Δημοσιεύουμε παρακάτω την όντως ιστορική απόφαση ενός Ειρηνοδικείου της περιφέρειας,που με βάση το νόμο της Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έσβησε το υπέρογκο για τα σημερινά δεδομένα χρέος των 183.523 ευρό.Μας εντυπωσιάζει ο διθυραμβικός τίτλος της Αγρινιώτικης εφημερίδας "ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΙΔΑ" και χωρίς να είμαστε νομικοί κρίνουμε πως δεν απονέμεται πραγματικά δικαιοσύνη!
Κι αυτό όχι απέναντι στην Τράπεζα αλλά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που δεν δανείστηκε ούτε μια δεκάρα στη ζωή του ακριβώς από το φόβο μήπως κάποια μέρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του!
Μπορεί να κάνουμε και λάθος αλλά επαναλαμβάνουμε πως είναι πρόκληση και κοινωνική αδικία έναντι του νομοταγούς και μετρημένου πολίτη.Σαφώς και δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα της συγκεκριμένης υπόθεσης αλλά το βέβαιον είναι πως μια οικογένεια για 12 έτη καρπώθηκε το υπέρογκο αυτό ποσόν και πιθανότατα αν το διαχειρίστηκε σωστά να απολαμβάνει τώρα τους ... καρπούς του χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί σ' ένα δικαστήριο.
Ειλικρινά ένα λογικό κούρεμα του χρέους θα το καταλαβαίναμε στις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας αλλά διαγραφή εξ ολοκλήρου σχεδόν του δανείου και των τόκων αδυνατούμε να το κατανοήσουμε.
Πολύ ευχαρίστως θα δεχόμασταν απόψεις νομικών για την ισότητα των πολιτών απέναντι στην ακριβοδίκαιη πολιτεία!Ξαναδιευκρινίζουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η όποια τράπεζα,η οποία έτσι κι αλλιώς κοπανιστό αέρα δάνειζε και σίγουρα δεν χάνει από τέτοιες αποφάσεις.
Νομικοί που τους ρωτήσαμε μας είπαν ότι διαπιστώνουν την αδικία αλλά δυστυχώς ο νόμος εφαρμόζεται κατά γράμμα από τα Ειρηνοδικεία της χώρας και μόνο μια μαζική προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ θα μπορούσε να τον ανατρέψει (εάν και όταν)!!!!
Απορία:Δηλαδή ο δικαστής ενός ταπεινού Ειρηνοδικείου δεν μπορεί να εκφράσει άποψη για την αντισυνταγματικότητα ενός νόμου χωρίς συνέπειες;
Δεν αντιλαμβάνονται οι δικαστές πως τέτοιες αποφάσεις ναι μεν "ξαλαφρώνουν" το γείτονα από ένα υπερβολικό βάρος αλλά ταυτόχρονα λένε στον πολίτη:"είσαι μαλάκας που δεν δανείστηκες ποτέ κι ακόμα μεγαλύτερος μαλάκας αν δανείστηκες και πλήρωνες τακτικά τις δόσεις σου"!
Με όλο το σεβασμό προς δικαστές και συμπολίτες
Ζείδωρον
===================
ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΙΔΑ
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας του Αγρινίου «Εβδομάδα» (φωτο), που παρουσιάζει το agriniopress, είναι η πρώτη απόφαση αυτού του είδους που έχει εκδοθεί στην Αιτωλ/νία και δημιουργεί δεδικασμένο που ανοίγει δρόμους για πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις, που σφίγγουν θηλιά απόγνωσης στο λαιμό εκατοντάδων συμπατριωτών μας.
Η απόφαση βασίζεται στο νόμο των ευνοϊκών διατάξεων για τα υπερχρεωμένα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 (ν. 3869/2010) και βάσει αυτής, το κέρδος του δανειολήπτη είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό καθώς από τις 190.723 ευρώ που του ζητούσε η Αγροτική Τράπεζα Αγρινίου αυτός τελικά θα πληρώσει μόλις 7.200 ευρώ και αυτά σε 48 μηνιαίες δόσεις των 150 ευρώ.
Η «Ε» απευθύνθηκε στον δικηγόρο Αγρινίου κ. Σωτήρη Περεπή που υποστήριξε νομικά τον δικαιωμένο πια δανειολήπτη για την περίπτωση αυτή και την απόφαση και αυτός μας είπε: «είναι η πρώτη απόφαση που εκδίδεται στο Αγρίνιο για ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό και ιδιαίτερα ξεχωριστή τόσο για το ύψος του ποσού που ζητούσε η τράπεζα αλλά και του ποσού που τελικά καταλογίστηκε στον πελάτη μου. Αυτές οι αποφάσεις ανοίγουν δρόμους ελπίδας και για πολλούς άλλους που όμως για να στεφθούν με επιτυχία, θα πρέπει να έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτές οι προϋποθέσεις υπήρχαν και ευτυχώς, αναγνωρίστηκαν από το δικαστήριο».
Όπως μάθαμε ο συμπολίτης μας είχε επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Τράπεζα που όμως αυτή τον απέρριψε (η πρόταση του δανειολήπτη ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που τελικά αποφάσισε το δικαστήριο). Στην συνέχεια ο συμπολίτης μας το Δεκέμβριο του 2011 κατέφυγε στο δικαστήριο που μετά από οκτώ μήνες τον δικαίωσε πλήρως, παρά την σθεναρή αντίσταση που προέβαλλαν οι νομικοί εκπρόσωποι της Αγροτικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι από τις 190.000 ευρώ που ζητούσε η Τράπεζα, το κεφάλαιο ήταν 120.000 και οι υπόλοιπες 70.000 ήταν τόκοι. Η απαίτηση της Τράπεζας προέρχονταν από δύο δάνεια που είχαν συναφθεί το 1990, ένα μεγάλο ύψους 105.000 ευρώ το 2005 και περίπου 4.500 ευρώ από πιστωτική κάρτα.
http://agriniopress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες