Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στην Ιαπωνία (vids)

Πάνω από 1.700 άτομα εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από το φονικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το προκαλούμενο τσουνάμι, τη στιγμή που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός μετά το πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο Φουκουσίμα, και την ακόλουθη διαρροή της ραδιενέργειας. Αγωνία για τους 10.000 κατοίκους της παραλιακής πόλης Μιναμινσαρίκου, οι οποίοι δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής.
Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο τηςΦουκουσίμα, ανέφερε τηνΚυριακή(13/03) ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες "με κάθε δυνατό τρόπο". Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Γιάσκο, σημειώνει ότι πρόκειται για ειδικούς σε αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και ότι μετέχουν στην αποστολή έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται καθ' οδόν για την Ιαπωνία.

Όμως ο εφιάλτης δεν έχει τέλος καθώς άλλος ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φουκουσίμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου το πρωί της Κυριακής (13/03) ενώ Ιάπωνες μηχανικοί εργάζονται φρενιτιωδώς για να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Το σύστημα ψύξης έχει σταματήσει να λειτουργεί σ' έναν έκτο αντιδραστήρα, σύμφωνα με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Στον αντιδραστήρα 1 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίματεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο, για να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα.

Στην Ουάσινγκτον, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι στέλεχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (NISA) είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους του ότι μπορεί να εξελίσσεται τήξη του πυρήνα ενός αντιδραστήρα -- αυτό θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ατύχημα στον αντιδραστήρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.

Το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

Τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, όπως πληροφόρησε η NISA την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στηΒιέννη.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους και να σφραγίσουν τα πάντα, με τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Edano να επεκτείνει την οδηγία ακόμα και για σπίτια που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενεργειας Σεργκέι Νοβίκοφ, περιγράφει το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να επικρατήσει ως κατάληξη του Φουκουσίμα:




Σε κλίμακα 4 το πυρηνικό ατύχημα 

Η ιαπωνική κυβέρνηση το απόγευμα του Σαββάτου (12/3) ενημέρωσε επίσημα την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι το ατύχημα στο Φουκουσίμα 1 ήταν επιπέδου 4 , στην κλίμακα INES που φτάνει μέχρι το 7.

Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ένα ατύχημα “με τοπικές επιπτώσεις” και με μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού. 

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές, και επεσήμανε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί.

Πάντως η διαρροή διήρκεσε περίπου μία ώρα, και σύμφωνα με τους ειδικούς η ποσότητα που εκπέμφθηκε ισούται με το συνολικό επιτρεπτό όριο ενός χρόνου. 
Οι αναλυτές ερίζουν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ατύχημα στον αντιδραστήρα:


1.700 νεκροί – Αγνοείται μια ολόκληρη πόλη 

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως ο τελικός απολογισμός θα αργήσει να δοθεί στην δημοσιότητα, καθώς οι νεκροί από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι συνεχώς αυξάνονται, με τον προσωρινό απολογισμό να κάνει λόγο για 1.700 νεκρούς και πάνω από 3.000 τραυματίες. 

Σε αυτούς τους “αριθμούς” δεν έχουν προστεθεί οι 10.000 κάτοικοι της παραθαλάσσιας πόληςΜιναμινσαρίκου, οι οποίοι εδώ και δύο περίπου 24ωρα δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής.

Οι εικόνες από το ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή δείχνουν μια πόλη βυθισμένη στο νερό, και εκεί έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και πάνω από 1,5 εκατομμύριο χωρίς πόσιμο νερό. 

Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο αριθμός των κτηρίων που έχουν καταστραφείολοσχερώς ή μερικώς ανέρχεται κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία σε 3.400. 
Εικόνες βιβλικής καταστροφής, τη στιγμή που εντείνεται η αγωνία για τους 10.000 κατοίκους:


Διεθνείς αποστολές διάσωσης

Ομάδες Αμερικανών διασωστών αναχώρησαν το Σάββατο (12/3) για την Ιαπωνία προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αρωγής Διεθνούς Ανάπτυξη.

Μία ομάδα αναχώρησε με αεροσκάφος από τη Βιρτζίνια και πρόκειται να παραλάβει μια δεύτερη ομάδα από το Λος Άντζελες προτού συνεχίσει το ταξίδι προς την Ιαπωνία.

Συνολικά, στις ομάδες αυτές συμμετέχουν 150 διασώστες και 12 εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Δύο μονάδες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα στείλει η Γαλλία ενώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, η Ιαπωνία δέχτηκε προσφορές βοήθειας από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, τηΓερμανία, τη Σιγκαπούρη και το Μεξικό.

Η Αυστραλία στέλνει στην Ιαπωνία 72 ειδικούς και 22 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού ενώ οι υπόλοιπες πέντε χώρες θα συμβάλουν στον εντοπισμό επιζώντων με 145 διασώστες και 30 εκπαιδευμένους σκύλους συνολικά.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε  ότι μια ομάδα ειδικών στην εκτίμηση των καταστροφών θα μεταβεί στην Ιαπωνία και θα τεθεί στη διάθεση των ιαπωνικών αρχών προκειμένου να βοηθήσει στο συντονισμό των ξένων σωστικών συνεργείων.
Ο Μπαν Κι Μουν αναγγέλει την διεθνή βοήθεια:


www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες