Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο ο ναύαρχος Νίκος Παππάς, ο κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βέλους» με την πλούσια αντιδικτατορική δράση. Ήταν Μάιος του 1973
όταν εκδηλώθηκε το αποκαλούμενο Κίνημα του Ναυτικού, στο οποίο πρωτοστάτησε ο Παππάς και στο οποίο συμμετείχαν αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και της Αεροπορίας και του Στρατού.
Όταν το Κίνημα προδόθηκε, ο Παππάς αποφάσισε να αποχωρήσει το «Βέλος» από άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.
Σήμερα το αντιτορπιλικό λειτουργεί ως ναυτικό μουσείο, αγκυροβολημένο στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, στο Φαληρικό Κόλπο.
Κατά τη μεταπολίτευση ο Παππάς αρνήθηκε κατ’ επανάληψη προτάσεις να πολιτευτεί, με μοναδική εξαίρεση τη συμμετοχή του στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όταν και διατέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από τις 23 Νοεμβρίου 1989 μέχρι τις 11 Απριλίου 1990.
Το Βέλος ΙΙ (Αντιτορπιλικό) / D-16 Αντιτορπιλικό τύπου ‘FLETCHER’, ήταν πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (γενν. 1930) ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι.
Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες