Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Aποκαλύψεις του Σάμπυ Μιωνή από το Τελ Αβίβ


«Κίνησε ο Εβραίος για το παζάρι κι έτυχε μέρα Σάββατο», λέει η παροιμία και τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να συνοψίζει καλύτερα τη μικρή αλλά διδακτική ιστορία της κατάθεσης που έδωσε ο Σάμπυ Μιωνής στο ελληνικό κλιμάκιο που τον επισκέφθηκε στο Ισραήλ και του ζήτησε να καταθέσει όσα ξέρει για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, ο οποίος εμφανίζεται να διαχειρίζεται περίπου το 1/4 της λίστας, ήτοι ένα ποσόν 562 εκατ. δολ., αιφνιδίασε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον αντιπρόεδρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής Γ. Καλαντζή που τον εξέτασαν στην ελληνική πρεσβεία, όταν, παρότι αρνήθηκε να δώσει θρησκευτικό όρκο, επικαλέστηκε στη συνέχεια τις θρησκευτικές παραδόσεις των Εβραίων και το γεγονός ότι ήταν…
Σάββατο για να περιορίσει τον χρόνο της κατάθεσής του, επειδή ήθελε, λέει, να παραβρεθεί σε κοινωνική εκδήλωση!...

Στο τέλος, πάντως, και πιεσμένος από το πλαίσιο ερωτήσεων που τέθηκαν από τη βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια και ο Καλαντζής ανέλαβε επάξια να συνεχίσει το βιολί του Μαρκογιαννάκη, δεσμεύθηκε να ταξιδέψει στα πάτρια και να δώσει αυτή τη φορά κατάθεση επί αθηναϊκού εδάφους – κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα ευοδωθεί με την… προθυμία που έχουν τα κυβερνητικά συνεταιράκια για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Έστω και μέσω Τελ Αβίβ, πάντως, η μαρτυρία του δεν περνά απαρατήρητη, αφού ο Μιωνής, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα του σκανδάλου, που προσφέρει σήμερα τις μεταφραστικές του υπηρεσίες στον ισραηλινό στρατό, δήλωσε στενός φίλος του Μ. Βαρβιτσιώτη, βουλευτή της Ν.Δ. και μέλους της Προκαταρκτικής, από τα χρόνια του κολεγίου. Ποιο είναι το φοβερό; Ότι παραδέχθηκε πως συνομιλεί συνεχώς και αδιαλείπτως μαζί του, την ώρα που η ελληνική Βουλή διερευνά τον βαθμό εμπλοκής του στο σκάνδαλο.

Σαββατογεννημένος
Για όσους παρακολουθούν από κοντινή απόσταση τις εξελίξεις περί τη λίστα, το γεγονός ξενίζει και μάλιστα πολύ, αν σκεφτεί κανείς ότι ο απερίγραπτος Μαρκογιαννάκης εμφανιζόταν να αναζητεί τον Μιωνή από το… 11880, την ώρα που ο ίδιος ήταν γνωστός σε ένα τουλάχιστον μέλος της Επιτροπής και υποστηρίζει ότι είχε αφήσει τα τηλέφωνά του στη γραμματεία της Βουλής!...

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως προκαλεί η αποκάλυψη του Σάμπυ, που στα σεφαραδίτικα σημαίνει «Σαββατογεννημένος», ότι κάποια στιγμή, κι ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον επισκέφτηκε στα γραφεία του στη Συγγρού και μίλησαν για μπίζνες. Μεσολαβητής ήταν ο κολλητός του φίλος Σταύρος Παπασταύρου, εμπλεκόμενος στη λίστα, παρών στις συνομιλίες του νυν υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τις ελβετικές αρχές για τη σύναψη συμφωνίας για τη φορολογία των ελληνικών καταθέσεων, σύμβουλος του Σαμαρά και επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων της Νουδούλας.

Είναι αρχές του 2012, παραμονές δηλαδή της υπογραφής του δεύτερου μνημονίου, όπως μετράμε πια τον τρέχοντα ιστορικό χρόνο, και οι διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ γνωρίζουν μια αξιοσημείωτη «άνθηση», όχι απαραίτητα αμοιβαία επωφελή, και ο Μιωνής συστήνει στον Σαμαρά, παρουσία του τότε τομεάρχη Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, τον Ντορόν Όφερ, μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του Ισραήλ που δραστηριοποιείται παγκόσμια στον χώρο των ακινήτων, των ξενοδοχείων, των εμπορικών κέντρων, του τουρισμού και των μαρίνων.

Έμπρακτα αποτελέσματα εκείνων των επαφών, τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο, δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο κάποιοι καχύποπτοι δεν θα μπορούσαν να αποκλείσουν την εκδοχή η κλωστή εκείνης της σχέσης να ύφανε ένα κομμάτι της ιστορίας για τη διερευνώμενη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία εμφανίζονται να μπαινοβγαίνουν σαν στο σπίτι τους γνωστά πολιτικά πρόσωπα από πράσινους και γαλάζιους χώρους.

Επιφυλάχθηκε
Αυτά, για όσους επιμένουν ότι ο Σαμαράς δεν γνώριζε τίποτε για την υπόθεση της διαχείρισης που επιφυλάχθηκε στο επίμαχο ψηφιακό υλικό, στο οποίο – για να μην ξεχνιόμαστε – αναγνωρίζονται μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, τα οποία εμφανίζουν στην Ελλάδα πτωχευμένες η κάτισχνες επιχειρήσεις και μηδενικές περιουσίες, την ώρα που αλμυρίζουν τα λεφτά των αγρίως φορολογουμένων πολιτών σε ξένες τράπεζες.

Και όλα αυτά, στο φόντο… μετακινούμενων υπεράκτιων εταιρειών με έδρα πότε τις Μπαχάμες ή τις Βερμούδες και τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, με επωνυμίες που διαρκώς αλλάζουν και επενδυτικά κεφάλαια πίσω από τα οποία είναι λίαν πιθανό να κρύβονται όσοι πλουτίζουν με το μαύρο αίμα αυτής της χώρας.

Στον πολιτικό μίτο αυτής της φοβερής ιστορίας, τα πράγματα φαίνεται πως οδηγούνται στον επίλογο, χωρίς η τρικομματική πλειοψηφία, να έχει επιτρέψει την μετατόπιση της έρευνας σε χώρους που θα φώτιζαν δυσάρεστες αλήθειες για τις σχέσεις της αγοράς με ορισμένους λαμπερούς εκπροσώπους της παρακμιακής πολιτικής τάξης που κράτησε όρθιο τον δικομματισμό.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πήρε περιορισμένη προθεσμία για να απολογηθεί μέχρι την άλλη Πέμπτη και η Επιτροπή θα έχει καταλήξει σε πόρισμα στις 4 Ιουλίου, ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια γύρω στις 8 του μηνός. Όσοι από την αρχή, με κίνδυνο να πάρουν θέση στην απαισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, κράτησαν την ψυχραιμία τους, βλέπουν τώρα, ότι αυτό το νοσηρό σύστημα, δεν έχει καμία διάθεση να βάλει σε περιπέτειες τους μνημονιακούς στυλοβάτες του.

http://topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες