Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τα δέκα "μείον" που οδηγούν στην αβεβαιότητα την Eλληνική οικονομία


Τα δέκα σημεία στα οποία προσκρούει η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής εντόπισε η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας.
Πρόκειται για τους δέκα επικίνδυνους σκοπέλους που σύμφωνα με τους ξένους δυσκολεύεται να ξεπεράσει η χώρα μας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.
1. Έλλειμμα: Προβληματισμένοι είναι οι εκπρόσωποι της Τρόικας για το αν θα μπορέσει φέτος η χώρας μας να μειώσει το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ από 10,5% που έκλεισε το 2010. Χωρίς το μέτρα και από τους υπολογισμούς που έκανε η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κατέλθει στο 9,9% το 2011.
2. Προϋπολογισμός: Εκτός «τειχών» Μνημονίου κινείται ο προϋπολογισμός στο πρώτο επτάμηνο του 2011. Η υστέρηση στα έσοδα φθάνει τα 3,3 δις. ευρώ ενώ υπερβάσεις καταγράφονται και στον τομέα των κρατικών δαπανών.
3. Τόκοι: Μεγαλύτερη κατά 100 εκατ. ευρώ θα είναι η αύξηση που θα παρουσιάσουν οι δαπάνες για τους τόκους του δημόσιου χρέους το 2011. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τρόικας αυτές θα ξεπεράσουν τα επίπεδα των 16 δισ. ευρώ από 15,9 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, φρενάροντας έτσι την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι αντίστοιχες δαπάνες που είχε καταβάλλει ο προϋπολογισμός για το 2010 είχαν ανέλθει στα 13,2 δις. ευρώ.
4. Αποκρατικοποιήσεις: Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζει σύμφωνα με τους ξένους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας . Οι ρυθμοί υλοποίησης της δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς αναζήτηση 15 δις. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δις. ευρώ μέχρι το 2015, σύμφωνα με το κλιμάκιο της τρόικας, «είναι αργοί» και απαιτείται περαιτέρω επιτάχυνση. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έσοδα 5 δις. ευρώ το 2011 από τις αποκρατικοποιήσεις.
5. Επενδύσεις: Σε παρατεταμένη επενδυτική άπνοια βρίσκεται η Ελλάδα. Παρά τους διάφορους μηχανισμούς ( fast track) η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τους επενδυτές απομακρύνει και το ασαφές φορολογικό περιβάλλον.
6. Δάνεια: Σε πρωτοφανή χαμηλά έχουν πέσει οι χορηγήσεις νέων δανείων από τις τράπεζες. Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σημείωσε νέα επιβράδυνση τον Ιούνιο με τον ρυθμό να διαμορφώνεται στο 2,5% από 2,8% τον Μάιο του 2010.Η τρόικα έχει ήδη εκφράσει την δυσαρέσκεια της για τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις τις οποίες όμως κρατούν για τις ίδιες, αντί να τις διοχετεύουν προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές , ώστε να πάρει «ανάσα» η αγορά.
7. Ύφεση: Σε βαθιά ύφεση παρέμεινε η χώρα στο πρώτο φετινό τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι το 2011αναμένεται να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά. Το ΑΕΠ μειώθηκε σε ποσοστό 5,5% από 6,7% που ήταν η κάμψη το τελευταίο τρίμηνο του 2010 (σ.σ. αποτελεί την χειρότερη επίδοση της χώρας από τότε που μπήκε στη ζώνη του ευρώ, το 2001). Η ύφεση αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με πέρυσι συνεχίζει να προσβάλει όλους τους παραγωγικούς κλάδους δημιουργώντας έτσι νέες στρατιές ανέργων. Στην ύφεση αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών και την μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Επίσης, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση του ΑΕΠ επηρεάζει αρνητικά τον στόχο για το έλλειμμα του 2011 (7,5% του ΑΕΠ) και επιβάλλει τη λήψη συμπληρωματικού πακέτου λιτότητας.
8. Βιομηχανική παραγωγή: Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση της χώρας με το βιομηχανικό προϊόν να βαίνει συνεχώς μειούμενο έχοντας βασικό πρωταγωνιστή τον κλάδο της μεταποίησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η βιομηχανική παραγωγή βρέθηκε στο -13,1% τον Ιούνιο από -10% τον Μάιο.
9. Οικοδομική δραστηριότητα: Συνεχίζει να βουλιάζει η οικοδομή με την ύφεση να κάνει χειρότερα τα πράγματα στον κατασκευαστικό κλάδο. Η έκδοση νέων αδειών παρουσιάζει πτώση 25,3% τον Απρίλιο του 2011 με τον αριθμό τους να περιορίζεται στις 2.789 από 3.732 τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει μείωση 35,7% στην επιφάνεια που έπεσε στα 476 χιλ. τετραγωνικά μέτρα έναντι 740 πέρυσι και μείωση 30,3% στον όγκο στα 1.847 χιλιάδες κυβικά μέτρα από 2.650 τον Απρίλιο του 2010.
10. Ανεργία: « Έκρηξη» της ανεργίας φέρνει η μόνιμη ύφεση και το συνεχές κλείσιμο των επιχειρήσεων. Το ποσοστό ανεργίας από 11,3% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010 ανέβηκε στο 15,8% τον Απρίλιο του 2011. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο η ανεργία το 2011 θα φτάσει σε ποσοστό το 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες