναδικός άνθρωπος που έζησε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το σκηνικό του θανάτου. Μοιάζει απίστευτο, αλλά η σύζυγος του Σωκράτη Γκιόλια δεν εξετάστηκε ποτέ από τους αστυνομικούς. Στον φάκελο που έχει η Αστυνομία υπάρχει μια μονοσέλιδη κατάθεση, η οποία, όμως, έχει μόνο με μερικές κουβέντες που μπόρεσε να εκστομίσει η σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου στους αστυνομικούς τη στιγμή που έφτασαν στο σημείο αμέσως μετά τη δολοφονία.

Κανείς έμπειρος αξιωματικός δεν την πλησίασε να της ζητήσει λεπτομέρειες για να μάθει περισσότερα στοιχεία ή να της ανασύρει από τη μνήμη περιστατικά ή συμβάντα που τυχόν συνέβησαν πριν από τη δολοφονία και ενδεχομένως θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο αδελφός του Σωκράτη Γκιόλια, Περικλής, στο όνομα του οποίου είναι γραμμένο το troktiko, κλήθηκε δέκα ημέρες μετά το συμβάν και έδωσε μια απλή κατάθεση στους αστυνομικούς χωρίς καν να έχει επανεξεταστεί. Φυσικά, κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική δεν έχει δώσει κανείς από τους συνεργάτες, γνωστούς και φίλους του δημοσιογράφου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και στο κομμάτι των πειστηρίων υπάρχει κενό. Δεν είναι δυνατόν, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία, κανείς από τους αστυνομικούς να μην έχει ζητήσει για έρευνα το προσωπικό λάπτοπ του Σωκράτη Γκιόλια και το ένα από τα δύο προσωπικά του τηλέφωνα. Η Αντιτρομοκρατική, που χαρακτηρίζεται για τους ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς της σε κάθε υπόθεση για την αναζήτηση στοιχείων, στην περίπτωση της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια δεν έκανε αυτά που έπρεπε, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η προχειρότητα και να βγουν στην επιφάνεια λάθη του παρελθόντος.

Το μυστήριο με το αυτοκίνητο

Αλυτος παραμένει μέχρι στιγμής και ο γρίφος με το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε η ομάδα των εκτελεστών για να διαφύγει από το σημείο της επίθεσης στην Ηλιούπολη. Ενα καμένο όχημα που βρέθηκε λίγη ώρα μετά σε παράδρομο της Βουλιαγμένης αποδόθηκε σε αυτούς.

Ωστόσο τρία χρόνια μετά τα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως να ήταν ένα τρικ των δραστών για να θολώσουν τα νερά και να μπερδέψουν τις Αρχές σε ό,τι είχε να κάνει με το δρομολόγιο διαφυγής. Και αυτό γιατί υπάρχουν μαρτυρίες αξιόπιστες ότι το αυτοκίνητο που είχε κλαπεί δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου βρισκόταν παρκαρισμένο στον παράδρομο της Βουλιαγμένης και μάλιστα με τρόπο επιμελή.

Με απλά λόγια, είναι αδύνατον ένας που βιάζεται να το εγκαταλείψει να το παρκάρει με άψογο τρόπο σε ένα ιδιαίτερα στενό σημείο, έχοντας μάλιστα τη μία από τις τέσσερις πόρτες μπλοκαρισμένη από δέντρο που υπήρχε στο πεζοδρόμιο.

Τέσσερις με φόρμες ειδικών φρουρών

Αρχικά οι αστυνομικοί εκτιμούσαν πως στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια το βράδυ της 19ης Ιουλίου 2010 πήραν μέρος τρεις ένοπλοι οι οποίοι φορούσαν τζόκεϊ, παντελόνια και τζάκετ των ειδικών φρουρών. Σε αυτό το συμπέρασμα είχαν καταλήξει τόσο από τα όσα τους είπε η σύζυγος του δημοσιογράφου όσο και από το γεγονός ότι το υποτιθέμενο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους και βρέθηκε καμένο στον παράδρομο της Βουλιαγμένης είχε τις τρεις από τις τέσσερις πόρτες ανοικτές.

Ομως αυτόπτες μάρτυρες φέρονται να έχουν καταθέσει πως κοντά στο σημείο της επίθεσης υπήρχε αυτοκίνητο με αναμμένη μηχανή, με έναν νεαρό άνδρα να κάθεται στη θέση του οδηγού. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν τύπου τζιπ και δεν είχε καμία σχέση με το παλιό καμένο τετράπορτο της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Την ίδια περίοδο έχουν καταγραφεί άλλες τρεις περιπτώσεις εμφάνισης «αστυνομικών», που σε πολλά σημεία έχουν παρόμοιο επιχειρησιακό τρόπο δράσης με αυτόν των δολοφόνων του Γκιόλια. Στις περιπτώσεις αυτές, που είναι λίγο πριν και λίγο μετά την εκτέλεση στην Ηλιούπολη, οι δράστες διενεργούσαν ελέγχους σε νεαρούς φοιτητές, γεγονός που οι αστυνομικοί εκτιμούν πως το έκαναν για να τους υποκλέψουν τα στοιχεία και να φτιάξουν πλαστές ταυτότητες.

Παράλληλα, στην επιχείρηση της Αστυνομίας στις 14 Μαρτίου του 2011 σε διαμέρισμα-γιάφκα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στον Βόλο, όπου βρέθηκε βαρύς οπλισμός και είχαν συλληφθεί ο Χρήστος Τσάκαλος, ο Νταμιάνο Μπολάνο, ο Γιώργος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Πολύδωρος και η Ολγα Οικονομίδου, βρέθηκαν στολές και καπέλα αστυνομικών. Μέχρι τώρα οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τον γρίφο αν όλες αυτές οι περιπτώσεις συνδέονται μεταξύ τους.

Η φωτογραφία, τα όπλα και η «Σέχτα Επαναστατών»

Οταν το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου 2010 οι αστυνομικοί έμπαιναν σε αποθήκη-γιάφκα στη Νέα Σμύρνη, στην Αντιτρομοκρατική πίστευαν ότι βρήκαν το οπλοστάσιο της «Σέχτας Επαναστατών». Οι βαλλιστικές, όμως, τους διέψευσαν, αφού όλα τα όπλα ήταν καθαρά. Στη φωτογραφία, όμως, που έστειλε η οργάνωση με το οπλοστάσιό της όταν αναλάμβανε τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ο οπλισμός έφερε πολλές ομοιότητες με τα ευρήματα της Νέας Σμύρνης.

Αυτό που έλειπε ήταν τα δύο όπλα-ταυτότητα της οργάνωσης, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία του δημοσιογράφου, στην εκτέλεση του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα στα Πατήσια και στις δύο ακόμα επιθέσεις της οργάνωσης στο Α.Τ. Κορυδαλλού και στο ALTER. Στο συμπέρασμα που καταλήγουν οι αστυνομικοί είναι ότι τα όπλα-σφραγίδα βρίσκονται κάπου κρυμμένα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή η οργάνωση να βγει από τον λήθαργο και να ξαναχτυπήσει.

Θερμό επεισόδιο

Φίλοι, γνωστοί αλλά και πρόσωπα του περιβάλλοντος του δημοσιογράφου όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να μάθουν με όποιους τρόπους μπορούν την αλήθεια και να πιέσουν καταστάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξιχνίασης της υπόθεσης. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που διαδραματίστηκε μεταξύ προσώπου του περιβάλλοντος του Σωκράτη Γκιόλια και υψηλά ιστάμενου εισαγγελικού λειτουργού. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος επισκέφθηκε το γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να μάθει λεπτομέρειες και να ζητήσει εξηγήσεις γιατί η υπόθεση έχει παγώσει και δεν υπάρχει πρόοδος στις έρευνες. Η απάντηση που πήρε τον εξόργισε: «Τι θέλετε και επιμένετε 3 χρόνια μετά;».

Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ των δύο προσώπων ήταν έντονος. Μάλιστα όσοι ήταν έξω από την πόρτα του γραφείου κατάλαβαν ότι μέσα η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα έκρυθμη... Τελικά, η οικογένεια του Σωκράτη Γκιόλια βλέποντας τα λάθη και τις παραλείψεις της Αντιτρομοκρατικής αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκολλήσει η κατάσταση. Ετσι, πριν από μια εβδομάδα ζήτησε ο φάκελος να πάει στον ανακριτή για να προχωρήσει η υπόθεση.
http://www.protothema.gr/

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε όλο τον φάκελο με τα σχετικά δημοσιεύματα από την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια μέχρι σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες