Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

"Η Γκριζούπολη και η Χρωματιστή Κουκουβάγια"

Βραβείο Unicef στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής για το καλύτερο παραμύθι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Διαφορετικότητα

Ευχάριστα νέα για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και την περσινή Γ2 τάξη, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι κέρδισαν ένα από τα τρία βραβεία στο διαγωνισμό της Unicef  "Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματα τους".

Με αφορμή την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας. Στόχος του προγράμματος ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα δικαιώματά τους και να εκφραστούν δημιουργικά.


Εκατοντάδες ομαδικές εργασίες από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σχολεία μονοθέσια, σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές έφθανα στα γραφεία της UNICEF. Έργα μέσα από τα οποία τα παιδιά έστελναν τα δικά τους μηνύματα.

Από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το διαγωνισμό, η δραστήρια δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής Στέλλα Μπομποτά, γνωστή στους γονείς του σχολείου για τη δράση της και ιδιαίτερα για τις θεατρικές παραστάσεις που ανέβαζε τα τελευταία χρόνια, άδραξε την ευκαιρία και αμέσως ενημέρωσε τους μαθητές της ζητώντας τους να δουλέψουν πάνω στο διαγωνισμό.

Τα παιδιά του αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό γράφοντας το δικό τους παραμύθι το οποίο θα είχε ως βάση και άξονα, το μήνυμα του σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.
Η προετοιμασία ξεκίνησε την περασμένη Άνοιξη, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γινόταν την 7η ώρα.
Τα παιδιά κάθισαν και σκέφθηκαν, πολλές ιδέες, για να πλέξουν την ιστορία του παραμυθιού, εφαρμόζοντας αυτό που τους είπε η δασκάλα τους, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να φύγουν από τα συνηθισμένα!

«Οι ιδέες ήταν πολλές! Ξεκινήσαμε να μιλάμε για ένα αυτοκίνητο και τελικά καταλήξαμε στην κουκουβάγια, η οποία θα ήταν πολύχρωμη σε μια πόλη που θα ήταν όλα γκρι και θα ονομάζονταν Γκριζούπολη. Μάλιστα η κουκουβάγια θα ήταν και δασκάλα εικαστικών σε σχολείο, και θα προσπαθούσε να μιλήσει για χρώμα σε φόντο όλα γκρι! Τελικά μετά τα όποια προβλήματα κατάφερε να κάνει και τα παιδιά να αγαπήσουν το χρώμα και να το βάλλουν στη ζωή τη δική τους και των γονιών τους σε τέτοιο σημείο που τελικά να αλλάξει όνομα η πόλη τους και από Γκριζούπολη να γίνει Χρωματούπολη»,όπως δήλωσε η δασκάλα η κ. Στέλλα Μπομποτά.

Όπως ήταν φυσικό τα παιδιά το διασκέδασαν με τη ψυχή τους την διαδικασία δημιουργίας του παραμυθιού το οποίο συνόδευσαν με πολλές και όμορφες ζωγραφιές!
Το παραμύθι

Η χρωματιστή κουκουβάγια Ρίτα διορίζεται ως καθηγήτρια εικαστικών στο σχολείο της Γκριζούπολης. Οι κάτοικοί της δεν είχαν δει ποτέ τα χρώματα. Ήταν γκρι τα σπίτια, οι δρόμοι, ο ουρανός. Οι άνθρωποι ήταν μελαγχολικοί και κατσούφηδες.Στην αρχή όλοι τρόμαζαν με το που την αντίκριζαν, την αντιμετώπιζαν με καχυποψία και τη ρωτούσαν αν είναι άρρωστη. Εκείνη απάντησε ότι έτσι γεννήθηκε κι έχει δικαίωμα να είναι διαφορετική. Στην αρχή, παίρνει με το μέρος της τα παιδιά, που κρεμούν χρωματιστές ζωγραφιές στην τάξη και βάφουν το σχολείο. Στη συνέχεια, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι μεγάλοι, παίρνουν μπογιές και πινέλα και κάνουν την πόλη χρωματιστή. Μέσα σε λίγες μέρες, η εικόνα της πόλης άλλαξε. Οι γλάστρες γέμισαν λουλούδια. Τα δέντρα πρασίνισαν. Οι άνθρωποι χαμογελούσαν. Η Γκριζούπολη άλλαξε όνομα κι έγινε Χρωματούπολη!

Δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα από το γραφείο της Unicef στην Αθήνα, ποιο είναι το βραβείο, μπορεί να είναι και το πρώτο! Η βράβευση θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου, στις 12 μ.μ. στη Στοά Βιβλίου στην Αθήνα, όπου θα βρεθεί η δασκάλα κι ένας μαθητής ή μαθήτρια, με συνοδό έναν από τους γονείς του.

Όλες οι εργασίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας σε ημερομηνία κοντινή της 20ης Νοεμβρίου, επετείου της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι συγγραφείς και εικονογράφοι του παραμυθιού είναι:
Αθανασίου Απόστολος-Ραφαήλ, Αθανασιάδου Χρυσάνθη, Καμπούρης Αχιλλέας,, Κατσιγιαννάκη Ελένη, Κούτρα Ευαγγελία, Κωσταρέλης Λάμπρος, Μαυρομάτη Χριστίνα, Μαχαίρα Κωνσταντίνος, Παπαστεργίου Μαρία, Περρής Ανδρέας, Σαπρανίδου Σεβαστή, Τσακίρη Αντιγόνη, Τσακίρη Ειρήνη, Τσατλίδης Ιορδάνης, Ψάλτη Βασιλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες