Ο λαός ως γνωστόν μίλησε ξεκάθαρα την Κυριακή και μάλιστα μοίρασε και το καρπούζι ακριβοδίκαια,άσχετα αν ο νόμος έκτρωμα του Παυλόπουλου δείχνει μια τεράστια διαφορά εδρών του πρώτου κόμματος από τα υπόλοιπα.
Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών άρχισε ήδη χτες με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να μην μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση.Σήμερα παραλαμβάνει την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος Αλέξης Τσίπρας και οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι αδύνατον κι αυτός να μπορέσει οτιδήποτε γιατί δεν βγαίνουν τα κουκιά!
Κι όμως τα κουκιά βγαίνουν και περισσεύουν αν λάβουμε υπ' όψιν και τη δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. Αργύρη Ντινόπουλου σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ (πιστεύουμε ότι δεν έγινε τυχαία) για Κυβέρνηση Ανοχής!
Ας δούμε λοιπόν τι λέει το Σύνταγμα και πως μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση με 121 βουλευτές
Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να μπορέσει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή δεν απαιτείται το μισό συν ένα επί του συνόλου των 300 βουλευτών, αλλά το μισό συν ένα των παρόντων στη Βουλή βουλευτών που όμως δεν μπορεί είναι μικρότερος από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών , δηλαδή 120 βουλευτές.
Αν στη Βουλή βρίσκονται 240 βουλευτές τότε για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτούνται 121 βουλευτές (και πάλι το μισό ττων παρόντων 240 συν 1).
Αν βρίσκονται 210 βουλευτές όμως, δεν απαιτείται η ψήφος του μισού αριθμού των παρόντων συν 1 ( 105+1=106) αλλά 120 βουλευτών που είναι τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Αυτή είναι η πολυσυζητημένη περίπτωση της ψήφου ανοχής , προς την κυβέρνηση.
Δηλαδή, εάν το δεύτερο κόμμα ή όποιο άλλο κόμμα δηλώσει δημοσίως ή γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν θα συμμετάσχει στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα που αναδείχθηκε από τις εκλογές και τα νούμερα βγαίνουν σύμφωνα με τα προαναφερθέντα , τότε μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση ακόμη και με 120 βουλευτές!
Βέβαια μια τέτοια κυβέρνηση, θεωρείται σίγουρο ότι δεν μπορεί να μακροημερεύσει, καθώς θα χρειάζεται πάντα την ανοχή του κόμματος που εμμέσως την στήριξε με την αποχή του, όταν θα πρέπει να νομοθετήσει.
Ομως με δεδομένα πλέον τα αποτελέσματα και τις έδρες του κάθε κόμματος υπάρχει και ο φόβος των νυν εκλεγέντων βουλευτών,της Ν.Δ. κυρίως που είναι 108,σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών να μην ξαναβγούν γι' αυτό ίσως και η επιμονή του Αργύρη Ντινόπουλου σε Κυβέρνηση Ανοχής της Αριστεράς σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ!
Πραγματικά Δημήτρη, αυτό δεν το ήξερα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις τι με απασχολεί αυτές τις μέρες; Πως θα ήταν διαμορφωμένα τα αποτελέσματα με την απλή αναλογική;
Γιατί μου έκανε τεράστια εντύπωση η μικρή διαφορά των 2 πρώτων κομμάτων και η πολύ μεγάλη διαφορά των εδρών...
Γίτσα μου αυτές είναι οι μαγκιές του Παυλόπουλου που μαγείρεψε τον εκλογικό νόμο στα μέτρα της Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ίσχυε η απλή αναλογική κανένα κόμμα δεν θα ξεπερνούσε τις 57 έδρες και φυσικά θα έμπαιναν ακόμα τουλάχιστον 5 κόμματα στη Βουλή.
Γι' αυτό έγραψα από χτες το πρωί ότι η εντολή του λαού είναι να κάτσουν κάτω και να τα βρουν ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση από κοινού με γνώμωνα τον άνθρωπο κι όχι τους αριθμούς.