Διήμερο ρεσιτάλ παλινωδιών
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει και ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τι λέει – ίσως και συνειδητά, επιλέγοντας, την οδό του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»: Αυτό προέκυψε από το κυβερνητικό και πρωθυπουργικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη και το θρίλερ της χθεσινής Κυριακής.
Το ανακοινωθέν «άτυπο» υπουργικό συμβούλιο – δηλαδή υπουργικό που δεν λαμβάνει αποφάσεις – μετετράπη αίφνης σε υπουργικό συγκεκριμένων αποφάσεων, προκειμένου να ανακοινωθεί ένα νέο χαράτσι στα ακίνητα.
Η «λιτή και ουσιαστική» πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ (όπως είχε ανακοινωθεί στις 20 Αυγούστου) μετετράπη σε έναν μαραθώνιο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώσεων εκ μέρους του υπουργού των Οικονομικών και πρωθυπουργικής συνέντευξης Τύπου που κατέληξε να γίνει με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών!
Εύλογο το ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να μεσολάβησε μεταξύ της αδιάφορης και χωρίς εκπλήξεις – αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια εντυπωσιασμού δια της ανακοίνωσης για εξόρυξη πετρελαίων - πρωθυπουργικής ομιλίας του Σαββάτου και του κυριακάτικου πυρετού, με την ανακοίνωση νέων μέτρων.
Πολύ περισσότερο που στο προηγηθέν υπουργικό συμβούλιο της 6ης Σεπτεμβρίου, υποτίθεται ότι ανακοινώθηκαν όλες οι «μεγάλες αλλαγές» («φουλ για τις μεγάλες αλλαγές», είχε πει ο κ. Παπανδρέου) και δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πως κυριακάτικα στη ΔΕΘ θα ανακοινωνόταν και κάτι ακόμη.
Πολύ περισσότερο που, όπως είχε εγκαίρως διοχετευθεί, επιθυμία του κ. Παπανδρέου ήταν η παρουσία του στην Θεσσαλονίκη να έχει τον χαρακτήρα μιας κεντρικής πολιτικής παρέμβασης, να αναφερθεί στη θέση, στην πορεία και στην προοπτική της χώρας μέσα σε ένα εντελώς ρευστό διεθνές περιβάλλον και να επιχειρήσει την εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο του αισθήματος πολιτικής σταθερότητας.
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Η κυβερνητική και πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ κατέληξε στην επιβολή νέων μέτρων – κάτι που κάθε άλλο παρά συνηθίζεται, καθώς σημειολογικά η ΔΕΘ συνδέεται με παροχές.
Τι συνέβη μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής;
Η απάντηση δεν μπορεί να βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά σε νέα παρέμβαση της τρόικας, καθώς η ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ δεν περιείχε τίποτε το ουσιαστικό και οπωσδήποτε τίποτε σχετικά με τους πραγματικούς παράγοντες της αύξησης των χρεών και των ελλειμμάτων, που είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, δηλαδή οι ΔΕΚΟ!
Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά μέτρα παντού, αλλά αποφεύγει να χτυπήσει το πραγματικό πρόβλημα, καθώς εκεί βρίσκεται η εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ – στα «σπλάχνα από τα σπλάχνα του»!
Η λέξη ΔΕΚΟ δεν έχει ξεφύγει από το έρκος των οδόντων του πρωθυπουργού και του επιτελείου του και κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αν και του ετέθη συγκεκριμένα το θέμα των ΔΕΚΟ και κυρίως του ΟΣΕ (Κ. Ζούλας), ο κ. Παπανδρέου ΔΕΝ απάντησε!
(Και να σκεφθεί κανείς ότι πέρσι, η ΔΕΘ και η εκεί συνεδρίαση (κανονική) του υπουργικού συμβουλίου, συνδέθηκε ακριβώς με την έγκριση του (νέου) σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ, του οποίου τα χρέη βρίσκονταν ήδη στα 10,7 δις ευρώ και έκτοτε συνεχίζει να παράγει ελλείμματα).
Όπως ο ίδιος ο κ. Ρέππας είχε πει τότε, το κράτος εξοικονόμησε 1 δις ευρώ από την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων.
Και την ίδια ώρα, επετράπη επί δύο χρόνια – και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη – στον ΟΣΕ να συνεχίζει να παράγει ελλείμματα της τάξης του 1 δις ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με το σχέδιο (του 2010), το Δημόσιο θα αναλάμβανε το σύνολο των υποχρεώσεων, θα απελευθερώνονταν τα κόμιστρα, θα μειωνόταν το προσωπικό κατά 2.800 άτομα.
Χθες, όμως, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τα γνωστά. Έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, εμφάνισε τον εαυτό του ως προερχόμενο από παρθενογένεση, αναρωτήθηκε ξανά «πώς φτάσαμε ως εδώ;» και «πού πήγαν τα λεφτά;», παραπονέθηκε για την καυτή πατάτα που παρέλαβε, αλλά για τις ευθύνες του δικού του κόμματος στις ΔΕΚΟ και τον ΟΣΕ δεν είπε κουβέντα.
Επί του θέματος δεν είπε κουβέντα ούτε και ο υπουργός των Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που χθες ανακοίνωσε νέο χαράτσι στα ακίνητα, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα ακίνητα δεν αποδίδουν πλέον, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, τα ενοικιαστήρια πληθαίνουν, χωρίς να υπάρχει καμιά προοπτική ενοικίασης ή και πώλησης των ακινήτων.
Θα κόβουν το ρεύμα;
Φυσικά, βρίσκονται σε τέτοιο πανικό, που ΄χουν πάλι πέσει έξω στους υπολογισμούς τους. Τα περισσότερα ακίνητα είναι κλειστά και επομένως οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόκειται να πληρώσουν το ρεύμα και ας διακοπεί η παροχή. Φτάνει που μένουν ξενοίκιαστα, να πληρώνουν κι' από πάνω;
Όσα ακίνητα κατοικούνται, είναι βέβαιο ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους κατοικούνται από ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση με περιορισμένα εισοδήματα. Από ζευγάρια που ένας τουλάχιστον από τους δύο έχασε τη δουλειά του. Από συνταξιούχους που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Από κάποιον άνεργο που κληρονόμησε το σπίτι του πατέρα του, αλλά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες του. Τι θα γίνει μ' αυτούς; Θα τους κόβουν το ρεύμα; Χειμωνιάτικα;
Μήπως θα μας υποχρεώσουν να πουλήσουμε τα σπίτια που βρήκαμε από τους γονείς μας για να πληρώσουμε τα χαράτσια; Και ποιος θα τα αγοράσει;
Ουσιαστικά, το σύνολο των Ελλήνων αντιμετωπίζονται ως «όμηροι» και εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο αδυναμίας από τη μια της αξιοποίησης των ακινήτων τους και υποχρέωσης από την άλλη να πληρώνουν για αναξιοποίητα ακίνητα.
Η ύψους 2 δις ευρώ υστέρηση οδήγησε στην απόφαση για την ανακοίνωση του νέου φόρου, ενός ειδικού τέλους στη δομημένη επιφάνεια των ακινήτων, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.
Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης πως θα αναλάβει πρωτοβουλία επικοινωνίας με τον εφοπλιστικό κόσμο, ώστε να συμβάλουν και αυτοί στην «εθνική προσπάθεια».
Επί του θέματος μίλησε χθες και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι έχει... ξεκινήσει διάλογος με τους εφοπλιστές για να προσελκυστούν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο κ. Παπανδρέου αρνείται πεισματικά το μόνο που ζητούν οι εφοπλιστές: Την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!
(Στη σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε την φράση που ο κ. Χρυσοχοΐδης χρησιμοποίησε κατά την τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ, που για πρώτη φορά δεν έκανε ο πρωθυπουργός, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις…» - αυτά ακούει η τρόικα και τρελλαίνεται!).
Κατά τα λοιπά, για να χρυσώσει το χάπι, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, όπως μας είπε ο κ. Βενιζέλος, την περικοπή ενός μισθού από αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου!
Ανακοίνωσε επίσης ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος, επικοινώνησαν και είχαν επί μακρόν συνομιλία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά και, όπως ο κ. Βενιζέλος είπε, «το επίπεδο της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά υψηλό», διευκρινίζοντας πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έλαβε την ίδια ακριβώς πληροφόρηση που έλαβε και το υπουργικό συμβούλιο.
Από την αντίδραση των κομμάτων, προέκυψε ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης διαφωνεί πλήρως και με τα χθεσινά μέτρα.
Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για «νέα δυσβάστακτα μέτρα που ακυρώνουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων».
Το ΚΚΕ για «νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης - τρόικας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι «πρωτοφανές να μιλάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την επομένη να εξαγγέλλονται νέα μέτρα», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και αποτελεί μονόδρομο η ανατροπή της ίδιας και της πολιτικής της».
Ο ΛΑΟΣ σχολίασε ότι «το ΠΑΣΟΚ όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθειά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία», καθώς «είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών. Καιρός να απελευθερώσουμε την χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση».
Από το κανό στο... ξέφωτο!
Και, βέβαια, ουδείς επείσθη από την χθεσινή αποστροφή του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία «από την άνοιξη θα βγούμε στο ξέφωτο των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Είναι αδύνατον να γίνει πιστευτός, διότι μόλις την προηγουμένη, Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος ούτε καν νύξη έκανε για το νέο φόρο που θα ανακοίνωνε την επομένη.
Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε αυτή τη φορά πως κρίσιμοι θα είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος – μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για κρίσιμο καλοκαίρι, όπου η κάθε εβδομάδα πρέπει να μετράει για μήνας (αλλά μετά πήρε το κανό και πήγε διακοπές), ενώ ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε στις 2 Αυγούστου αποφανθεί μέσα στη Βουλή πως κρίσιμοι ήσαν οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος και αν η Ελλάδα (δηλαδή η κυβέρνηση) δεν εκινείτο ταχύτατα και αποτελεσματικότατα «όλα αυτά που ζούμε σήμερα θα μας φαίνονται τότε παραδείσια».
Τώρα βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου και κρίσιμοι είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, που, όπως είπε, είναι «καθοριστικοί για την ύπαρξη του τόπου»!
Και πως «αν δεν κάνουμε ντου, φυγή προς τα μπρος, δεν θα μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας, τις αγορές και τους εταίρους μας».
Και πως – τώρα πια – «κάθε ώρα αυτών των δύο μηνών μετράει ως χρόνος από άποψη προσπάθειας».
Τέλος, αυτό το διήμερο, ανακοινώθηκε μεν το νέο χαράτσι, αλλά δεν ακούστηκε λέξη ούτε για την πορεία της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, ούτε για την περιπέτεια των εγγυήσεων στην οποία έχει μπει η χώρα.
Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε όσα είπε στις 2 Σεπτεμβρίου περί «προγραμματισμένης και συμφωνημένης αποχώρησης της τρόικας», ενώ έχει επισήμως διαψευστεί και από τον Επίτροπο Όλι Ρεν και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ.
Ο μεν πρώτος, στις 7 Σεπτεμβρίου είπε την φράση «αναγκαστήκαμε να διακόψουμε» (άρα δεν ήταν προγραμματισμένο), ο δε δεύτερος, στις 9 Σεπτεμβρίου, αναγγέλλοντας ότι οι γερμανικές επενδύσεις συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, δήλωσε «ανησυχώ για την διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα».
Το πρόβλημα της αναξιοπιστίας είναι πολύ μεγάλο. Πολύ περισσότερο όταν το πρωθυπουργικό «φούλ για τις μεγάλες αλλαγές», της 6ης Σεπτεμβρίου έγινε «ντου για νέους φόρους» στις 11 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει και ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τι λέει – ίσως και συνειδητά, επιλέγοντας, την οδό του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»: Αυτό προέκυψε από το κυβερνητικό και πρωθυπουργικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη και το θρίλερ της χθεσινής Κυριακής.
Το ανακοινωθέν «άτυπο» υπουργικό συμβούλιο – δηλαδή υπουργικό που δεν λαμβάνει αποφάσεις – μετετράπη αίφνης σε υπουργικό συγκεκριμένων αποφάσεων, προκειμένου να ανακοινωθεί ένα νέο χαράτσι στα ακίνητα.
Η «λιτή και ουσιαστική» πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ (όπως είχε ανακοινωθεί στις 20 Αυγούστου) μετετράπη σε έναν μαραθώνιο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώσεων εκ μέρους του υπουργού των Οικονομικών και πρωθυπουργικής συνέντευξης Τύπου που κατέληξε να γίνει με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών!
Εύλογο το ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να μεσολάβησε μεταξύ της αδιάφορης και χωρίς εκπλήξεις – αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια εντυπωσιασμού δια της ανακοίνωσης για εξόρυξη πετρελαίων - πρωθυπουργικής ομιλίας του Σαββάτου και του κυριακάτικου πυρετού, με την ανακοίνωση νέων μέτρων.
Πολύ περισσότερο που στο προηγηθέν υπουργικό συμβούλιο της 6ης Σεπτεμβρίου, υποτίθεται ότι ανακοινώθηκαν όλες οι «μεγάλες αλλαγές» («φουλ για τις μεγάλες αλλαγές», είχε πει ο κ. Παπανδρέου) και δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πως κυριακάτικα στη ΔΕΘ θα ανακοινωνόταν και κάτι ακόμη.
Πολύ περισσότερο που, όπως είχε εγκαίρως διοχετευθεί, επιθυμία του κ. Παπανδρέου ήταν η παρουσία του στην Θεσσαλονίκη να έχει τον χαρακτήρα μιας κεντρικής πολιτικής παρέμβασης, να αναφερθεί στη θέση, στην πορεία και στην προοπτική της χώρας μέσα σε ένα εντελώς ρευστό διεθνές περιβάλλον και να επιχειρήσει την εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο του αισθήματος πολιτικής σταθερότητας.
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Η κυβερνητική και πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ κατέληξε στην επιβολή νέων μέτρων – κάτι που κάθε άλλο παρά συνηθίζεται, καθώς σημειολογικά η ΔΕΘ συνδέεται με παροχές.
Τι συνέβη μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής;
Η απάντηση δεν μπορεί να βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά σε νέα παρέμβαση της τρόικας, καθώς η ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ δεν περιείχε τίποτε το ουσιαστικό και οπωσδήποτε τίποτε σχετικά με τους πραγματικούς παράγοντες της αύξησης των χρεών και των ελλειμμάτων, που είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, δηλαδή οι ΔΕΚΟ!
Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά μέτρα παντού, αλλά αποφεύγει να χτυπήσει το πραγματικό πρόβλημα, καθώς εκεί βρίσκεται η εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ – στα «σπλάχνα από τα σπλάχνα του»!
Η λέξη ΔΕΚΟ δεν έχει ξεφύγει από το έρκος των οδόντων του πρωθυπουργού και του επιτελείου του και κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αν και του ετέθη συγκεκριμένα το θέμα των ΔΕΚΟ και κυρίως του ΟΣΕ (Κ. Ζούλας), ο κ. Παπανδρέου ΔΕΝ απάντησε!
(Και να σκεφθεί κανείς ότι πέρσι, η ΔΕΘ και η εκεί συνεδρίαση (κανονική) του υπουργικού συμβουλίου, συνδέθηκε ακριβώς με την έγκριση του (νέου) σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ, του οποίου τα χρέη βρίσκονταν ήδη στα 10,7 δις ευρώ και έκτοτε συνεχίζει να παράγει ελλείμματα).
Όπως ο ίδιος ο κ. Ρέππας είχε πει τότε, το κράτος εξοικονόμησε 1 δις ευρώ από την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων.
Και την ίδια ώρα, επετράπη επί δύο χρόνια – και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη – στον ΟΣΕ να συνεχίζει να παράγει ελλείμματα της τάξης του 1 δις ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με το σχέδιο (του 2010), το Δημόσιο θα αναλάμβανε το σύνολο των υποχρεώσεων, θα απελευθερώνονταν τα κόμιστρα, θα μειωνόταν το προσωπικό κατά 2.800 άτομα.
Χθες, όμως, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τα γνωστά. Έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, εμφάνισε τον εαυτό του ως προερχόμενο από παρθενογένεση, αναρωτήθηκε ξανά «πώς φτάσαμε ως εδώ;» και «πού πήγαν τα λεφτά;», παραπονέθηκε για την καυτή πατάτα που παρέλαβε, αλλά για τις ευθύνες του δικού του κόμματος στις ΔΕΚΟ και τον ΟΣΕ δεν είπε κουβέντα.
Επί του θέματος δεν είπε κουβέντα ούτε και ο υπουργός των Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που χθες ανακοίνωσε νέο χαράτσι στα ακίνητα, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα ακίνητα δεν αποδίδουν πλέον, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, τα ενοικιαστήρια πληθαίνουν, χωρίς να υπάρχει καμιά προοπτική ενοικίασης ή και πώλησης των ακινήτων.
Θα κόβουν το ρεύμα;
Φυσικά, βρίσκονται σε τέτοιο πανικό, που ΄χουν πάλι πέσει έξω στους υπολογισμούς τους. Τα περισσότερα ακίνητα είναι κλειστά και επομένως οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόκειται να πληρώσουν το ρεύμα και ας διακοπεί η παροχή. Φτάνει που μένουν ξενοίκιαστα, να πληρώνουν κι' από πάνω;
Όσα ακίνητα κατοικούνται, είναι βέβαιο ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους κατοικούνται από ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση με περιορισμένα εισοδήματα. Από ζευγάρια που ένας τουλάχιστον από τους δύο έχασε τη δουλειά του. Από συνταξιούχους που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Από κάποιον άνεργο που κληρονόμησε το σπίτι του πατέρα του, αλλά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες του. Τι θα γίνει μ' αυτούς; Θα τους κόβουν το ρεύμα; Χειμωνιάτικα;
Μήπως θα μας υποχρεώσουν να πουλήσουμε τα σπίτια που βρήκαμε από τους γονείς μας για να πληρώσουμε τα χαράτσια; Και ποιος θα τα αγοράσει;
Ουσιαστικά, το σύνολο των Ελλήνων αντιμετωπίζονται ως «όμηροι» και εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο αδυναμίας από τη μια της αξιοποίησης των ακινήτων τους και υποχρέωσης από την άλλη να πληρώνουν για αναξιοποίητα ακίνητα.
Η ύψους 2 δις ευρώ υστέρηση οδήγησε στην απόφαση για την ανακοίνωση του νέου φόρου, ενός ειδικού τέλους στη δομημένη επιφάνεια των ακινήτων, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.
Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης πως θα αναλάβει πρωτοβουλία επικοινωνίας με τον εφοπλιστικό κόσμο, ώστε να συμβάλουν και αυτοί στην «εθνική προσπάθεια».
Επί του θέματος μίλησε χθες και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι έχει... ξεκινήσει διάλογος με τους εφοπλιστές για να προσελκυστούν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο κ. Παπανδρέου αρνείται πεισματικά το μόνο που ζητούν οι εφοπλιστές: Την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!
(Στη σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε την φράση που ο κ. Χρυσοχοΐδης χρησιμοποίησε κατά την τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ, που για πρώτη φορά δεν έκανε ο πρωθυπουργός, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις…» - αυτά ακούει η τρόικα και τρελλαίνεται!).
Κατά τα λοιπά, για να χρυσώσει το χάπι, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, όπως μας είπε ο κ. Βενιζέλος, την περικοπή ενός μισθού από αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου!
Ανακοίνωσε επίσης ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος, επικοινώνησαν και είχαν επί μακρόν συνομιλία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά και, όπως ο κ. Βενιζέλος είπε, «το επίπεδο της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά υψηλό», διευκρινίζοντας πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έλαβε την ίδια ακριβώς πληροφόρηση που έλαβε και το υπουργικό συμβούλιο.
Από την αντίδραση των κομμάτων, προέκυψε ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης διαφωνεί πλήρως και με τα χθεσινά μέτρα.
Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για «νέα δυσβάστακτα μέτρα που ακυρώνουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων».
Το ΚΚΕ για «νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης - τρόικας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι «πρωτοφανές να μιλάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την επομένη να εξαγγέλλονται νέα μέτρα», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και αποτελεί μονόδρομο η ανατροπή της ίδιας και της πολιτικής της».
Ο ΛΑΟΣ σχολίασε ότι «το ΠΑΣΟΚ όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθειά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία», καθώς «είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών. Καιρός να απελευθερώσουμε την χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση».
Από το κανό στο... ξέφωτο!
Και, βέβαια, ουδείς επείσθη από την χθεσινή αποστροφή του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία «από την άνοιξη θα βγούμε στο ξέφωτο των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Είναι αδύνατον να γίνει πιστευτός, διότι μόλις την προηγουμένη, Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος ούτε καν νύξη έκανε για το νέο φόρο που θα ανακοίνωνε την επομένη.
Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε αυτή τη φορά πως κρίσιμοι θα είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος – μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για κρίσιμο καλοκαίρι, όπου η κάθε εβδομάδα πρέπει να μετράει για μήνας (αλλά μετά πήρε το κανό και πήγε διακοπές), ενώ ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε στις 2 Αυγούστου αποφανθεί μέσα στη Βουλή πως κρίσιμοι ήσαν οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος και αν η Ελλάδα (δηλαδή η κυβέρνηση) δεν εκινείτο ταχύτατα και αποτελεσματικότατα «όλα αυτά που ζούμε σήμερα θα μας φαίνονται τότε παραδείσια».
Τώρα βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου και κρίσιμοι είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, που, όπως είπε, είναι «καθοριστικοί για την ύπαρξη του τόπου»!
Και πως «αν δεν κάνουμε ντου, φυγή προς τα μπρος, δεν θα μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας, τις αγορές και τους εταίρους μας».
Και πως – τώρα πια – «κάθε ώρα αυτών των δύο μηνών μετράει ως χρόνος από άποψη προσπάθειας».
Τέλος, αυτό το διήμερο, ανακοινώθηκε μεν το νέο χαράτσι, αλλά δεν ακούστηκε λέξη ούτε για την πορεία της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, ούτε για την περιπέτεια των εγγυήσεων στην οποία έχει μπει η χώρα.
Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε όσα είπε στις 2 Σεπτεμβρίου περί «προγραμματισμένης και συμφωνημένης αποχώρησης της τρόικας», ενώ έχει επισήμως διαψευστεί και από τον Επίτροπο Όλι Ρεν και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ.
Ο μεν πρώτος, στις 7 Σεπτεμβρίου είπε την φράση «αναγκαστήκαμε να διακόψουμε» (άρα δεν ήταν προγραμματισμένο), ο δε δεύτερος, στις 9 Σεπτεμβρίου, αναγγέλλοντας ότι οι γερμανικές επενδύσεις συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, δήλωσε «ανησυχώ για την διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα».
Το πρόβλημα της αναξιοπιστίας είναι πολύ μεγάλο. Πολύ περισσότερο όταν το πρωθυπουργικό «φούλ για τις μεγάλες αλλαγές», της 6ης Σεπτεμβρίου έγινε «ντου για νέους φόρους» στις 11 Σεπτεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες