Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Εισβολή Λεοντιδών στον Ελληνικό ουρανό


Καιρού επιτρέποντος, όσοι ξενυχτήσουν ή ξυπνήσουν λίγο πριν τα χαράματα στις 17 και 18 Νοεμβρίου, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το αποκορύφωνα της φετινής βροχής των Λεοντιδών, το πλέον εντυπωσιακό σόου διαττόντων αστέρων.

Η φωτεινή «βροχή» δημιουργείται από κατάλοιπα της ουράς του κομήτη κομήτη 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ, τα οποία εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα και καίγονται πριν φτάσουν στο έδαφος.

Κάθε ώρα καταγράφονται γύρω στους 15 διάττονες, κινούμενοι με ταχύτητα 73 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Συνολικά, πάνω από 10 τόνοι σωματιδίων του κομήτη εκτιμάται ότι πέφτουν στη γήινη ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

Το φαινόμενο παίρνει το όνομά του από τον αστερισμό του Λέοντα, από τον οποίο φαίνεται να πηγάζoυν τα πεφταστέρια.

Από ιστορική άποψη, οι Λεοντίδες έχουν δημιουργήσει μερικά από τα πιο θεαματικά ουράνια φαινόμενα -από το 1998 έως το 2002 εμφανίζονταν ως πραγματική «θύελλα» μετεώρων. Τέτοιες κορυφώσεις του φαινομένου συμβαίνουν περιοδικά κάθε περίπου 33 χρόνια, και η επόμενη αναμένεται γύρω 2035.

Η φετινή δραστηριότητα των Λεοντιδών αναμένεται να είναι ήπια. Ακόμα κι έτσι, όμως, η βροχή είναι ιδιαίτερη: Δεδομένου ότι ο κομήτης 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ κινείται με φορά αντίθετη από την κατεύθυνση της Γης, τα σωματίδια της κόμης του συγκρούονται με τον πλανήτη μετωπικά, με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή άλλων διαττόντων αστέρων. Η μεγάλη ταχύτητα αυξάνει τις δυνάμεις τριβής στην ατμόσφαιρα και οι διάττοντες καίγονται με εντονότερη λάμψη.

Οι Λεοντίδες παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στις 13 Νοεμβρίου του 1883 στη βορειοανατολική Αμερική, οπότε και εγκαινιάστηκε η σύγχρονη αστρονομία των διαττόντων.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες