Το 2011 ένα μάτσο υπουργοί (Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού) μη έχοντας προφανώς αντικείμενο εργασίας (αφού τα πάντα δρομολογούσε η Τρόικα) έκατσαν και συσκέφθηκαν για το πως θα κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή όσων αγροτών υπάρχουν ακόμα στη χώρα.Αποφάσισαν λοιπόν τα τσακάλια ότι για να αντλούν νερό από ένα πηγάδι ή μία γεώτρηση νόμιμα απαιτούνται 13 κ@λ@χαρτα συνολικά!!!Τα οποία κ@λ@χαρτα για να εκδοθούν κοστίζουν κάποιες εκατοντάδες ευρώ.Ετσι μετά από 2 παρατάσεις η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων με τα συνημμένα των για την άδεια χρήσης νερού λήγει στις 17/12 και πολλοί αγρότες που δεν συνεμορφώθησαν (λόγω και οικονομικής αδυναμίας αλλά και λόγω γραφειοκρατίας) κινδυνεύουν να υποστούν τις κυρώσεις που θέσπισαν οι παραπάνω κύριοι.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης.
Ζείδωρον
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης.
Ζείδωρον
Παράταση στην προθεσμία χορήγησης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού αλλά και τη μείωση του υψηλού κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη έχει ως εξής:
Με την υπ’ αριθμ. 150559/16-6-2011 Κ.Υ.Α. ορίστηκαν οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού. Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 30/9/2011 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εξέδωσε ανακοίνωση για την ενημέρωση των υπόχρεων σχετικά με την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των Λακώνων αγροτών και όχι μόνον, εξαιτίας του υψηλού κόστους κατάθεσης των αιτήσεων για την χορήγηση των αδειών, ιδιαίτερα σήμερα με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας. Τέτοιου μεγέθους επιβάρυνση για τον αγροτικό κόσμο, είναι δυσβάσταχτη και συνεπώς οι υπόχρεοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Συγκεκριμένα οι όροι, οι προϋποθέσεις αλλά και το πλήθος των δικαιολογητικών που απαιτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας (αιτήσεις, τοπογραφικά διαγράμματα, μετρήσεις αγροτεμαχίων, περιβαλλοντική μελέτη, γεωλογική μελέτη) επιβαρύνουν σημαντικά τους αγρότες οι οποίοι πλέον δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μόνον για την σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν περίπου 2000 ευρώ συνολικά, μαζί με το ΦΠΑ.
Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν πολλοί ενδιαφερόμενοι αγρότες, οι υπηρεσίες στις οποίες κατέθεσαν τα σχετικά δικαιολογητικά, τα επέστρεψαν πίσω σε αρκετούς δικαιούχους ζητώντας επιπλέον δικαιολογητικά με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν τις προθεσμίες για την αδειοδότηση των χρήσεων νερού οι οποίες και λήγουν στις 17/12/2012. Πρέπει άμεσα τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας τουλάχιστον ως τον Ιούνιο του 2013, ώστε να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.
Επιπλέον πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν και σε περαιτέρω απλοποιήσεις – βελτιώσεις των σχετικών διαδικασιών, οπότε κατά παρέκκλιση για τους έχοντες υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού (αρδευτικές γεωτρήσεις ή πηγάδια) αλλά και για την άντληση νερού από επιφανειακά ύδατα (ποταμούς ή λίμνες) να μην απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, (ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ανήκει το έργο ή τα συνοδά έργα), το κόστος της οποίας είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες. Επίσης το όριο που έχει τεθεί για την άντληση νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις και πηγάδια είναι 50.000 κυβικά νερού ενώ θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 100.000 κυβικά νερού για τις γεωτρήσεις και 50.000 από επιφανειακά ύδατα, χωρίς να απαιτείται και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Τέλος πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση στις προθεσμίες που θέτει η συγκεκριμένη ΚΥΑ, προκειμένου οι υπόχρεοι αγρότες να μην «τιμωρηθούν» με τα πολύ μεγάλα πρόστιμα που προβλέπονται. Άλλωστε στην συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν διευκρινίζεται αν το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι ανά γεώτρηση ή ανά άτομο, στην περίπτωση που έχουμε αρδευτική ομάδα αγροτών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να προχωρήσουν σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων χορήγησης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, η καταληκτική ημερομηνία των οποίων είναι η 17η /12/2012;
2. Σκοπεύουν να παρέμβουν για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι αγρότες για την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών αλλά και την κατάθεση της σχετικής αίτησης και με ποιόν τρόπο;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες