Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή την ώρα των Σωμάτων Ασφαλείας στο Καλλιμάρμαρο


Αποφασισμένοι να δείξουν τη δύναμή τους, κυρίως προς τους εκπροσώπους της τρόικας παρά προς την κυβέρνηση που, όπως τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, «μετουσιώνει σε νομοθετικά διατάγματα τις ληστρικές “παραγγελιές” των δανειστών» μας, είναι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Προκειμένου δε να το επιτύχουν αυτό συμμετέχουν αυτή την ώρα «μαζικά και δυναμικά» στην πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ενώ στη Βουλή ξεκινά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.



Απογοητευμένοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών από τη συνάντηση που είχαν με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ΠτΠ) Χρήστο Παπουτσή, μετά την ξαφνική δημοσιοποίηση των πληροφοριών ότι θα ενταχθούν και εκείνοι στο Ενιαίο Μισθολόγιο και την ουσιαστική παραδοχή του τελευταίου ότι το θέμα δεν εξαρτάται από τη θέληση τη δική του ή της κυβέρνησης, αλλά καθορίζεται από τις… επιθυμίες των τροϊκανών, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προαναφερθείσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να μετριάσουν τις σχεδιαζόμενες από τους δανειστές μειώσεις στις αποδοχές τους.

Τα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών και των τριών Σωμάτων αντέδρασαν συντονισμένα την Τρίτη στην «αιφνιδιαστική διοχέτευση στα ΜΜΕ της πληροφορίας ότι επίκειται η κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας στο ήδη κατατεθέν σχέδιο νόμου για το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, με την οποία θα σφαγιάζονται και οι αποδοχές των ενστόλων» και εξέδωσαν ανακοίνωση με τίτλο: «Ο σφαγιασμός των ενστόλων δεν θα περάσει» και στην οποία ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό. Κατέληγαν, μάλιστα, στην κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζοντας: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και τους τροϊκανούς να μην αντιμετωπίζουν τον ένστολο ως “πρόβατο επί σφαγή”. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν. Το κρυφτούλι τελείωσε».

Εντός της ίδιας ημέρας, έγιναν πράγματι δεκτοί από τον υπουργό, ο οποίος όμως, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε να τους πείσει ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί ο μισθός τους. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν ότι ο υπουργός τους «διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι η εξαίρεση των ενστόλων από το Ενιαίο Μισθολόγιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου». Απάντηση που, όπως φαίνεται, δεν τους ικανοποίησε, αφού στην αμέσως επόμενη πρόταση της ανακοίνωσης αναφέρουν οι συνδικαλιστές ότι του επισήμαναν πως «οι αποφάσεις πλέον δεν είναι προϊόν μόνο των προθέσεων και επιλογών της κυβέρνησης, αλλά υπόκειται υπό την αίρεση των επιταγών της τρόικας» και προκειμένου να έχουν κάτι «χειροπιαστό» στα χέρια τους ζήτησαν «να υπάρξει από πλευράς του υπουργείου επίσημη σχετική ανακοίνωση».

Καθώς, λοιπόν, αυτό δεν έγινε μέχρι την Τετάρτη, που ανακοίνωσαν την κινητοποίηση της ερχόμενης Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην οξεία ανακοίνωσή τους με τίτλο: «Φτάσαμε πλέον στα όριά μας, αρνούμαστε να μας αποτελειώσουν», την οποία εξέδωσαν εκείνη την ημέρα, δεν «μάσησαν τα λόγια τους» και… επιτέθηκαν κατά της κυβέρνησης.

«Είναι πασιφανές ότι ουσιαστικά οι κυβερνώντες έχουν παραδώσει την διακυβέρνηση της χώρας στους τροϊκανούς δανειστές της, οι όποιοι ζητούν όλο και περισσότερο ‘‘αίμα στην αρένα’’, καθώς κάθε φορά που επίκειται η χορήγηση δόσης του τοκογλυφικού δανείου, ζητούν συνεχώς και νέα μέτρα. Η κυβέρνηση, το μόνο που ουσιαστικά κάνει και μάλιστα με ‘‘ταχύτητα φωτός’’ είναι να μετουσιώνει σε νομοθετικά διατάγματα τις ληστρικές “παραγγελιές τους”, λησμονώντας ότι δεν είναι μόνο οφειλέτης έναντι των δανειστών, αλλά και έναντι στο λαό που τάχθηκε και ορκίστηκε να υπηρετεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η αγωνία τους, μάλιστα, φαίνεται να μεγαλώνει καθώς κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα συμπεριληφθούν στις περαιτέρω περικοπές. Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το απόσπασμα που ακολουθεί από την ανακοίνωσή τους. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για το ζέον αυτό ζήτημα η μόνη διαβεβαίωση που πήραμε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνάντησή μας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, ήταν ότι δεν θα συμπεριληφθούμε στην παρούσα φάση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Καμία όμως περαιτέρω δέσμευση για το πώς θα διαμορφωθούν οι αποδοχές μας μετά και την αλλαγή που θα υπάρξει και στα ειδικά μισθολόγια, όπως των ενστόλων».


«Εκτέλεσε» τους εθελοντές
Τη χαριστική βολή στους εθελοντές πυροσβέστες έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος μιλώντας για το νέο νομοσχέδιο ανέφερε ότι «είναι σαφές στο Σχέδιο Νόμου ότι οι Εθελοντές ασκούν καθαρά επικουρική λειτουργία και αυτό μόνο όταν τους ζητηθεί»! Λίγες ημέρες νωρίτερα η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος είχε διαμαρτυρηθεί για το τελικό νομοσχέδιο γιατί με αυτό επιχειρείται έντεχνη και συστηματική υποβάθμιση του θεσμού. Εξηγούν δε ότι κάνει αναφορά για συνδρομή των εθελοντών πυροσβεστών προς το μόνιμο προσωπικό και όχι για εθελοντική συμμετοχή, ότι οι εθελοντές θα περιμένουν την άφιξη της επαγγελματικής υπηρεσίας, έστω κι αν βρίσκεται σε γειτονικό νησί ή 1-2 ώρες μακρύτερα, ότι δεν θα τους δίνεται η ίδια στολή και μέσα προστασίας με το μόνιμο προσωπικό, ότι δεν προστατεύεται ο εθελοντής από την εργοδοσία στην περίπτωση που καλείται για συμβάν και ότι καταργείται το μοναδικό κίνητρο της ποσόστωσης στους διαγωνισμούς πρόσληψης πυροσβεστικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες