Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Ο Μάης έχει συνδεθεί με πολλά ιστορικά γεγονότα σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.Σήμερα ας παρακολουθήσουμε τα δραματικά Γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονική.Τρεις μήνες μετά είχαμε τη δικτατορία του Μεταξά στην Ελλάδα.Παρακολουθείστε τα δύο καταπληκτικά βίντεο  από το αρχείο της ΕΡΤ,που είχε την καλοσύνη να μας επισημάνει η καλή φίλη από το Αγρίνιο... γλυκές μνήμες,την οποία και ευχαριστούμε.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την εκπομπή ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ από το αρχείο της ΕΡΤ
"Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ 36 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ στην εκπομπή «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» ερευνά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Μάιο του 1936 στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που συντάραξαν την πόλη. Προσεγγίζει τα αίτια που οδήγησαν στη μεγάλη κινητοποίηση των καπνεργατών και αναφέρεται στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Γίνεται, επίσης, αναφορά στα αιτήματα της απεργίας, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, στον πρώτο νεκρό ΤΑΣΟ ΤΟΥΣΗ, αλλά και στη γενικότερη πολιτική κατάσταση έως τη δικτατορία του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ. Παράλληλα, τα γεγονότα ερμηνεύονται και από άλλα πρόσωπα, όπως τον πρ. βουλευτή Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ και το δημοσιογράφο Σ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟ. Άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα, όπως ο καπνεργάτης Γ. ΖΑΡΑΣ και ο συνδικαλιστής ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑΥΡΟΒΙΤΗΣ, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους και δίνουν το δικό τους στίγμα για την εποχή.


Πατήστε και σ' αυτή την εικόνα για να δείτε τα γεγονότα του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη και πάλι από το αρχείο της ΕΡΤ
Το επεισόδιο της εκπομπής «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» με τίτλο «ΜΑΗΣ ’36 ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» παρουσιάζει την εξέγερση των εργατών το ΜΑΗ του 1936 που ξεκίνησε από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και επεκτάθηκε σε διάφορες πόλεις της ΕΛΛΑΔΑΣ.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ Ιστορικός μιλάει για την εκρηκτική κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, την ιστορία των εργατικών σωματείων, τη σταδιακή αύξηση του αριθμού τους, τον τρόπο αντιμετώπισης από την πολιτική ηγεσία. Η άφιξη των προσφύγων ώθησε τους εργοδότες στην άμεση απορρόφηση τους και στους χαμηλούς μισθούς τους, η ανεργία αυξήθηκε, η φτώχεια και η εξαθλίωση άγγιξαν τα στρώματα του πληθυσμού. Η κρίση του 1929 στην παγκόσμια οικονομία άρχισε να επηρεάζει τη χώρα και να συσσωρεύει την οργή των εργατικών σωματείων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από μια κλαδική απεργία των καπνεργατών και όταν η Χωροφυλακή επιχείρησε να την καταστείλει, συσπειρώθηκε ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Ακολούθησαν επεισόδια μεγάλης έντασης με νεκρούς και τραυματίες, μάχες διαδηλωτών και απλών πολιτών με τους αστυνομικούς, που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης και παρέλυσαν την κάθε δραστηριότητα. Παράλληλα, επιζώντες απεργοί και μάρτυρες των γεγονότων αφηγούνται τις εξελίξεις εκείνων των ημερών, φωτίζουν άγνωστες πτυχές τους, συγκινούνται με την αποφασιστικότητα των απεργών και τη συμπαράσταση των κατοίκων. Επίλογος της δυναμικής εξέγερσης ήταν η συνεργασία με εκπροσώπους της στρατιωτικής και πολιτικής εξουσίας με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργατών, την τιμωρία των δολοφόνων και την αποζημίωση των θυμάτων. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στις πολιτικές διαστάσεις της μαζικής κινητοποίησης και στη σύνδεση της με τη επερχόμενη δικτατορία του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες