Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Το Πανεπιστήμιο των Παθών… και των ημι…μαθών!

Παραγοντισμοί και ανορθογραφίες της «νέας» Διοικούσας Επιτροπής στο υπό… ίδρυση «αυτόνομο» Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας!

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ ΚΛΙΝΗ του ΔΝΤ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΤΗΣ «ΑΓΟΡΑΣ» & ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ «ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΩΝ»
  • Μήπως τελικά εμπαίζονται οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς και η τοπική κοινωνία που πληρώνουν τελικά το «μάρμαρο»; 

  • Πολλές φορές γκρινιάζουμε για προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να τα αναδείξει. Στόχος μας είναι το άνοιγμα της συζήτησης (με την ευκαιρία της τελευταίας επικαιρότητας) σε ένα θέμα που αναζητά τον νέο «ΤΙΤΟΡΜΟ ΑΙΤΩΛΟ» της εποχής για να δαμάσει το προβλήματα της υστέρησης της δυτικής Ρούμελης καθώς και στο ζήτημα της νέας αρχι(τεκτονικής) στην εκπαίδευση».

Μ
έσα στην κλιμακούμενη έκπτωση των δημόσιων αξιών και αγαθών η παιδεία καταλαμβάνει ολοένα και αρνητικότερη θέση. Τα οικονομικά συμφέροντα ευνοούν σήμερα την αποδυνάμωση των συλλογικών υποκειμένων, υποστηρίζοντας υποδείγματα ατομικής – ιδιωτικής «ελευθερίας», ιδιαίτερα μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Ζήσαμε στην Αιτωλοακαρνανία σχεδόν σε όλη τη προηγούμενη περίοδο μια χαμένη  μεταπολίτευση (που έθεσε στο περιθώριο μια γενιά και μια ολόκληρη αγροτική παραγωγή), τον εμπαιγμό και τα φθηνά συνθήματα για ευρεία κατανάλωση από πολλές πλευρές χωρίς τελικά να έχει γίνει κάτι σοβαρό στη περιοχή σε κανέναν τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής παρά μόνο μια «απέραντη» γκρίζα παρακμή που τσακίζει τα όνειρα της νέας γενιάς. 


Το αυτόνομο πανεπιστήμιο γίνεται κάθε φορά προεκλογικό σύνθημα για να «χαϊδεύει» αυτιά, έγινε υπόθεση κάποιων φίλων και όχι το λαού διότι οι πολιτικοί ταγοί θέλουν τους πολίτες μακριά από θεσμούς που αν πετύχουν την αποστολή τους μπορεί να γίνουν και επικίνδυνοι για το παραπαίον πολιτικό σύστημα που υπηρετούν με νύχια και με δόντια. Στο σημείο αυτό διακρίνουμε και μια περίεργη αδράνεια πολλών κοινωνικών φορέων στο θέμα με προεξέχον το Δήμο Αγρινίου που αντί να συντονίζει αποκλιμακώνει ιδιαίτερα όταν στη κυβέρνηση βρίσκεται ο πολιτικός φορές της 25/χρονης πλειοψηφίας με σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη, παρά τα όποια ψηφίσματα και διαβήματα που γίνονται κάθε φορά για να δικαιολογούν την παρουσία τους.
Στα πλαίσια αυτά η «πράσινη» κυβέρνηση του ΓΑΠ στην προσπάθειά της να υλοποιήσει πολιτικές που εκπορεύονται από την «ευρωπαϊκή ελίτ» με εντολές των δανειστών της τρόικας για υποβάθμιση της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της χώρας μας υπέρ της γενικευμένης και συνεχιζόμενης κατάρτισης των Βρετανικών κ.α. αγγλοσαξονικών εκπαιδευτικών ιδιωτικών-εκκλησιαστικών κ.λ.π. ιδρυμάτων δεν διστάζει να υποβαθμίζει ακόμα και τις διαδικασίες επιλογής των «αρίστων», παρά τα μεγαλόσχημα λόγια κάθε φορά, σε κορυφαίες θέσεις, όπως έγινε με τον ορισμό νέας Διοικούσας Επιτροπής στο υπό… αυτονόμηση Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας (!)
Για να είναι συνεπής και με την δημοσιονομική πολιτική περικοπών μεγάλου μέρους των δαπανών από την εκπαίδευση η Υπουργός Παιδείας σε εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας ανέστειλε τη λειτουργία του 4ου τμήματος με αποτέλεσμα ο όποιος διορισμός νέας Δ.Ε. να είναι στον αέρα διότι με τα τρία εναπομείναντα τμήματα δεν υφίσταται καν πανεπιστήμιο, παρά μόνο παράρτημα των Ιωαννίνων(δείτε εδώ).
Μετά την εγκαθίδρυση της «νέας» Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας, όπου φάνηκε καθαρά ότι επικράτησε ο παλαιοκομματικός παρεμβατισμός, όπως επίσης και η εύνοια στην επιχειρηματικότητα θα περίμενε κανείς κάποια επίσημη ανακοίνωση, κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία, σιγή ιχθύος, πλήρης άπνοια!
Ο διορισμός στη Διοικούσα Επιτροπή του μεγαλοβιομήχανου της περιοχήςπροκαλεί το δημόσιο αίσθημα!!
 Με την απόφασή της αυτή η κ. υπουργός προφανώς θέλει να συμβολοποιήσει:
  • Την προετοιμασία παράδοσης της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις κάθε περιοχής (δείτε εδώ).
  • Την πιστή εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας που επιβάλει αυτές τις πολιτικές και επιπλέον την είσοδο του ιδιωτικού – επιχειρηματικού τομέα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Τη νέα συναίνεση στη πόλη και την ευρύτερη περιοχή (και στο επίπεδο της ανώτατης εκπαίδευσης, μετά τον Παναιτωλικό, το Επιμελητήριο κ.ά.), και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα δημόσια αγαθά που έχουν ορισμένοι πέρα και έξω ακόμη και από τις δήθεν… ιδεολογικές τους διαφορές στο υπάρχον αστικό πολιτικό τοπίο.
  • Την επιβράβευση της συνέχειας των τοπικών συμμαχιών που επιδιώκει το κομματικό κατεστημένο και οι διάφοροι «όμιλοι προβληματισμού» της μεγαλο-επιχειρηματικής «ελίτ» στα πλαίσια του νέου δόγματος της «σοσιαλιστικής κυβέρνησης» κατ’ επίταξη της χούντας των Βρυξελών, για πλήρης οικονομικές και κοινωνικές αναδιαρθρώσεις παντού, υπέρ των δυνάμεων της αγοράς χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις ! Αυτή η πολιτική  όμως καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με το άνοιγμα στη κοινωνία των ανώτατων ιδρυμάτων.
Το ερώτημα είναι γιατί το μόνο θέμα που ενδιέφερε την κ. υπουργό παιδείας για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας ήταν το άρον - άρον «ξήλωμα» της Δ.Ε. και ο διορισμός «νέας» ίσως «δημοκρατικής» τούτη τη φορά (!) με επιχειρηματικό όμως πνεύμα  και χωρίς τη λειτουργία του 4ου τμήματος που είχε εγκριθεί για το νέο ακαδημαϊκό έτος; Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας το παρέπεμψε στις καλένδες αφού δεν συμπεριλήφθη στο μηχανογραφικό δελτίο; Πώς θα υπάρξει πλέον «αυτόνομο» Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας; 
Βλέπετε ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης (παρά τις ανακοινώσεις περί ανοιχτής διαβούλευσης που υπόσχονταν ο Πρωθυπουργός της χώρας στην αρχή), αναλαμβάνει τοπικά την υλοποίηση προφανώς των πολιτικών αναδιαρθρώσεων στη παιδεία, με την πλήρη αποδοχή των εντολών του ΔΝΤ και μάλιστα χωρίς ταλαντεύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού μας για τη συνέχεια του ιδρύματος και μάλιστα ως αυτόνομου. Η δαιμονοποίηση τελευταία περί "πολέμιων του πανεπιστημίου" χωρίς να κατονομάζει κάτι, ο κ. Μωραϊτης γιατί ίσως   και ο ίδιος περιμένει τις αρνητικές εξελίξεις και   σενάριο των «κακών» Αγρινιωτών βοηθάει! Αποκρύβουν όμως όλοι αυτοί οι τοπικοί «αξιωματούχοι» τoν αναβρασμό στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών από τη διακοπή της λειτουργία των σχολών λόγω της οικονομικής και διοικητικής ανεπάρκειας, όπως τουλάχιστο καταγγέλλουν οι φοιτητές(δείτε εδώ και εδώ)
Πότε θα βγει η διοίκηση της πανεπιστημιακής κοινότητας επιτέλους στην κοινωνία; Πότε θα γίνει η σύζευξη των πανεπιστημιακών σπουδών με την παραγωγή με όρους μορφωτικού πολιτιστικού ρεύματος για να ξεφύγει η περιοχή από την αδράνεια που διαμόρφωσε χρόνια τώρα μια φαύλη τοπική εξουσία (!)
Βέβαια ο Δήμος Αγρινίου θεωρεί ότι συνδράμει και στηρίζει το Πανεπιστήμιο παραχωρώντας σχολικές υποδομές (δείτε εδώ),τις οποίες έχει ανάγκη η πόλη για την λειτουργία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Τριτοβάθμια. Παραδίδουν δηλαδή άκριτα στην κεντρική εξουσία κάθε μέσο και υποδομή για άλλες χρήσεις, αντί να διεκδικούν απ’ αυτή όσα δικαιούται η περιοχή και η εκπαίδευση στο σύνολό της και για κάθε βαθμίδα. Περιορίζεται μόνο στην φιλοξενία και τις δημόσιες σχέσεις με τους Ειδικούς Γραμματείς των «συντροφικών» υπουργείων στη λογική δώσ’ μου και μένα μπάρμπα κι ας είναι ό,τι θέλεις. Χρόνια τώρα η φοιτητική κοινότητα της πόλης κάνει λόγω για ανυπαρξία πολιτικής στήριξης του Πανεπιστημίου. Θυμάστε πως έφυγαν τα οικονομικά τμήματα στη Πάτρα, παλιότερα! 
Αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη για την 25χρονη αναβλητικότητα και την παραγωγική εκχέρσωση ενός νομού,που διακρίνεται για τις «πλούσιες» και................ 
ανεκμετάλλευτες πλουτοπαραγωγικές του πηγές χωρίς ποτέ να αξιοποιηθούν , συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός αρνητικού ακαδημαϊκού και κοινωνικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Αστοχες πολιτικές σε βάρος ακόμα και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου  ενώ σήμερα επανήλθαν ως τοποτηρητές της νέας τάξης πραγμάτων με τον"Καλλικράτη".  Ανακάλυψαν μάλιστα και το όφελος της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση  και την «μπάζουν» και στη διοίκηση των ΑΕΙ, λες και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι «Σούπερ Μάρκετ»! Αλήθεια τι είδους καταγγελία είναι αυτή των φοιτητών περί ύπαρξης εταιρείας Green Aim στο χώρο του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο; (δείτε εδώ)   (δείτε και εδώ)!!!
Τι θα πράξουν τώρα όλοι αυτοί στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας (Κείμενο Διαβούλευσης) για επίσπευση των συγχωνεύσεων των Πανεπιστημίων, αφού  κατά Γρυσπολάκη αναφέρει με σαφήνεια στην εισήγηση του στο ΕΣΥΠ και μάλιστα ως πρώτη ενέργεια στο νέο χωροταξικό την κατάργηση τριών Πανεπιστημίων, μέσα στα οποία είναι και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και την ενσωμάτωσή του σε αυτό των Ιωαννίνων.
Μέλημα μας είναι η εγρήγορση που πρέπει να επιδείξει η τοπική κοινωνία, οι θεσμικοί φορείς και κυρίως ο Δήμος Αγρινίου σε όσα απτά και μεθοδευμένα έχουν δρομολογηθεί σε βάρος της λειτουργίας του Ανώτατου ιδρύματος της περιοχής. Μήπως πρέπει να μας πει ο κ. Παπάζογλου τι απάντησε, αν απάντησε, στο ερώτημα που του έθεσε ο κ. Φ. Τσαλίδης στη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ για ότι αφορά τονΚαλλικράτη στα Πανεπιστήμια, αφού σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» του κ. Ευθυμίου, όπως αυτό το συγκεκριμενοποιεί ακόμα περισσότερο ο κ. ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗΣ   (πατήστε εδώ)  ότι σε κάθε Περιφέρεια θα υπάρχει ένα Πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ (και εδώ). 
Με αυτό τον σχεδιασμό μήπως τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και το ΤΕΙ Μεσολογγίου; (εδώ)
Είδατε ο Μακαρίτης ο Μένιος πόσο μπροστά ήταν με την ένταξή μας στη Πάτρα; Ποιο το αντιστάθμισμα της Αιτωλ/νίας από αυτή τη θυσία; Πότε αντέδρασε το τοπικό ΠΑΣΟΚ σε αυτό το τερατούργημα;  
Περιμένουμε να ακούσουμε την τοποθέτηση του Δημάρχου τη Δευτέρα το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο κάθε καθησυχασμός είναι εφησυχασμός, ο οποίος αντί να ανοίγει το πεδίο το συσκοτίζει ακόμα περισσότερο, οδηγώντας μας στην αδράνεια. Η κάθε είδους αναβλητικότητα και οι γενικεύσεις  δίνουν χρόνο στην υπουργό παιδείας για την «σφαγή των αμνών»!
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι αν μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και μάλιστα υπό σύσταση. Πώς- και πού- παίρνονται οι αποφάσεις; Ποιες είναι οι διαδικασίες; Πού τελειώνουν τα όρια της δημόσιας ιδιωτίας και πού αρχίζει η συλλογική δημοκρατία; Τέλος, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των προσώπων; Έχει σημασία ο τίτλος ή η σχέση με το κυβερνητικό περιβάλλον; Και η σχέση αυτή είναι πολιτική ή προσωπική; Πώς κρίνεται η σχέση αυτή; Οι παράγοντες που έβαλαν το χέρι τους στο διορισμό της νέας Δ.Ε. στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας σε ποιον λογοδοτούν; Σίγουρα όχι στον πολίτη - ψηφοφόρο- ξεχάστε το κόμμα και άλλες δημοκρατικές διαδικασίες. Τα τοπικά τσιφλίκια νάνε καλά! Και για τον κοσμάκη έχει ο.. Θεός!
Υ.Γ. 1. Οι πολίτες της Δυτικής Ρούμελης και ιδιαίτερα της απαξιωμένης Αιτωλ/νίας απαιτούν: τον δημοκρατικό και με διαφάνεια τρόπο λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου με καθαρές και σταράτες κουβέντες από όλους και για όλα. Εδώ και τώρα !
2. Το θέμα τώρα το ανοίγουμε επί της ουσίας και θα επανέρθουμε για όποια νέα στοιχεία προκύψουν.
3. Για το λόγο αυτό καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να μας καταθέσει τις απόψεις της για τον διάλογο που είναι ανάγκη να υπάρξει κάτι που η Δ.Ε. έχει εξοβελίσει σαν τον «διάβολο με το λιβάνι»!

Η  εκπαιδευτική ομάδα του 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες