Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ξεχάστε τη Δημοκρατία που ξέρατε! ο κύριος Παπούλιας ζήτησε: «Εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας»

Η τελετή για την "αποκατάσταση" ή το θάψιμο αν θέλετε της Δημοκρατίας έγινε στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου!άντε και του χρόνου σε τηλεφωνικό θάλαμο!


Με τη θερμή χειραψία και τη σύντομη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά, στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έγινε γνωστή η πρόθεση του Πρωθυπουργού να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Αντώνη τι κάνεις;», ρώτησε ο κ. Παπανδρέου τον κ. Σαμαρά, εισερχόμενος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου η οποία είχε κατακλυσθεί από αντιστασιακούς, ελάχιστους βουλευτές και λίγα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την πρόθεσή του για κατ΄ιδίαν ενημερώσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, πέραν της ενημέρωσης που θα κάνει ο κ. Παπανδρέου στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη, έκανε γνωστή και στον κ. Φ. Κουβέλη, αλλά και στον κ. Γ. Καρατζαφέρη. Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα και ο κ. Αλ. Τσίπρας αρνήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση.

Ηρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους

Η 37η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τιμήθηκε με μία λιτή εκδήλωση (στην πραγματικότητα με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια), στην κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου. Ελάχιστα τα πηγαδάκια που σχηματίσθηκαν, λόγω κυρίως ζέστης και λόγω ότι οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς, αποχώρησαν σχεδόν αμέσως. Ο κ. Παπούλιας χαιρέτησε έναν έναν τους αντιστασιακούς, ορισμένους από τους οποίους τους γνώριζε από την περίοδο της δικτατορίας. Οι περισσότεροι του έλεγαν ότι πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο ως αντίδραση για τους 41 αντιστασιακούς που εξέδωσαν ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να προσέλθούν.

Η επέτειος ήταν αφιερωμένη εφέτος κατά της φοροδιαφυγής και κατά της γραφειοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την «εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας», σημειώνοντας: «Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα από όσα τους αναλογούν για να αντιμετωπισθεί η κρίση. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους, είτε είναι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε αποτελούν κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης»,



Η παραοικονομία δεν είναι ανίκητη

Είπε ότι δεν δέχεται ότι είναι ανίκητη η παραοικονομία και κάλεσε όλους να συμφωνήσουν ότι «η φοροδιαφυγή είναι πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά, δημιουργεί όρους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής υπονομεύει το εθνικό μέλλον. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στην καταπολέμηση αυτού του νοσηρού φαινομένου».

Ζήτησε την ενεργοποίηση των διατάξεων για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος, με άρση τραπεζικού απορρήτου όταν διαπιστώνεται δυσαναλογία περιουσιακών στοιχείων και δηλωθέντων εισοδημάτων, με αποκάλυψη των σκοτεινών ατραπών μέσα από τις οποίες κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα.

Με γραφειοκρατία δεν γίνονται επενδύσεις

Αναφέρθηκε στην όλο και αυξανόμενη ανεργία, λέγοντας ότι είναι «κοινός μας εχθρός, διαλύει ανθρώπους και ζωές, παράγει κοινωνική δυστυχία». Καυτηρίασε την γραφειοκρατία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν εδώ ξένες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ένα δεν κοπούν τα πολλά κεφάλαια του τέρατος (όπως την χαρακτήρισε) της γραφειοκρατίας και παρασιτικών μηχανισμών που καταπίνουν την επιχειρηματικότητα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε, με μεγάλη καθυστέρηση, ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς» και τόνισε ότι ο αγώνας για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, είναι διαρκής και όχι μάταιος, και υπογράμμισε ότι «η νέα γενιά, που μεγάλωσε σε συνθήκες σχετικής ή μεγαλύτερης ευημερίας, είναι η πρώτη που θα περάσει χειρότερα από την προηγούμενη».
Η πράσινη μπλούζα της Άννας

Λίγο η ζέστη, λίγο καλοκαιρινές άδειες και λόγω της Κυριακής η παρουσία των πολιτικών (κυρίως βουλευτών_ που κλήθηκαν όλοι, αλλά και υπουργών ήταν μικρή). Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε δίπλα από τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γρ. Νιώτη και του έλεγε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια από τη συμφωνία των Βρυξελλών που η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει. Χαιρέτησε όλους τους βουλευτές, πρώην προέδρους της Δημοκρατίας, αρκετούς αντιστασιακούς και βεβαίως τους υπουργούς που ήταν εκεί, με πρώτη την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ( η οποία φορούσε μία καταπράσινη ολομέταξη μπλούζα): «Θυμήθηκα σήμερα τις ρίζες μου», έλεγε για την μπλούζα της, χαμογελώντας η υπουργός Παιδείας. Ο κ. Παπανδρέου είχε σύντομη συνομιλία με τους υπουργούς κκ. Στ. ΛαμπρινίδηΠ. Μπεγλίτη, Ηλ. Μόσιαλο, Χρ. Παπουτσή, αλλά και με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη, ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίηση του για την αναβάθμισή του. Είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, εξωκοινοβουλευτικός, που όχι παρέμεινε στον ανασχηματισμό ως υφυπουργός Εξωτερικών, αλλά αναβαθμίσθηκε, παίρνοντας, όπως έλεγε και τις αρμοδιότητες του κ. Σπ. Κουβέλη.
Ο κ. Παπανδρέου χαιρετώντας όσους πολιτικούς αρχηγούς παρέστησαν στάθηκε για λίγο στον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη, λέγοντάς του «τα λες καλά σε παρακολουθώ» και του ανακοίνωσε ότι θα τον ενημερώσει για τα αποτέλεσμα της συνόδου.
Στάθηκε επίσης στον κ. Κολοβό, πρώην Γραμματέα του (αντιστασιακού) ΠΑΚ και θυμήθηκαν τις συναντήσεις που είχαν στα χρόνια της δικτατορίας. Ο κ. Κολοβός του θύμισε κάτι: «Στη Σουηδία, όταν ερχόσουν, τρώγαμε από το ίδιο πιάτο. Το θυμάσαι Πρόεδρε;» και ο κ. Παπανδρέου το επιβεβαίωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες