Πάντα με την αρχή της Άνοιξης τούτο το Σάββατο, το Σάββατο των ψυχών. Μετά τ’ αποκριάτικα τα γλέντια, σημαδιακά ίσως επιχειρεί να μας θυμίσει, ότι μετά τη βαρυχειμωνιά υπάρχει κάποια Άνοιξη, κι ότι το πέρασμά μας από δω πρόσκαιρο είναι και εφήμερο. Και κάθε χρόνο, σε τούτο το ψυχοσάββατο, ανάβει ο κόσμος ένα κεράκι, κάνει ένα ιδιότυπο μνημόσυνο σε όλες τις ψυχές που φύγανε, φωτίζει λίγο μνήμες κι αναμνήσεις... Και κάθε χρόνος που περνάει, μακραίνει ο κατάλογος όλων εκείνων που χαθήκανε, κι ίσως κανείς να μην κατάλαβε ποτέ το πως και το γιατί.
Ψυχοσάββατο σήμερα, κι αν και ποτέ μου δε τα πήγαινα καλά με κόλλυβα και όλα αυτά τα εκκλησιαστικά που τάχα κάνουμε σπονδή προς το Θεό για τη ψυχή που χάθηκε, θα πάω σήμερα ν’ ανάψω ένα κερί για όλες τις ψυχές που έχουν πια χαθεί απ’ τη ζωή μου, για όλους αυτούς που δεν είναι πια εδώ. Έτσι να ξέρουν ότι τους θυμάμαι. Μα το κυριότερο θα πάω ν’ ανάψω ένα κερί –κι ίσως καλό θα ήταν ν’ ανάψουν όλοι ένα- για τη χαμένη μας Πατρίδα. Για εκείνη που άπληστοι πολιτικάντηδες κακούργοι δολοφόνησαν. Και πιο πολύ θ’ ανάψω τούτο το κερί στη μνήμη των χαμένων μας ονείρων.
Κώστας Καστρινός
Λυπάμαι που θα σας διορθώσω. Σήμερα 3/3 δεν είναι το Ψυχοσάββατο, αλλά μνεία του δια κολύβων θαύματος των Αγ. Θεοδώρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ψυχοσάββατο για το οποίο γράφετε πέρασε. Ήταν το Σάββατο προ των Απόκρεω.
Το επόμενο Ψυχοσάββατο θα είναι το Σάββατο προ της Πεντηκοστής. Σύνολο υπάρχουν 2 ψυχοσάββατα το χρόνο.
Κι' εγώ είμαι σκράπας περί τα εκκλησιαστικά, αλλά σε θέματα τέτοιων "επαιτείων" δεν πρέπει να λανθάνουμε .
Έτσι...για τα χαμένα όνειρά μας. Για τα όνειρα που μας ποδοπάτησαν οι αλήτες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Δημήτρη, που αναδημοσιεύεις τα εκπληκτικά κείμενα του Κώστα.
Αγαπητέ Ανώνυμε επειδή με τα εκκλησιαστικά όντως δεν έχουμε πάρε δώσε ανατρέξαμε στη wikipedia και κει βρήκαμε πως όσα γράφεις είναι πάρα πολύ σωστά αλλά γράφει και αυτό:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ψυχοσάββατο στη Λαογραφία
Στη γιορτή των Αγ. θεοδώρων τιμούνται μαζί, οι μεγαλομάρτυρες ΄΄Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων΄΄ του 3ου αιώνα και Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης του 4ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων που ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν στρατιώτης επί Διοκλητιανού στο τάγμα των Τηρώνων (νεοσύλλεκτων), κατά τη διάρκεια λιμού στην περιοχή των Ευχαΐτων της Γαλατίας, έθρεψε τον πληθυσμό μιας πόλης με κόλλυβα. Από τότε καθιερώθηκε να προσφέρονται στους ναούς, το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (και Ψυχοσάββατο), κόλλυβα.
δες το!
Οπότε ο φίλος αρθρογράφος ΄δεν έσφαλε!Βέβαια πιστεύω ότι τα όσα γράφει είναι πολύ πιο σημαντικά από το αν τα Ψυχοσάββατα είναι δύο ή τρία τελικά.
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!
Γίτσα μου ό,τι κι αν κάνουν δεν θα μπορέσουν να μας απαγορεύσουν να ονειρευόμαστε!και το πιο μεγάλο όνειρο όλων μας αυτή τη στιγμή είναι να πάνε οι "σωτήρες" μας στα τσακίδια.Ο φίλος Κώστας είναι φοβερός κι όχι μόνο στην πένα αλλά και στο πενάκι,όταν έχει έμπνευση κάνει καταπληκτικά σκίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή εύχομαι.