ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ
Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες παραπονιούνται για κουρασμένα, πρησμένα πόδια με το πρόβλημα αυτό να γίνεται εντονότερο κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω της ζέστης. Τα κυκλοφορικά αυτά προβλήματα σπανίως ξεκινάνε στα πενήντα, συνήθως εμφανίζονται σε νεαρές ηλικίες ενώ παρατηρούνται ακόμα και σε εφήβους. Ωστόσο σίγουρα με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς το δέρμα λεπταίνει και οι φλέβες επιβαρύνονται.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΗΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ:
- · Κληρονομικά αίτια
- · Υπερβολική ζέστη
- · Εγκυμοσύνη
- · Ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα
- · Στενά ρούχα
- · Ορθοστασία
- · Σταύρωμα των ποδιών κατά το κάθισμα
- · Αντισυλληπτικά χάπια
Κάθε μέρα τα πόδια μας μεταφέρουν το βάρος μας κοντά ή μακριά που σημαίνει ότι πρέπει πάντα να είναι δυνατά και έτοιμα για δράση. Έτσι η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα πρώτα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από πόνο, αίσθηση βάρους, πρήξιμο, κούραση, αίσθηση τσιμπήματος ή νυχτερινές κράμπες.
Η διανομή των φλεβών στα πόδια ποικίλει σε κάθε άνθρωπο. Ωστόσο φλεβικό σύστημα αποτελείται από:
· Το επιφανειακό φλεβικό σύστημα, το οποίο αποστραγγίζει περίπου το 10% της φλεβικής επιστροφής. Εντούτοις μπορεί να αναλάβει την αποστράγγιση μεγαλύτερης ποσότητας όταν το βαθύ φλεβικό σύστημα παρεμποδίζεται.
· Το βαθύ φλεβικό σύστημα, το οποίο αποστραγγίζει το 90% της φλεβικής επιστροφής και βρίσκεται ανάμεσα στις μυϊκές μάζες.
Τα δύο αυτά συστήματα συνδέονται με:
· Κοινωνές φλέβες, οι οποίες συνδέουν δύο βαθιές ή δύο επιφανειακές φλέβες
· Διατρητικές φλέβες, οι οποίες συνδέουν μία επιφανειακή φλέβα με μία βαθιά φλέβα. Οι φλέβες αυτές έχουν επίσης βαλβίδες που εμποδίζουν τη ροή του αίματος από το βαθύ φλεβικό σύστημα στην επιφάνεια. Η κακή λειτουργία αυτών των βαλβίδων κάνει το αίμα να λιμνάζει στα πόδια και προκαλεί τα παραπάνω επώδυνα συμπτώματα.
Οι φλέβες των κάτω άκρων προέρχονται από το φλεβικό σύστημα του ποδιού το οποίο κρύβει ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο: την φλεβική αψίδα του ποδιού ή αλλιώς «αντλία Lejars». Κάθε φορά που βάζουμε το πόδι μας στο έδαφος η πίεση σε αυτό το σημείο «αδειάζει το πόδι» στέλνοντας το αίμα προς τα πάνω και με αυτό τον τρόπο πυροδοτεί την επιστροφή του κυκλοφορικού συστήματος. Οι φλέβες στη συνέχεια μεταφέρουν και αποστραγγίζουν το αίμα στο πόδι χάρις σε δύο βασικά φλεβικά συστήματα:
· Τις εξωτερικές και εσωτερικές σαφηνείς φλέβες (επιφανειακό σύστημα)
· Τις πρόσθιες και οπίσθιες κνημιαίες φλέβες και την ιγνυακή φλέβα (βαθύ σύστημα).
Η συστολή των μυών στα κάτω άκρα συνθλίβει τις φλέβες αδειάζοντας τις από το αίμα που περιέχουν.
Η κακή λειτουργία οποιουδήποτε από τα παραπάνω συστήματα μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο των κουρασμένων ποδιών. Το πιο συχνό αίτιο είναι η απομονωμένη ακράτεια των εξωτερικών σαφηνών φλεβών.
Η επιβράδυνση της λεμφικής κυκλοφορίας επίσης μπορεί να προκαλέσει βαριά πόδια, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως φλεβο-λεμφική στάση. Πράγματι, το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό. Η πλειοψηφία αυτού του εξωκυτταρικού υγρού μεταφέρεται από το αίμα. Το λεμφικό σύστημα συλλαμβάνει τα απομένοντα κυτταρικά απόβλητα και στη συνέχεια ενώνεται με τη κυκλοφορία του αίματος στην υποκλείδια φλέβα. Όπως και με την κυκλοφορία του αίματος, και με τη λεμφική κυκλοφορία μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν η μυϊκή περίσταλση αποδυναμώνεται.
ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η κρυοθεραπεία έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση των κουρασμένων – πρησμένων ποδιών. Η αγγειοσυστολή που προκαλείται από ειδικά εκχυλίσματα βοτάνων προκαλεί την αίσθηση κρύου στο δέρμα και είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις πρηξίματος καθώς λειτουργεί σαν «αντλία» για την κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει άμεσα τον πόνο στα κουρασμένα πόδια.
ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΥΟΥ
· Με αγγειοσυστολή
Η αγγειοσυστολή μειώνει την αιμάτωση των ιστών. Η ζέστη από το εσωτερικό του σώματος δεν φτάνει πλέον στην επιφάνεια. Ο σκοπός είναι να πυροδοτηθεί μία λειτουργία «αντλίας» που θα κινητοποιήσει το φλεβικό σύστημα να μεταφέρει προς τα πάνω το λιμνάζον στα άκρα αίμα.
· Με εξάτμιση
Η εξάτμιση συγκεκριμένων ουσιών (αιθανόλη, αιθέρας, αιθέρια έλαια) επίσης μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση κρύου στο δέρμα. Ένα μόριο διαλύτη χρειάζεται ενέργεια ώστε να εξατμιστεί και την ενέργεια αυτή τη βρίσκει στο περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν και τα ψυγεία. Ακριβώς έτσι λειτουργούν και τα αιθέρια έλαια.
Το αιθέριο έλαιο μένταςπροκαλεί μία κρύα αίσθηση μέσω του συνδυασμού τηςαγγειοσυστολής και τηςεξάτμισης. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία των πρησμένων ποδιών ενώ επίσης ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και δρα κατά της κατακράτησης, ιδιότητα που το καθιστά ιδανική επιλογή και για την γλυπτική του σώματος.
ΔΡΑΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ
Αυτή η δράση «αντλίας» συνιστάται για την επιδιόρθωση των εξωτερικών σαφηνών φλεβών, που είναι και το κύριο αίτιο της εμφάνισης κουρασμένων ποδιών. Ο πόνος που συνδέεται με αυτή την κατάσταση οφείλεται στη σημαντική επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτές τις φλέβες. Η μόνη θεραπεία για άμεση ανακούφιση είναι η γρήγορη κινητοποίηση της αντλιακής δράσης που θα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: το λεμφικόmassage στο πόδι και την πρόκληση κρύου που θα ενεργοποιήσει την αντλιακή λειτουργία.
Πολύ καλό άρθρο Δημήτρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ που -ας είναι καλά η κληρονομικότητα- ταλαιπωρούμαι χρόνια από πρησμένα πόδια, έχω καταλήξει και σε άλλα συμπεράσματα, εμπειρικά, αν θέλεις.
Κακής ανατομίας παπούτσια, επιβαρύνουν όσο δε φαντάζεσαι, και ειδικά τακούνια και all-star.
Αντιθέτως, βοηθάνε τα εξής:
Κρύο νερό στο τελείωμα του ντους, και μάλιστα σε όλο το μήκος του ποδιού.
Ειδικοί πάτοι με τζελ, που μπαίνουν στην κατάψυξη πριν χρησιμοποιηθούν.
Παγοκύστη και τα πόδια ψηλότερα από τη θέση της καρδιάς κατά την ξεκούραση.
Ανατομικοί πάτοι.
Αντιθέτως, υπάρχουν γυναίκες (με πρησμένα πόδια) που τα μουλιάζουν σε ζεστό νερό προκειμένου να τα μαλακώσουν και να τα περιποιηθούν. Μεγάλο σφάλμα. Και το κρύο νερο τα μαλακώνει εξίσου, ενώ τονώνει και την κυκλοφορία.
Καλώς τη να!Πολύ χρήσιμα όσα γράφεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια κάνε λίγο λιάνα τους πάτους με τζελ στην κατάψυξη.Τους χρησιμοποιεί η γυναίκα μου αλλά σκέτους.Πως γίνεται,υποφέρεται ο πάγος και για πόση ώρα κρατάει;
Βλέπεις Εφη μου δεν είσαι η μόνη με το πρόβλημα!
Να είσαι καλά σ' ευχαριστούμε!
H γυναίκα σου χρησιμοποιεί πάτους ΜΕ τζελ, ή πάτους ΑΠΟ τζελ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πάτοι από τζελ είναι για άλλη δουλειά (τενοντίτιδα) ενώ οι πάτοι με τζελ είναι αυτοί με το μπλε υγρό μέσα, τους οποίους να πω την αμαρτία μου δεν τους έχω δει στην Ελλάδα.
Απλώς τους βάζεις στην κατάψυξη από το βράδυ, το πρωί τους βάζεις στα παπούτσια, και δεν είναι ότι θεραπεύουν τα πρησμένα πόδια, απλά καθυστερούν το πρήξιμο και την ενόχληση κατά τη διάρκεια της μέρας.