Μάλλον σε ελληνικό λιμάνι θα καταπλεύσει ισπανικό πολεμικό σκάφος με 105 πρόσφυγες το οποίο επί πέντε ημέρες μετά την διάσωση των προσφύγων σε απόσταση 100 μιλίων από τις λιβυκές ακτές δεν μπορεί να βρει λιμάνι για να αποβιβάσει τους πρόσφυγες.
Το πλοίο συμμετείχε στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ όταν εντόπισε περίπου 100 μίλια ανοιχτά των ακτών της χώρας ένα μικρό σκάφος το οποίο μετέφερε περίπου 105 πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική. Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης την οποία έφεραν σε πέρας η Ιταλία και η Μάλτα, οι δύο χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στις λιβυκές ακτές.
Όμως η Ρώμη ενημέρωσε ότι το σκάφος βρέθηκε πολύ μακριά από τις ακτές της και ότι το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο νησί Λαμπεντούζα είναι υπερπλήρες. Οι αρχές της Βαλέτας επίσης αρνήθηκαν να δεχθούν τους πρόσφυγες.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Μιφσούντ Μπονίτσι δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα του δέχεται να υποδεχθεί τρεις πρόσφυγες οι οποίοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, όμως επεσήμανε ότι οι υπόλοιποι δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μάλτας καθώς εντοπίστηκαν 141 μίλια μακριά από το νησί και υπογράμμισε ότι "το πρόβλημα ανήκει στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, σίγουρα όχι στη δική μας, και πρέπει να το λύσουν εκείνοι".
Από τότε η ισπανική φρεγάτα “Almirante Juan de Borbon” παραδέρνει στα νερά της Μεσογείου περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την τύχη των προσφύγων που προέρχονται από την Τυνησία, τη Λιβύη και τη Γκάνα, ενώ ανάμεσά του βρίσκονται 17 γυναίκες, οι τέσσερις από τις οποίες είναι έγκυες, και οκτώ παιδιά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
105 x πόσο μας δίνει η ΕΕ για κάθε
ΑπάντησηΔιαγραφήκεφάλι να τους κρατήσουμε εδώ για
να μήν πάνε στα σαλόνια τους;