Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)
Στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε δήμους της Αττικής και στα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας κατέγραψαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης τις περισσότερες περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων που εκκρεμούν για το 2012 στα πολυμελή πειθαρχικά συμβούλια.
Η έκθεση – «βόμβα» που αποκαλύπτει η «Ε» παραδόθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και θα αποτελέσει ,οπως ο ίδιος είπε, τον μπούσουλα για την έξοδο των επίορκων από το δημόσιο. Στην έκθεση καταγράφονται λεπτομερώς μετά από επίμονη πολύμηνη έρευνα οι περιπτώσεις και το στάδιο διερεύνησης στο οποίο βρίσκονται σήμερα χιλιάδες υποθέσεις επίορκων στην δημόσια διοίκηση.
Πρωταθλητής στην λίστα των επίορκων, που έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια ,είναι το Υπουργείο Οικονομικών με δεκάδες εφοριακούς, τελωνιακούς, υπαλλήλους των κεντρικών του υπηρεσιών αλλά και υπαλλήλους φορέων που υπάγονται στο Υπουργείο. Οι περισσότεροι έχουν παραπεμφθεί για παραπτώματα όπως παθητική δωροδοκία, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποίηση δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για ιδιωτικό όφελος αλλά και για αναξιοπρεπή διαγωγή στην υπηρεσία.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός των επίορκων στο Υπουργείο Παιδείας (δάσκαλοι, καθηγητές και υπάλληλοι σε διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που κλήθηκαν να απολογηθούν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια με βαριά παραπτώματα τα οποία τους οδηγούν ευθέως σε αυτοδίκαιη αργία. Αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρήση πλαστών εγγράφων (κατέθεταν πρόσθετους τίτλους σπουδών ώστε να προαχθούν), αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία και αναξιοπρεπή συμπεριφορά.
Στο Υπουργείο Υγείας οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά για άσκηση ιδιωτικού έργου χωρίς άδεια, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, υπεξαίρεση και άρνηση εκτέλεσης έργου. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεκάδες αστυνομικοί αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποίηση δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για προσπορισμό οφέλους, αποδοχή εύνοιας και ανταλλάγματος κ.λπ.
Ανάλογα κρούσματα με αντίστοιχα παραπτώματα καταγράφηκαν πρόσφατα με διοικητές αστυνομικών τμημάτων και απλούς αστυφύλακες που συνελήφθησαν να εκβιάζουν αλλοδαπούς ζητώντας χρηματικά ανταλλάγματα. Στο Υπουργείο Εργασίας οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν υπαλλήλους και μάλιστα προϊσταμένους σε ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ) που φέρονται να χορηγούσαν συντάξεις και επιδόματα σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν.
Η έκθεση των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης καταγράφει αναλυτικά και τις ποινές που επέβαλαν τα πολυμελή πειθαρχικά συμβούλια την περίοδο 2009 έως 2012. Ειδικότερα τα πρωτοβάθμια συμβούλια επέβαλαν συνήθως σε επίορκους ποινές όπως επίπληξη, στέρηση δικαιώματος προαγωγής, προσωρινή παύση λίγων ημερών, στέρηση αποδοχών για ένα εξάμηνο ενώ σε δήμους της Αττικής είχαν προχωρήσει και σε οριστική παύση από την υπηρεσία για 14 υπαλλήλους.
Τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια επέβαλαν κυρίως ποινές όπως δυνητική αργία, στέρηση αποδοχών, επίπληξη, υποβιβασμό, οριστική παύση αλλά και πρόστιμα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είχαν προχωρήσει σε αθώωση υπαλλήλων. Στα συμπεράσματα της έκθεσης των επιθεωρητών αίσθηση προκαλούν οι επισημάνσεις ότι η κεντρική διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν σαφή εικόνα των παραβάσεων των υπαλλήλων τους καθώς οι υποθέσεις είναι διάσπαρτες από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Όλα αυτά καθώς δεν υπάρχει μια κεντρική ηλεκτρονική καταγραφή παρακολούθησης κάθε χρόνο όλων των υποθέσεων και του σταδίου εξέλιξης που βρίσκονται. Το έργο αυτό αναμένεται να ανατεθεί στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο θα παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη κάθε υπόθεσης και θα παρεμβαίνει εάν αυτό απαιτείται. Επίσης οι επιθεωρητές στην έκθεσή τους κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων καθώς για αρκετές από αυτές μεσολαβούν έως και επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί η πειθαρχική κρίση για κάθε υπάλληλο στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Πληροφορίες από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η έκθεση θα αποτελέσει τον οδηγό για την παραπομπή σε αυτοδίκαιη αργία (ήδη 800 επίορκοι βρίσκονται σε αργία από τα μέσα Νοεμβρίου) και στη συνέχεια σε απόλυση όσων τα δευτεροβάθμια συμβούλια εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις.
Παράλληλα σχεδιάζεται να επαναφερθεί με νομοθετική ρύθμιση και η χορήγηση του δικαιώματος της ένστασης στο γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για αποφάσεις πρωτοβάθμιων συμβουλίων οι οποίες κρίνονται ως ιδιαίτερα επιεικείς για επίορκους υπαλλήλους.
Όλα αυτά θα συνδυαστούν επίσης με την συγχώνευση υπό τον Γενικό Επιθεωρητή όλων των ελεγκτικών σωμάτων όπως των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες