Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΡΟΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Στημένη διαδρομή εκατομμυρίων
Στημένη διαδρομή εκατομμυρίων
Του Γιάννη Νεάρχου
Κάθε άλλο παρά αθώα φαίνεται πως είναι η εμπλοκή του πρώην ισχυρού άντρα της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου στην εκροή τεράστιων κεφαλαίων τα οποία κατέληξαν σε επιχειρήσεις τις οποίες ελέγχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μέσω της δεσπόζουσας θέσης του στην MIG στην κυριολεξία αποψίλωσε τη Λαϊκή Τράπεζα.
Άκρως αποκαλυπτικές για το παιχνίδι που στήθηκε είναι οι αναφορές που εμπεριέχονται σε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο εξέτασε αγωγή του κ. Βγενόπουλου και της Marfin Investment Group (MIG) της οποίας είναι πρόεδρος, κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτριο Τσιρώνη, ο οποίος ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής που συστάθηκε για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και πρόεδρος της ειδικής
κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Ο κ. Τσιρώνης προέβη σε δημόσιες δηλώσεις για την εμπλοκή του κ. Βγενόπουλου στα θέματα που οι εξεταστικές επιτροπές διερεύνησαν και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης, αφού ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε πως είχε δυσφημιστεί.
Όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης, ενώπιον του δικαστηρίου τέθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, το οποίο, απορρίπτοντας την αγωγή του κ. Βγενόπουλου αναφορικά με τα όσα του καταλόγιζε για το θέμα των γνωστών μετοχοδανείων, εξήγαγε σημαντικά συμπεράσματα που αφορούν την εκροή κεφαλαίων από τη Λαϊκή Τράπεζα.
Είναι μέσα από αυτά τα συμπεράσματα, που παρατίθενται πιο κάτω αυτούσια από την απόφαση του δικαστηρίου Αθηνών, που θα μπορούσε κάποιος να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι υπήρχε μια στημένη διαδρομή-διαρροή κεφαλαίων από τη Λαϊκή Τράπεζα.
Στην απόφαση του δικαστηρίου γίνεται σαφής αναφορά στην επιρροή που είχε η MIG στη Λαϊκή Τράπεζα την περίοδο που εκατοντάδες εκατομμύρια έφυγαν από την κυπριακή τράπεζα και κατέληξαν, με τρόπο που θα δούμε πιο κάτω, στη MIG του κ. Βγενόπουλου.
Πρωταγωνιστές είναι τρία νομικά πρόσωπα τα οποία κατά τους ουσιώδεις χρόνους συνδέονταν. Πρόκειται για τη Marfin Popular Bank και τις θυγατρικές της εταιρείες Marfin Investment Group και Marfin Egnatia Bank.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η δεσπόζουσα επιρροή της MIG επί της Marfin Popular Bank και της Marfin Egnatia Bank κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα χορήγησης των μετοχοδανείων αποδεικνύεται, με βάση το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής, από τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών αυτών, με την πλειοψηφία των μελών στα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών κατά τα έτη 2007-2008 να αποτελούν στελέχη τα οποία συμμετέχουν ταυτόχρονα και στο δ.σ. της MIG, ενώ τα στελέχη της ανώτατης διοίκησης της MIG τοποθετήθηκαν ως διευθύνοντες σύμβουλοι στις τράπεζες (Marfin Popular Bank και Marfin Egnatia Bank) και τα διοικητικά συμβούλια αυτών. Επίσης κατά την επίμαχη περίοδο 2007-2008, η εκτελεστική επιτροπή του Ομίλου της Marfin Popular Bank ήταν οκταμελής, με έξι μέλη να αποτελούν υψηλόβαθμα στελέχη της MIG.
Κατά συνέπεια προκύπτει η κυριαρχική επιρροή και η ενιαία διεύθυνση με τη MIG, μέσω πραγματικού ελέγχου των αποφάσεων του διαχειριστικού οργάνου, των τραπεζών Marfin Popular Bank και Marfin Egnatia Bank».
Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του "Π"
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες