Από νωρίς το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κερατέα.
Καίγεται πευκόφυτη περιοχή,ήδη πέντε σπίτια έχουν πάθει ζημιές και απ' ότη δήλωσε εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης η φωτιά έχει ξεφύγει κι απειλείται ο οικισμός Διόνυσος.
Προληπτικά έχουν εκκενωθεί μία κατασκήνωση με 300 παιδιά κι ένα μοναστήρι,όλοι είναι καλά στην υγεία τους κι έχουν μεταφερθεί στα ΚΑΠΗ Κερατέας.
Η περιοχή που καίγεται είναι δύσκολα προσβάσιμη τόσο για τις επίγειες όσο και για τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 120 άνδρες με 56 οχήματα,πεζοπόρα τμήματα,7 αεροσκάφη,3 ελικόπτερα,οι δε κάτοικοι προσπαθούν με κάθε μέσο να κρατήσουν μακριά από τα σπίτια τους.
Πληροφορίες μιλάνε για καμμένα σπίτια στον οικισμό Τρέπες,ενώ οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί και να δυσκολεύουν την κατάσβεσή καθώς το μέτωπο όλο και διευρύνεται.
Κάθε χρόνο τεράστιες εκτάσεις δάσους καίγονται που είναι αδύνατο να αναπληρωθούν με αυτούς τους ρυθμούς. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της θερμοκρασίας (ήδη φτάσαμε τους 42οC), πλημμύρες και απότομα κρύα το χειμώνα, λιγότερο καθαρό αέρα (κάτι που στην Ελλάδα υπερηφανευόμαστε), λιγότερα ζώα και επιφάνειες βοσκής και γενικά χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Δεν ξέρω αν είναι εμπρηστικό σχέδιο καθώς κάθε χρόνο ολόκληρη η νότια Ευρώπη δέχεται χιλιάδες φωτιές που δεν συμφέρει κανέναν. Σίγουρα πάντως το παρόν ενεργητικό και παθητικό μοντέλο προστασίας του περιβάλλοντος από τις φωτιές, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, δεν είναι επαρκές. Θεωρώ ότι κοιτώντας το μέλλον του τόπου μας, της διαβίωσής μας και των παιδιών μας πρέπει να συντάξουμε ένα νέο σχέδιο. Περιβαλλοντολόγοι, γεωπόνοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολιτικοί, ειδικοί στο κάθε τομέα, να συζητήσουν για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του τόπου μας από τις φωτιές. Η τοπική κοινωνία πρέπει επίσης να της επιτραπεί να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω του εθελοντισμού αλλά και άλλων θεσμοθετημένων μέτρων.
ΑπάντησηΔιαγραφή