Άρθρο του Λευτέρη Κρητικάκη*
Εν τω μεταξύ στη Wall Street πάει να να καθιερωθεί νέος "όρος". Αντί να λέει κάποιος "γ..." σήμερα, έχασα πολλά", το νέο ρήμα είναι "δραχμήθηκα" ("I got... drachmad"). Δείτε για παράδειγμα
http://www.businessinsider.com/euro-dives-again-lots-of-drachma-in-europe-right-now-2011-9
Προς Θεού αυτό δεν σημαίνει ασέβεια προς τη χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία στη Wall Street traders βλέπει με συμπάθεια την Ελλάδα, ως θύμα της άκαμπτης πολιτικής του Ευρώ και δεν συμπαθούν και τόσο τους Γερμανούς στην όλη υπόθεση.
Η γενική εντύπωση είναι ότι με το Ευρώ οι βόρειες χώρες έφτιαξαν ουσιαστικά έναν "κορσέ" μόνο στα δικά τους μέτρα και βέβαια οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, από πλευράς ανταγωνιστικότητας. Μια Ελλάδα ας πούμε με ευέλικτο νόμισμα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη Γερμανία σε ορισμένους τομείς, αλλά όχι με το Ευρώ. Με δυο λόγια, το Ευρώ συνέβαλε στην αποβιομηχάνιση της Ελλάδας, λόγω της έλλειψης του ανταγωνιστικού όπλου ενός υποτιμήσιμου νομίσματος και βέβαια ο υπερδανεισμός ήλθε ως φυσική και μαθηματικά βέβαιη εξέλιξη.
Οι Αμερικάνοι προσπαθούν καθημερινά να μειώσουν την τιμή του δολαρίου για να τονώσουν τις εξαγωγές τους και να εξαναγκάσουν έμμεσα την Κίνα να "ξεκολλήσει" το νόμισμά της από την πάγια ισοτιμία του με το δολάριο, οι Ελβετοί προσπαθούν με νύχια και δόντια να μειώσουν την τιμή του νομίσματός τους τις τελευταίες ημέρες για να σώσουν τις εξαγωγές τους και τον τουρισμό, αλλά η Ελλάδα, που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλον μια υποτίμηση για να μπορεί να έχει και πάλι εξαγωγική βιομηχανία (με όλες τις χιλιάδες θέσεις που αυτό συνεπάγεται, δεν μπορεί να το κάνει διότι βρισκόμαστε στην άκαμπτη μέγγενη των βορείων "φίλων" μας. Για δεκαετίες ζούσαμε με τη δραχμή και το χρέος μας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο απ' ότι είναι τώρα, με το "σταθερό Ευρώ".
Έως ότου εξασφαλιστεί κάποια τέτοια ευελιξία, η Ελλάδα θα... "δραχμηθεί" - έστω και χωρίς δραχμή.
* Λευτέρης Κρητικάκης
Philadelphia, PA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες