Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

2 δισ. ευρώ η ζημιά του Δημοσίου!Ενοχος ο κύριος... κανείς





- Στην έκθεση του πορίσματος γίνεται λόγος για ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος
- 7 πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και 5 πρώην του ΠΑΣΟΚ στο στόχαστρο του πορίσματος
- Μικρές οι ευθύνες που καταλογίζονται σε σχέση με την πραγματική ζημιά του δημοσίου

Κατατέθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens στον πρόεδρο της Βουλής,, στο οποίο η Επιτροπή έχει καταλήξει σε 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές όπου μεταξύ άλλων καταγράφονται η ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ολιγωρία των δικαστικών αρχών και η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο η οποία είναι της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βαλυράκης αναφέρει ότι ερευνήθηκε το διάστημα 1999 έως 2009 με στόχο να διερευνηθεί η πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, από το πόρισμα για το σκάνδαλο της Siemens που κατατέθηκε δεν βρέθηκε κανείς πλην του πρώην υπουργού, κ. Μαντέλη που να έχει πάρει τα μαύρα χρήματα της Siemens.

Μία ζημιά δηλαδή δισεκατομμυρίων ευρώ που η Ελλάδα στην παρούσα φάση τα έχει απόλυτη ανάγκη αλλά οι υπαίτιοι ακόμα δεν έχουν βρεθεί παρά την πολύμηνη έρευνα της επιτροπής της Siemens.

Το πόρισμα ζητά τη περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών 12 πολιτικών προσώπων από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ κκ. Γ. Αλογοσκούφη, Μ. Λιάπη, Ι. Παπαθανασίου, Γ. Βουλγαράκη, Πρ. Παυλόπουλο, Β. Πολύδωρα και Χρ. Μαρκογιαννάκη, καθώς και οι «πράσινοι» κκ. Αν. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Ν. Χριστοδουλάκης, Ι. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος.

Προτάσεις μελών της επιτροπής:
1.Να επισπευστεί το ταχύτερο δυνατό η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας για τα φυσικά πρόσωπα που έχει αρχίσει ήδη από το 2005.
2.Να ασκηθεί αγωγή κατά της εταιρείας SIEMENS τόσο από το Ελληνικό Δημόσιο όσο και από τα νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση της θετικής και αποθετικής ζημίας που φέρεται να υπέστη
3.Να επιβληθούν σε βάρος της Siemens από τα αρμόδια όργανα του Κράτους οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις μεταξύ των οποίων και η επιβολή προστίμου ώστε να θωρακιστεί η διαφάνεια σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Κράτους.
4.Να αναθεωρηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος ώστε με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξασφαλιστεί η ισονομία των πολιτικών μέλη των Κυβερνήσεων στη δίωξη των αξιόποινων πράξεων έναντι των πολιτών
5.Να επισπευθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου α) για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και β) την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και κρατικών λειτουργών ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους
6.Να δημιουργηθεί κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για τον αποτελεσματικό έλεγχο κρατικών προμηθειών.
7.Να υπάρξει άμεση κωδικοποίηση της πολυδιάσπαρτης νομοθεσίας και εναρμόνισής της με το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και να καταργηθεί η πολυνομία ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι νομικοί κανόνες και για τις δημόσιες συμβάσεις και τις κρατικές προμήθειες καταγραφή του ογκωδέστατου υλικού της δικογραφίας.

Διαβάστε το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο της Siemens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες