Σε τούτη 'δω τη σελίδα έχουμε γράψει πολλές φορές πως η χώρα μας είναι... "το εξοχικό του Θεού",με αμέτρητες και σπάνιες ομορφιές,που δυστυχώς μας λείπουν το χρήμα και ο χρόνος για να τις εξερευνήσουμε!
Πολλές φορές όμως ο παράδεισος βρίσκεται δίπλα μας και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη καλή διάθεση και τα μάτια μας ολάνοιχτα για να τον απολαύσουμε.
Πάμε λοιπόν σήμερα να γνωρίσουμε το Μπαμπαλιό της προσφυγιάς
στον ορεινό Βάλτο,έναν εγκαταλελειμμένο από τους πολιτικούς τόπο (ίσως να 'ναι καλύτερα που δεν έβαλαν το χεράκι τους πέρα από το έργο της ΔΕΗ),όχι όμως κι από τους ανθρώπους του και το Θεό.Εναν παραδεισένιο τόπο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από Ελβετικά ή Αυστριακά τοπία.
Νομός Αιτωλοακαρνανίας,ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, με τα πολλά νερά και τις επτά λίμνες.
Πόσες φορές τον διασχίζουμε μέσω της κατ' ευφημισμόν Εθνικής οδού Αντιρρίου - Αγρινίου - Ιωαννίνων;Αρκετοί σχεδόν καθημερινά.Κι όμως ένα κλικ δεξιά αμέσως μετά τη Γέφυρα του Αχελώου μπαίνουμε σ' έναν επίγειο παράδεισο!
όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά
Μόλις 32 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο,περίπου 25 λεπτά διαδρομή,φτάνουμε στο Μπαμπαλιό.
Ενα μικρό γραφικό χωριό με ελάχιστους κατοίκους (περίπου 150),πνιγμένο κυριολεκτικά το παλιό χωριό στο νερό της τεχνητής λίμνης του Καστρακίου και στο πράσινο!Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία,την κτηνοτροφία και το εμπόριο,πλην όμως έχουν να επιδείξουν σημαντικές παρουσίες στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και εντός και μακράν του νομού.
Λιγοστά τα σπίτια στο χωριό,ένα μόνο μαγαζί καφετέρια-ταβέρνα και κανένα ξενοδοχείο!
Αρχικά συναντάμε την υπέροχη τεχνητή λίμνη Στράτου
Κάνοντας λοιπόν δεξιά αμέσως μετά τη γέφυρα, το πρώτο που συναντάμε είναι η τεχνητή λίμνη Στράτου που έχει σχηματιστεί από το φράγμα της ΔΕΗ. Όμορφη, ήρεμη, με καταγάλανα νερά σε προκαλεί να κάνεις την πρώτη στάση στην υπέροχη αυτή διαδρομή που θα ακολουθήσει.Και σε 5' μπαίνουμε στον παραλίμνιο δρόμο της επίσης τεχνητής λίμνης Καστρακίου,που οδηγεί στον ορεινό Βάλτο (πρώην Δήμο Ινάχου - ο Ιναχος είναι μεγάλος παραπόταμος του Αχελώου που χύνεται στη λίμνη Καστρακίου).Μια διαδρομή γεμάτη πλατάνια στην οποία από δεξιά μας θαυμάζουμε τα καταγάλανα νερά της λίμνης κι από αριστερά το καταπράσινο βουνό.
Προχωρώντας στην παραλίμνια αυτή διαδρομή, αφήνουμε αριστερά μας το χωριό Ματσούκι, δεξιά μας το Καστράκι και ακριβώς στη γέφυρα παίρνουμε αριστερά το δρόμο προς το Μπαμπαλιό και τα υπόλοιπα χωριά του πρώην Δήμου Ινάχου,νυν Αμφιλοχίας.
Φτάνοντας κοντά στο Μπαμπαλιό αντικρίζουμε από μακριά την υπέροχη τεχνητή λίμνη Καστρακίου που έχει σχηματιστεί εδώ και δεκαετίες από το φράγμα του Καστρακίου.
Λίμνη Καστρακίου
Δείτε το Μπαμπαλιό με το φακό του Αντρέα Κουτσοθανάση
Τα μικρά καταπράσινα νησάκια που έχουν σχηματιστεί και τα γαλαζοπράσινα νερά με τις σκιές, δημιουργούν ένα φανταστικό τοπίο που όμοιό του δεν συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ακολουθώντας και αυτή την παραλίμνια διαδρομή συναντάμε το χωριό Μπαμπαλιό, πίνουμε δροσερό νερό από την πέτρινη βρύση και... ή προχωράμε ακόμα βαθύτερα στα χωριά του ορεινού Βάλτου ή απολαμβάνουμε τη θέα από το καθαρά Ποντιακό χωριό του Μπαμπαλιού (ένα από τα τέσσερα προσφυγικά χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας).
Τούτοι 'δω οι άνθρωποι ξεριζώθηκαν δυό φορές στη ζωή τους!
Την πρώτη και πιο βάρβαρη το 1922,όταν από τη Μικρά Ασία,από τον Πόντο, τη Σουμελά,την Τραπεζούντα,τη Σαμψούντα,την Κερασσούντα την Κεπέκκλησια τους έδιωξαν οι Τούρκοι.
το τραγούδι τ' αποχωρισμού
Η Καμπάνα του Πόντου
Κι αφού εγκαταστάθηκαν στη φιλόξενη γη της πατρίδας τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ τους ξεσπίτωσαν για δεύτερη φορά,απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες τους,τα σπίτια τους και τα χωράφια τους πνίγηκαν στα νερά της λίμνης Καστρακίου κι έτσι έφτιαξαν ψηλότερα (στα 150 μέτρα) στην ίδια περιοχή το νέο πανέμορφο χωριό τους.
Ο,τι και να γράψουμε εμείς γι' αυτό τον ευλογημένο τόπο θα 'ναι πολύ λίγο στα όσα μπορεί να αποτυπώσει μια κάμερα.
Αφήστε το μάτια σας ν' θαυμάσουν και την ψυχή σας να γαληνέψει!
Δείτε κι αυτό:ο Ιχνηλάτης στο Μπαμπαλιό
Δείτε ένα ακόμα εκπληκτικό φωτορεπορτάζ από περιήγηση στον ορεινό Βάλτο και συγκεκριμένα στο σπήλαιο του Αγ. Αντρέα του Ερημίτη
Υλικό γι' αυτό το αφιέρωμα "κατακλέψαμε" από:
http://kallergisharis.wordpress.com/ ,
http://babalio.blogspot.com
και http://www.panoramio.com/
Τον Αύγουστο του 2011 έγινε το 1ο Συναπάντημα Νεολαίας Μπαμπαλιού
Διαβάστε τι γράφει η κυρία Κασσιανή-Μαρία Κονταξή στην Ποντιακή Εστία,τεύχος 171,σελίδες 260-261
Eξαιρετική ανάρτηση με θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφή