Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ανοίγουν σήμερα οι τράπεζες στην Κύπρο με ολόκληρο κατάλογο περιοριστικών μέτρων


Ανοίγουν κανονικά σήμερα το μεσημέρι  οι τράπεζες στην Κύπρο μετά από 12 μέρες!
Εκλεισαν την Παρασκευή,πριν την καθαρά Δευτέρα,κι από τότε δεν ξανάνοιξαν.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της εκπροσώπου τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκης Στυλιανού, οι τράπεζες θα ανοίξουν για το κοινό  από τις 12:00 – 18:00,αλλά με ολόκληρο διάταγμα περιοριστικών μέτρων.

Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.

Διάταγμα του ΥΠΟΙΚ για περιοριστικά μέτρα
Στα 300 ευρώ καθορίζεται το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επιτρέπονται μέσω των περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, υπό τον τίτλο, «ο περί της Επιβολής Προσωρινών Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές Νόμος του 2013, Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5».

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος, σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ισχύει για χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, το οποίο αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Λόγοι έκδοσης του διατάγματος είναι η έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και ο σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην αστάθεια του χρηματοοικονομικού συστήματος και να έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας και επεδιή υπό τις συνθήκες αυτές δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους διασφάλισης της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα, με το διάταγμα απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών – επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό – και απαγορεύεται η κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από πληρωμή για εμπορική συναλλαγή με προσκόμιση δικαιολογητικών, αλλά και πάλι με περιορισμούς, εκτός από πληρωμή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό.

Για μεγαλύτερα ποσά απαιτούνται εγκρίσεις. Για πληρωμή μισθών υπαλλήλων απαιτείται η παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

Επιτρέπονται πληρωμές έξοδα συντήρησης μέχρι 5.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στην αλλοδαπή και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη Δημοκρατία με την παρουσίαση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων – νοείται ότι όλες οι πληρωμές θα γίνονται στο δικαιούχο.

Επιτρέπονται επίσης πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Απαγορεύονται επίσης ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέρα του ποσού των 1.000 ευρώ ή του ισόποσού σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Ο διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων μεριμνά για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.

Επίσης, απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με το διάταγμα, χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα στο παρόν διάταγμα περιοριστικά μέτρα..

Των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται οι πληρωμές που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή, η Δημοκρατία και η Κεντρική Τράπεζα.


Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αστυνομία
Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης έχει γίνει προγραμματισμός από πλευράς της Δύναμης, έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του κοινού και αποτροπή κλοπών και διαρρήξεων.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η Αστυνομία είναι σε ετοιμότητα, συνέστησε όμως και στο κοινό να λαμβάνει και το ίδιο μέτρα προστασίας.

 Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι:
Σε συνέχεια ανακοίνωσή μας της  25ης Μαρτίου 2013, "επαναλαμβάνουμε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι έτοιμοι και από αύριο το πρωί θα προσέρθουν στην εργασία τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό".
Στην ανακοίνωση της η ΕΤΥΚ αναφέρει επίσης, ότι «έχουμε πλήρη συναίσθηση των κρίσιμων ωρών που περνά ο τόπος και αντιλαμβανόμαστε και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συνάνθρωποί μας». Προσθέτει ότι «πρέπει, όμως όλοι να έχουμε κατά νου, ότι ως τραπεζικοί υπάλληλοι, δεν φέρουμε καμιά ευθύνη αλλά αντίθετα οι συνάδελφοι είναι και οι ίδιοι θύματα των εγκληματικών πράξεων ή / και παραλείψεων που οδήγησαν στην καταστροφή και αρκετοί βρίσκονται σε πολύ τραγική κατάσταση». Ως εκ τούτου, αναφέρει η ΕΤΥΚ, «θα ήταν τουλάχιστον άδικο, να μεταφερθεί η οργή και η αγανάκτηση του οποιουδήποτε στους συναδέλφους για αυτό επιθυμούμε, για ακόμα μια φορά, να επαναλάβουμε την έκκλησή μας προς όλους να επιδειχθεί η αναγκαία υπό τις περιστάσεις υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση». Επίσης, η ΕΤΥΚ καλεί «όπως τις πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας των τραπεζών, το κοινό περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές για να περιοριστεί, όσο το δυνατόν, η ταλαιπωρία, τόσο του κοινού, όσο και των συναδέλφων». «Εμείς, ως τραπεζικοί υπάλληλοι θα πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας και θα εργαστούμε σκληρά και αύριο και κάθε μέρα, όπως εξ άλλου πράτταμε πάντα, για την ανόρθωση της οικονομίας και τη σωτηρία του τόπου μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΤΥΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες