Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ

Η αφίσα της εκδήλωσης ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ που  γίνεται σήμερα στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ στα πλαίσια της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ στον 10ο όροφο του Πύργου.
Η καμπάνια της λευκής κορδέλας - γνωστή στις αγγλοσαξονικές χώρες κυρίως- όπου άνδρες την ημέρα της 25ης Νοεμβρίου φορούν την λευκή κορδέλα ως ένδειξης αλληλεγγύης και συμβολικής δράσης ενάντια στην έμφυλη βία.
Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να χαιρόμαστε ή να λυπούμαστε που στον 21ο αιώνα στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό τα πανεπιστήμιά μας οργανώνουν εκδηλώσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών,η οποία βία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της δομής των κοινωνιών μας!
Η κ. Δήμητρα Κογκίδου, Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ δήλωσε ότι: "η βία κατά των γυναικών - σε όλες τις μορφές της - αποτελεί μέρος των διακρίσεων με βάση το φύλο και συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Το φαινόμενο της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθεί να υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες αρκούν για επιβεβαίωση. Πρόκειται για ένα παλιό φαινόμενο που έγινε όμως πιο «ορατό» τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στους αγώνες και τις μελέτες των φεμινιστριών. Ασκείται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο - στο πλαίσιο της οικογένειας, στους χώρους δουλειάς, στον κοινωνικό χώρο, σε περιόδους πολέμου, στο διαδίκτυο κ.ά. και έχει πολλές μορφές και διαβαθμίσεις. Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και σοβαρή αιτία θανάτου ή αναπηρίας για γυναίκες 16-44 ετών. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μέρος της δομής των κοινωνιών μας και του συστήματος λειτουργίας τους. Το φαινόμενο δεν γνωρίζει κοινωνικά και οικονομικά στεγανά. Είναι πρόβλημα κοινωνικό και πολιτισμικό και όχι μιας ομάδας ανδρών. Αποτελεί ένα φαινόμενο που απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας για την αντιμετώπισή του καθώς χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι στρατηγικές πρόληψης της βίας είναι αποσπασματικές και ανεπαρκείς στην Ελλάδα και στο επίπεδο αυτό η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο.
Τέλος, τονίζει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση στην παρούσα συγκυρία καθώς οι μορφές βίας κατά των γυναικών εντείνονται γενικά σε περιόδους κρίσεων και οδηγούν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα τη ζωή ορισμένων γυναικών. Είναι πολύ πιο δύσκολο οι φτωχές και κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες να αποφύγουν τη βία, να διεκδικήσουν και να βρουν προστασία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες