Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην επέμβαση στη Λιβύη;



"Συμμετέχουμε σ΄ όλα εκτός από τους βομβαρδισμούς στο Λιβυκό έδαφος".
Αυτό είναι το νόημα όσων αποφασίστηκαν στον ΚΥΣΕΑ χτες το απόγευμα.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ενεκρίθησαν στη συνεδρίαση:
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 4 F-16 με ένα ιπτάμενο ραντάρ, με 2 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και θα δώσει και τις 2 βασεις (Σούδα και Άκτιο) για τεχνική υποστήριξη ,ανεφοδιασμό και απο-προσγειώσεις αεροσκαφων .Η Ελλάδα με τα μαχητικά αεροσκάφη αλλά και τα ιπτάμενα ραντάρ θα συμμετέχει σε περιπολίες στη περιοχή μεταξύ Σικελίας και Λιβύης.
Σούδα και Άραξος βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα! Στον Άραξο βρίσκονται ήδη έξι F-16 του Βελγίου ενώ αναμένονται άλλα τόσα από Ολλανδία.

Στη Σούδα επικρατεί αναβρασμός. Οι Γάλλοι ζήτησαν άδεια για προσγείωση έξι Mirage 2000 από το Κατάρ,τα οποία θα συμμετάσχουν σε βομβαρδισμούς.

"Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου των ηγετών στο Παρίσι.

Ο ρόλος της Κύπρου στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μετέδωσε ότι παρατηρείται αυξημένη αεροπορική κίνηση στη Βρετανική Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου, κοντά στη Λεμεσό, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο συνδέεται με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης.

Στη βάση προσγειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.

Τα Τορνεϊντο ανήκουν στο γνωστό σχηματισμό «Κόκκινα Βέλη», που προβαίνουν σε αεροπορικές επιδείξεις, αλλά σημειώνεται ότι πρόκειται για μαχητικά που μπορούν να εμπλακούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την βρετανική για το θέμα της χρησιμοποίησης της βάσης του Ακρωτηρίου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Βρετανών και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο.

Επίσης είπε ότι θέση της Κύπρου είναι πως σε ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δρα συλλογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να αποφεύγονται βεβιασμένες ενέργειες.

«Πάνω σ αυτή τη βάση θα ενεργήσουμε και εμείς», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την αντίθεση του στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για επιθέσεις εναντίον της Λιβύης.

Ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει τις συλλογικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, σέβεται τον καταστατικό χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθεί να είναι συμβάλει στις ευρύτερες προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε ότι «άλλο είναι οι διευκολύνσεις που κατά καιρούς το νησί προσφέρει στη διεθνή κοινότητα και άλλο να μετατραπούν οι βάσεις σε ορμητήριο».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες