ΕΡΕΥΝΑ: ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΟΝΟΣ
Ολυμπιακό χωριό , ένα ακόμα χαμένο κρατικό στοίχημα…
Έτος 2004, ένα σύγχρονο χωριό γεννιέται στις παρυφές της Πάρνηθας.
Πρόκειται για 2.292 πρότυπες κατοικίες που κατασκευάστηκαν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και την (συσταθείσα για αυτόν τον λόγο) θυγατρική του ΟΕΚ "Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε." Σκοπός η φιλοξενία των 22.000 Αθλητών και συνοδών τους και μετά το πέρας των αγώνων αυτές να περάσουν ύστερα από κλήρωση στους 2.292 δικαιούχους από τους 17.500 που είχαν δικαίωμα συμμετοχής.
Το χωριό περιελάμβανε 2 Σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πολυκλινική, Βρεφονηπιακό Σταθμό, 2 Νηπιαγωγεία και το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.).
Στον αθλητικό τομέα κατασκευάσθηκαν: Στάδιο 8 διαδρόμων, Κολυμβητήριο 8 διαδρόμων, 50m Ολυμπιακών προδιαγραφών, δύο Κλειστά Γήπεδα Καλαθοσφαίρισης, τέσσερα Ανοικτά Γήπεδα Τένις κ.α. Στην εμπορική αξιοποίηση εντάχθηκε η κατασκευή 22 μικροκαταστημάτων γειτονιάς.(από αυτά λειτουργούν μόνο 3).
Επίσης έγιναν αναπλάσεις για την δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου .
Η Ζώνη πρασίνου είναι μια έκταση 500 στρεμμάτων στην οποία μελετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν διαμορφώσεις των ελευθέρων εκτάσεων (χώροι αναψυχής, πεζοδρομήσεις, πλατείες κ.α.) καθώς και οι απαραίτητες δεντροφυτεύσεις, υποστηριζόμενες από συστήματα άρδευσης. [Σημείωση: Σήμερα το σύστημα είναι κατεστραμμένο σε μεγάλο μέρος].
Στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ προβλέφθηκε η κατασκευή παγιοποίησης των δικτύων ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών και φυσικού αερίου. Κατά το στάδιο δε των εκσκαφών, εντοπίσθηκε μεγάλο τμήμα του ιστορικού Αδριάνειου Υδραγωγείου, το οποίο και αναδείχθηκε με ειδικές κατασκευές, σε μεγάλο βαθμό. [Σημείωση: Σήμερα όλες είναι κατεστραμμένες]. Πλαισιώθηκε αμφίπλευρα με χώρους περιπάτου και διατρέχει επιφανειακά σε μεγάλο μήκος το ολυμπιακό χωριό και υπόγεια ολόκληρο το ΧΩΡΙΟ με διεύθυνση ΒΝ. Στο Αδριάνειο Υδραγωγείο συγκαταλέγονται και τα 23 καλυμμένα φρέατα που αναπτύσσονται σε όλο το μήκος του. [Σημείωση: Πολλά από αυτά σήμερα είναι σπασμένα και εγκυμονούν κίνδυνους].
Εσωτερικό φρέατος Αδριάνειου υδραγωγείου |
Ανοιχτό φρεάτιο του Αδριάνειου υδραγωγείου |
Εσωτερικό Αδριάνειου υδραγωγείου - Ολυμπιακό χωριό |
Εσωτερικό Αδριάνειου υδραγωγείου - Ολυμπιακό χωριό |
Επίσης κατασκευάσθηκε ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ πλήρως εξοπλισμένο που χρησιμοποιήθηκε στους Αγώνες ως Πολυκλινική και μετέπειτα, εξυπηρετούσε τους κατοίκους σχετικά με τα ασφαλιστικά τους ταμεία: ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κλπ. [Σημείωση: Αυτό έπαψε να υφίσταται αμέσως μόλις μεταφέρθηκαν τα ιατρεία του Ι.Κ.Α. στο παράρτημα της Λ. Κύμης στο Ολυμπιακό Χωριό. Σήμερα οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα παροχής υπηρεσιών στον πρωτοβάθμιο τομέα υγείας και τα ιατρικά ραντεβού που δίδονται έχουν μεγάλη χρονική καθυστέρηση].
Σήμερα το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Πολλά από τα έργα υποδομής έχουν υποστεί καταδρομικές επιθέσεις Γ.Α.Π (Γύφτοι αγνώστου προέλευσης) αλλά και από νεαρούς Έλληνες.
Παιδικές χαρές, κολυμβητήριο , στίβος , πινακίδες , υποδομές από πλεξιγκλας , κουτιά της Δ.Ε.Η και του Ο.Τ.Ε , όλα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.
Όλες αυτές οι καταστροφές έγιναν από τους ιδίους τους κατοίκους του ολυμπιακού χωριού . Πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας που τα βράδια εκτονώνονται στην ίδια τους ουσιαστικά την περιουσία. Αυτό όμως που παρατηρήσαμε κατά την διάρκεια της έρευνάς μας είναι ότι μέσα στο χωριό ζουν πάρα πολλοί ξένοι αλβανικής και βουλγαρικής καταγωγής ενώ πέσαμε και πάνω σε δυο οικογένειες μαροκινών . Τέλος είδαμε αρκετούς ρωμά να περιφέρονται. Μια κάτοικος του χωριού μας είπε ότι πολλοί δικαιούχοι έχουν νοικιάσει τα σπίτια τους σε ξένους και ότι αυτή την στιγμή στο ολυμπιακό χωριό ένα 20% των κατοίκων δεν είναι Έλληνες.
Το θέμα όμως είναι ότι ένα τέτοιο έργο που στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να είναι στολίδι , σήμερα είναι εστία βρωμιάς , παρανομίας και εγκατάλειψης.
Τουλάχιστον ο δήμος Αχαρνών ας αφαιρέσει τις οδοσημάνσεις με τα ονόματα των ολυμπιονικών και ας βάλει νέες με ονόματα πολιτικών να ταιριάζουν και με τον χώρο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες