Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η δωρεάν υγεία στο κρεβάτι των προκρούστηδων της τρόικας

Αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλια για να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ

Νυστέρι 2 δισ. ευρώ στην υγεία με την καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου στο οποίο ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με έως και το 50% της αξίας των φαρμάκων και νοσηλίων ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση και 3 δισ. ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος 30.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα κόβονται οι συγκεκριμένες παροχές, θέτει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λογαριασμός των περικοπών σε συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ και παροχές υγείας ανεβαίνει στα 7 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στα 2.500 ευρώ, εξαιρώντας παράλληλα από τις περικοπές κάθε συνταξιούχο με αποδοχές 1.400-1.500 ευρώ.
Ο κατάλογος των μέτρων παραμένει ανοιχτός και στη νέα συνάντηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, η οποία έχει οριστεί για το πρωί της Κυριακής, θα επιχειρηθεί να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Δυσκολίες ανακύπτουν καθημερινά. Η τρόικα απορρίπτει προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις δαπανών με χρονική μετάθεση πληρωμών, όπως για παράδειγμα στα εξοπλιστικά, δεν συζητά το ενδεχόμενο να περιληφθούν προβλέψεις αύξησης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής λόγω πρότερων αποτυχημένων προβλέψεων, εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι ακόμα και στην τελευταία πρόταση οριζόντιας περικοπής στις καταναλωτικές δαπάνες κατά 0,5% -0,8% έως το τέλος του έτους για να διασωθούν, τουλάχιστον για φέτος, τα ειδικά μισθολόγια.
Στον απόηχο των ενστάσεων και των εντολών της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να κινητοποιήσει στο έπακρο τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις όπως λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο».

Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα σηκώσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το υπουργείο Εργασίας. Καλείται να προσδιορίσει μέτρα που οδηγούν σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις που εξετάζονται, πέρα από το πλαφόν και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, αφορούν επίσης την περικοπή της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, μειώσεις έως και 40% στα εφάπαξ, κατάργηση διπλών συντάξεων και εντοπισμό όλων των «μαϊμού» συνταξιούχων, καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στην περιοχή των 30.000-40.000 ευρώ για τη χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

Ακολουθεί το υπουργείο Υγείας με εξοικονομήσεις 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται πέντε προτάσεις - για ορισμένες εκ των οποίων πηγές του υπουργείου Υγείας δηλώνουν πλήρη άγνοια - που αφορούν:
1Την εκχώρηση αρμοδιοτήτων φύλαξης και καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, όπως άλλωστε και των υπηρεσιών σίτισης.
2Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισµένων σε φάρµακα και νοσήλια στα πρότυπα του πορτογαλικού μοντέλου, με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο, σε εκείνες τις κατηγορίες φαρμάκων που εκτινάσσουν τη δαπάνη στα ύψη, χωρίς ωστόσο να κρίνονται σκευάσματα «πρώτης γραμμής» (όπως είναι για παράδειγμα οι στατίνες και τα σκευάσματα γαστροπροστασίας), αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Επιπλέον, προωθείται και η συμμετοχή στα νοσήλια (co-payment). Πρόκειται για μέτρο που ισχύει στην Ευρώπη, ωστόσο τα μοντέλα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Ετσι, σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό συμμετοχής είναι πάγιο και τη διαφορά την καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συναρτάται από το ύψος των αποδοχών και συνεπώς είναι κλιμακωτό.
3Αξιοποίηση πλεοναζουσών νοσοκομειακών δομών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενοικίαση μονάδων σε ιδιώτες.
4Επέκταση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων.
5Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων. Η φαρμακευτική δαπάνη από 2,43 δισ. ευρώ το 2004 εκτοξεύτηκε στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Στον κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνονται επίσης εξοικονομήσεις 1,5 δισ. ευρώ από την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, μέρος του οποίου αποτελεί το σχέδιο για λουκέτα και συγχωνεύσεις σε πλήθος φορέων. Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι περικοπές από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ αναζητά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας από το μέτωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Από τον κατάλογο των μέτρων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν εξαιρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές προτάσεις που αφορούσαν μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και επιβολή πλαφόν ασφαλιστικής κάλυψης 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο, αντίθετα υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ από 1ης/1/2013.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες