Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
Διεθνές ένταλμα σύλληψης του ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks
Η Interpol ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως τον Ασάντζ όπου τον εντοπίσουν.
Η Interpol εξέδωσε σήμερα Τετάρτη διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks, καθώς ο παγκόσμιος σάλος από την μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ εξαπλωνόταν από το πεδίο των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων και στις χρηματαγορές.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε την πρόσβαση των μελών των ενόπλων δυνάμεων σε ευαίσθητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες διαρροές, ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας και του Πακιστάν είναι οι τελευταίοι που έρχονται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των επικοινωνιών που δημοσιοποιούνται.
Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο 39χρονος Αυστραλός χάκερ που ίδρυσε τον ιστοτόπο που προβαίνει στις αποκαλύψεις, καταζητείται από τις αρχές της Σουηδίας, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες περί βιασμού μιας γυναίκας και παρενόχλησης μιας δεύτερης. Ο Ασάντζ διαψεύδει τις κατηγορίες.
Η Interpol, που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα Τετάρτη ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως τον Ασάντζ όπου τον εντοπίσουν. Ο Αυστραλός ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και στη Σουηδία, ενώ λέγεται ότι ζει σαν φυγάς και σπάνια κοιμάται δυο φορές στο ίδιο σημείο.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάντζ χθες Τρίτη, αλλά ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα λέγοντας ότι ο Αυστραλός «δε θα έπρεπε» να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.
Ο Ασάντζ προανήγγειλε μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως «στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις, υποθέτω». Σε άλλη συνέντευξή του μέσω Skype ο Ασάντζ είπε στο Τime πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι είπε ότι η Κλίντον δε συνέταξε το συγκεκριμένο έγγραφο και ότι η υπογραφή της εμφανίζεται σε πολλά έγγραφα τα οποία στέλνονται από την Ουάσινγκτον.
Ο Κρόουλι είπε ότι «γίνονται βήματα... για να διορθωθούν αδυναμίες στο σύστημα» διανομής πληροφοριών που «έγιναν εμφανείς λόγω της διαρροής αυτής», ενώ χαρακτήρισε τον Ασάντζ «αναρχικό».
Το WikiLeaks και οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει -πλήρως, τουλάχιστον- πώς κατέστη δυνατό να διαρρεύσουν 250.000 διαβαθμισμένα έγγραφα. Υποψίες βαρύνουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν 23χρονο πρώην αναλυτή του στρατού.
Ο Μάνινγκ έχει συλληφθεί από τον Μάιο, όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε βίντεο που απεικόνιζε την επίθεση ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Apache στη Βαγδάτη το 2007 στην οποία σκοτώθηκαν άμαχοι και δημοσιογράφοι.
Ποιά είναι η ιστοσελίδα Wiki. ..διαρροές
Η ιστοσελίδα Wikileaks, που έχει αναστατώσει με τις. ..αναρτήσεις της τη διεθνή διπλωματική σκηνή, αυτοπροσδιορίζεται ως ένας «μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός», που υποστηρίζεται οικονομικά από χορηγίες και φιλοδοξεί να δημοσιοποιεί «σημαντικά νέα και πληροφορίες, παρέχοντας ένα καινοτομικό, ασφαλές και ανώνυμο τρόπο σε πηγές, που προσφέρονται να διοχετεύσουν πληροφορίες στους δημοσιογράφους μας».
Πρωτεύοντα ρόλο αποδίδει η ιστοσελίδα στη δημοσιοποίηση πρωτογενούς υλικού, καθώς και στην τελειοποίηση της τεχνολογίας, έτσι ώστε να παρέχεται «απόλυτη προστασία στις πηγές μας».
Διαβεβαιώνει δε ότι το υλικό που παραλαμβάνει το περνά από έλεγχο ακριβείας, τόσο μέσω έρευνας όσο και μέσω τεχνολογικής πιστοποίησης.
Η Wikileaks τέθηκε σε λειτουργία επισήμως το 2007 και αναπτύχθηκε ταχύτατα.
Τον περασμένο Ιούλιο καταχώρισε 91.000 μυστικά αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα που αφορούσαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και κάλυπταν την περίοδο 2004-2010.
Ιδρυτής της (και «άμισθος διευθυντής» της) είναι ο 40χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασσάνζ, που έζησε μια διαταραγμένη οικογενειακή ζωή, σπούδασε φυσική, αλλά κυρίως είναι αυτοδίδακτος, έζησε στην Αυστραλία, την Κένυα, την Τανζανία και την Ισλανδία, ενώ διέπρεψε ως χάκερ.
Η Wikileaks έχει βραβευθεί με διεθνείς διακρίσεις ελευθερίας της έκφρασης, ενώ το υλικό της κυρίως αναφέρεται σε: πολέμους, βασανισμούς και δολοφονίες, διπλωματία και κατασκοπεία, συμπτώματα παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης, διαφθορά, βία, λογοκρισία κλπ.
Σαρκοζί: Φιλοαμερικανός, απρόοβλεπτος, έως και κωμικός
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί περιγράφεται ως ακραιφνής φιλοαμερικανός, αλλά και απρόβλεπτος, έως και κωμικός, στα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν τη νύκτα στη δημοσιότητα από το Wikileaks και τη δημοσίευση των οποίων καταδίκασε για μία ακόμη φορά σήμερα η Γαλλία.
Αυτή η αποκάλυψη των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων «είναι απολύτως ανεύθυνη», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
«Αποδυναμώνει τις διεθνείς σχέσεις και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ορισμένους ανθρώπους... είναι κάτι που καταδικάζω με μεγάλη αυστηρότητα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει χθες ότι η διαρροή αποτελεί ένδειξη «ανευθυνότητας στον ύψιστο βαθμό».
Έπειτα από τη δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων το βράδυ της Κυριακής, ο ιστότοπος Wikileaks προχώρησε τη νύκτα στη δημοσίευση νέων τηλεγραφημάτων από τις 250.000 που θα δημοσιοποιήσει σταδιακά. Σε ορισμένα από αυτά περιγράφεται ο Νικολά Σαρκοζί ως ο «πλέον φιλοαμερικανός πρόεδρος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σε σημείο που αντιμετώπισε το ενδεχόμενο, πριν από την εκλογή του το 2006, της αποστολής γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ στο πλαίσιο μιας «διεθνούς δύναμης».
«Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Γαλλία και η διεθνής κοινότητα όφειλαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να διευθετήσουν την κατάσταση στο Ιράκ. Ίσως αντικαθιστώντας τον αμερικανικό στρατό με μία διεθνή δύναμη», αναφέρεται σε τηλεγράφημα που συνοψίζει μία συνομιλία με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες.
Σε τηλεγράφημα του 2099, ο αμερικανός πρεσβευτής στο Παρίσι Τσαρλς Ρίφκιν χαρακτηρίζει τον Νικολά Σαρκοζί «εξαιρετικό πραγματιστή, ανυπόμονο, καθόλου διπλωμάτη, απρόβλεπτο, γοητευτικό, νεωτεριστή» για τον οποίο «η προσωπική επαφή έχει επίπτωση» στην πολιτική σχέση.
Σε άλλα τηλεγραφήματα γίνεται λόγος για τον «κακό χαρακτήρα» του. Περιγράφεται επίσης ως «θυελλώδης», «παρορμητικός», «αυταρχικός» και «ευερέθιστος».
Οι Αμερικανοί αναρωτήθηκαν επίσης κατά την έναρξη της προεδρικής του θητείας για την εβραϊκή του καταγωγή και για τις ενδεχόμενες συνέπειες που αυτή θα είχε στην παραδοσιακά φιλοαραβική κατεύθυνση της γαλλικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.
Σε άλλα τηλεγραφήματα οι Αμερικανοί διπλωμάτες διηγούνται περιστατικά ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, όπως η καταδίωξη από τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενώπιον του Αμερικανού πρεσβευτή, στην κατοικία του, του σκύλου του σπιτιού που κυνηγούσε το κουνέλι του 9χρονου γιου του.
Μετά το διαζύγιό του στο τέλος του 2007, ο πρόεδρος της Γαλλίας έγινε «ευερέθιστος», αναφέρεται σε άλλο τηλεγράφημα. «Το πρόσφατο διαζύγιο του Σαρκοζί εγείρει ερωτήματα ως προς την ικανότητά του να διατηρήσει την ισορροπία του και την συγκέντρωσή του», γράφει η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.
Σε άλλο τηλεγράφημα τον Μάιο 2008, οι Αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούν ότι «από πολύ κακή εκτίμηση στη διαμόρφωση της εικόνας του, ο Σαρκοζί εξέθεσε στα μέσα ενημέρωσης την λαμπερή σχέση του σαν να ήταν κάποιος εκατομμυριούχος» με εκείνη που είναι σήμερα η πρώτη κυρία της Γαλλίας.
Νέες αποκαλύψεις για το Πακιστάν και τη Γαλλία
Μερικά από τα νεότερα έγγραφα που συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται σταδιακά αποκαλύπτουν αμερικανικές διπλωματικές αναφορές στο ότι ο επικεφαλής του στρατού στο Πακιστάν «στοχαζόταν» την πιθανότητα να ανατρέψει με πραξικόπημα τον πρόεδρο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι και ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν τόσο υπέρ της Ουάσινγκτον που εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.
Η Κίνα κάλεσε την Ουάσινγκτον να «χειριστεί κατάλληλα» την διαρροή καθώς τηλεγραφήματα έδειξαν πως το Πεκίνο έχει απηυδήσει με τη Βόρεια Κορέα και μπορεί να «αποδεχθεί τη κατάρρευσή της και τη συσσωμάτωσή της» στη Νότια Κορέα.
Αντίθετα ο Μιχαήλ Φραντκόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας, χαρακτήρισε τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks «θησαυρό αναλυτικού υλικού» τον οποίο η Μόσχα προτίθεται να αξιοποιήσει.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αστειεύθηκε αναφερόμενος σε ένα τηλεγράφημα που τον χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνο» λέγοντας ότι βλέπει ένα χαμογελαστό πρόσωπο στον... καθρέφτη. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς επίσης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ορισμένες από τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές. «Μας προκαλεί αμηχανία; Ναι. Είναι άβολο; Ναι. Έχει συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Νομίζω αρκετά μετρίου μεγέθους», είπε ο Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CIA και αναλυτής πληροφοριών.
Αντίθετα η Σάρα Πέιλιν, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων και δημοφιλής μεταξύ αρκετών συντηρητικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατήγγειλε την «ανικανότητα» της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το WikiLeaks σαν «τρομοκρατική οργάνωση». Συντηρητικοί δημοσιογράφοι ήδη θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έχει «δολοφονηθεί ο Ασάντζ» από τη CIA.
Στεναχωριέται για το διεθνές ένταλμα σύλληψης η μητέρα του Ασάνζ
Η μητέρα του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτή του WikiLeaks δήλωσε σήμερα πως στενοχωριέται για το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του γιου της και τόνισε πως δεν θέλει να τον καταδιώξουν και να τον φυλακίσουν.
Η Interpol εξέδωσε χθες Τρίτη διεθνές ένταλμα για να βοηθήσει στη σύλληψη του Ασάντζ, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία επειδή θεωρείται ύποπτος για σεξουαλικά εγκλήματα. Ο ίδιος διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές.
Ο 39χρονος πρώην χάκερ, προκάλεσε διεθνή σάλο με την δημοσιοποίηση αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Η Κριστίν Ασάντζ, που έχει ένα κουκλοθέατρο στο Κουίνσλαντ, επισήμανε πως ανησυχεί για το αν είναι καλά ο γιος της, την ίδια ώρα που η Αυστραλία τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ στην διενέργεια έρευνας για το αν ο Ασάντζ και το WikiLeaks παραβίασαν το Ποινικό Δίκαιο και τους νόμους για την ασφάλεια.
«Είναι γιος μου και τον αγαπώ και φυσικά δεν θέλω να συλληφθεί και να φυλακιστεί. Αντιδρώ όπως κάθε μητέρα. Είμαι πολύ στενοχωρημένη. Πολλά από αυτά που γράφονται για μένα και τον Τζούλιαν δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε μιλώντας στο αυστραλιανό ραδιόφωνο.
Ο Ασάντζ που γεννήθηκε στο Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ, έχει περάσει στην παρανομία από την στιγμή που άρχισαν να δημοσιοποιούνται από το WikiLeaks περισσότερα από 250.000 απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.
Το ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάντζ εκδόθηκε από την εισαγγελία του Γκέτεμποργκ στις 18 Νοεμβρίου.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες