- Τουλάχιστον 20 νεκρούς (επισήμως) άφησε η χθεσινη “Ημέρα Οργής”
- 23 πτώματα στο νεκροτομείο της Αλεξάνδρειας μόνο, μεταδίδει το Aljazeera
- Σε στενό κλοιό ο Μουμπάρακ διέλυσε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε “πρόοδο”
- Στήριξη ΗΠΑ ακόμη και τώρα
- Νέες διαδηλώσεις σήμερα - Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες
Είκοσι άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά τη χθεσινή “Ημέρα Οργής” κατά του επί 30 χρόνια προέδρουΧόσνι Μουμπάρακ στο Κάϊρο, στο Σουέζ και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μετά την προσευχή της Παρασκευής και παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν την σιδερένια καταστολή από το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Μουμπάρακ έδωσε εντολή να κατέβουν τανκς στους δρόμους. Βίντεο έδειχναν στρατιώτες μέσα από τα άρματα μάχης να πυροβολούν κατά του συγκεντρωμένου πλήθους.
Πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες, οι περισσότεροι από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν απευθύνει ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους. Σε διάγγελμα του ο Μουμπάρακ αρνήθηκε να παραιτηθεί και διέλυσε την κυβέρνηση. Τώρα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και πρόοδο.
Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε κεντρική πλατεία του Καΐρου απαιτώντας την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου, ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στη διάψευση των ελπίδων. "Φύγε, φύγε", τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. "Ειρηνικά, ειρηνικά", φώναζαν.
Η διαδήλωση είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις στους δρόμους δεν ικανοποιήθηκαν από τις παρατηρήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981.
Ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου από την Αίγυπτο
Η Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει για το Newsit από την Αίγυπτο: Φαίνεται ότι η κατάσταση αν και ρευστή ,δεν είναι όπως υπολογίζει η αιγυπτιακή εξουσία. Οι δυνάμεις του στρατού δείχνουν απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν ένοπλη βία εναντίον των εξεγερμένων πολιτών. Οι πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους,όπως έγινε στο Κάϊρο ,μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι η εξαίρεση στο κανόνα. Στην Αλεξάνδρεια όπου βρίσκομαι, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακσιμένα οχήματα,έχουν βγει στους δρόμους της πόλης,αλλά τα πληρώματά τους συνομιλούν με τους διαδηλωτές. «Ο στρατός δεν πρόκειται να μας χτυπήσει. Δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Αιγύπτου»,λέει ένας γείτονας. Αν ο στρατός δεν αποτελέσει τη «σιδερένια γροθιά» του κράτους, πως θα τιθασεύσει τη λαϊκή οργή; Όλοι πια πιστεύουν ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει και αποδίδουν τη χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική παρουσία του Προέδρου σε μία τελευταία προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης. Διαβάστε όλη την ανταπόκριση στο Onalert.gr
Διάγγελμα Μουμπάρακ - Νέες διαδηλώσεις
Υπό το βάρος της πρωτοφανούς λαϊκής εξέγερσης ο Μουμπάρακ έβγαλε αργά το βράδυ της Παρασκευής διάγγελμα. Αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά διέλυσε την κυβέρνησή του και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και πρόοδο. Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία: "Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.
Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο. Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν "τι βρίσκεται γύρω μας...τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας".
Η ομιλία Μουμπάρακ λίγο ωφέλησε στην εξομάλυνση της κατάστασης. Μετά το διάγγελμα νέα πλήθη ξεχύθηκαν στους δρόμους, καλώντας τον να παραιτηθεί.
Ευχές από Ομπάμα αλλά όχι καταδίκη
Σε δική του ομιλία αμέσως μετά, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον κάλεσε να κάνει τα λόγια για μεταρρυθμίσεις πράξη.“Καταστήσαμε ακόμη ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που να ικανοποιεί τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού” είπε ο Ομπάμα. “Είναι η απουσία τέτοιων μεταρρυθμίσεων που οδήγησε στην δυσαρέσκεια την οποία βλέπουμε” πρόσθεσε.
Πριν τον Ομπάμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απείλησε αναστολή της αμερικανικής βοήθειας στην Αίγυπτο, αν δεν σταματήσει η βία κατά των διαδηλωτών. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, κυρίως στρατιωτική βοήθεια.
http://www.newsit.gr
Στην Τυνησία ξεσηκώνονται,στην Αίγυπτο γίνεται ήδη χαμος ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ντόμινο με τις χώρες συνεχίζεται και ξεκινούν νέες εξεγέρσεις.
Τιθα δημιουργήσου όλοι αυτοί οι ξεσηκωμοί και οι αναταραχές;
Μήπως πρόσφυγες;
Και που θα πάνε όλοι αυτοί;
Για φαντασου τι θα γίνει σαν φτάσουν τα μαντάτα, στα Νότια σύνορά μας, για...
μαζική πολιτογράφηση αλλοδαπών, λαθρομεταναστών στη χώρα μας;
Ποιός άραγε θα ειναι στα ματια ολων αυτων των κατατρεγμενων ο ιδανικός προορισμός;
Λιακάδα μου πράγματι παρά τα όποια χάλια μας η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι γη της επαγγελίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα αυτό που λες είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβεί και τότε ο Θεός ας βάλει το χέρι του.Κακά τα ψέματα όσο φιλόξενοι και να είμαστε υπάρχει κι ένα όριο,δεν γίνεται να ζήσουμε 15 εκατομμύρια σ' αυτό τον τόπο με τις σημερινές συνθήκες που όσο πάνε και χειροτερεύουν.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!