Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

"Μαύρη Πέμπτη" στις αγορές, που δεν φαίνεται να πείθονται από τις πολιτικές εξαγγελίες


Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των κακών αποτελεσμάτων της αμερικανικής βιομηχανίας και της δυσμενούς προοπτικής ανάπτυξης από την τράπεζα Morgan Stanley, οδήγησαν σε νέα μεγάλη πτώση σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 και το 2012 από την αμερικανική τράπεζα "αρκούσε για να πυροδοτήσει την αναζωπύρωση των ανησυχιών", σύμφωνα με τους αναλυτές της οικονομικής ιστοσελίδας Briefing.com. "Σ' αυτό προσθέστε τις υποκείμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης και τα χρηματιστήρια του πλανήτη καταγράφουν μεγάλη πτώση", πρόσθεσαν.



Οι αναλυτές της Morgan Stanley νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι αναθεωρούν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2011 (από το +4,2% στο +3,9%) και για το 2012 (από το +4,5% στο +3,8%). Ειδικά για την ευρωζώνη ανέφεραν ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το +0,5% το 2012 (η αρχική πρόβλεψη ήταν 1,2%) και το 1,7% φέτος (αντί για 2%).

Στις ΗΠΑ οι απογοητευτικοί μακροοικονομικοί δείκτες ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες των επενδυτών: Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου αυξήθηκαν περισσότερο από το προβλεπόμενο οι άνεργοι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αναπάντεχη άνοδο τον Ιούλιο ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν.

Οι φόβοι για τον τραπεζικό τομέα ενισχύθηκαν επίσης από ένα άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal που υποστήριζε ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανησυχεί για την ικανότητα των αμερικανικών θυγατρικών των ευρωπαϊκών τραπεζών να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη ρευστότητά τους σε περίπτωση που οι "μητρικές" εταιρείες αναγκαστούν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.

Οι πρωτοβουλίες και οι δηλώσεις των πολιτικών ηγετών φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να αμβλύνουν τη νευρικότητα των επενδυτών. Οι προτάσεις που έγιναν κατά τη "μίνι" γαλλογερμανική σύνοδο της Τρίτης δεν έπεισαν τις αγορές, ενώ την ίδια τύχη είχε και η ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας σήμερα ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα κάποια "νέα ύφεση" στην ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα όμως, έγιναν και αντικρουόμενες δηλώσεις, όπως αυτή του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται "στο χείλος του γκρεμού". "Πώς μπορούν (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) να πιστεύουν ότι οι αγορές θα πιστέψουν τις υποσχέσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, εάν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να τις κάνουν πράξη;" διερωτήθηκε ο Ντελόρ.

Απόδειξη της αγωνίας που διακατέχει τους επενδυτές και της αποστροφής τους απέναντι στον κίνδυνο, τόσο η τιμή του πετρελαίου, που υποχωρεί στη Νέα Υόρκη, όσο και η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας που έχει φτάσει στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο της. Την ίδια τάση ακολουθούν και τα γαλλικά δεκαετή ομόλογα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες