Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Υπουργοί στα πρόθυρα... μνημονιακής κρίσης


Διχασμός στην κυβέρνηση-στελέχη ζητούν επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, ενώ άλλα θεωρούν τη συζήτηση άκαιρη
Τρικυμία έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Από τη μία πλευρά υπάρχει ανακούφιση για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών και από την άλλη προβληματισμός για τα όρια ανοχής του κόσμου. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί συζητούν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων ανοιχτών θεμάτων στο μνημόνιο. Από δω και πέρα, επισημαίνουν, η ατζέντα περιέρχεται στον σκληρό πυρήνα των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι θα ξεσπάσει η κοινωνική δυσαρέσκεια. «Η αβεβαιότητα που υπάρχει στην κοινωνία κατατρώει τα θεμέλια της κυβέρνησης» παρατηρεί υπουργός που συντάσσεται με όσους προτείνουν να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με την τρόικα τη χρονική παράταση ορισμένων επαχθών δεσμεύσεων του μνημονίου. Την ίδια ώρα, όμως, άλλοι υπουργοί που ζουν με τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας πάνω από το κεφάλι τους τονίζουν ότι δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις. «Προς Θεού, μη δείξουμε ότι χαλαρώνουμε την προσπάθειά μας.Πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητα, να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές και να δείξουμε αποτελέσματα. Τώρα εισπράττουμε μόνο το κόστος, θα έρθει και η ώρα να δρέψουμε καρπούς» σημειώνουν.

Το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης συγκεκριμένων όρων του μνημονίου τέθηκε χθες ανοιχτά από τον κ. Χ. Καστανίδη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον Real FΜ δήλωσε πως «η επαναδιαπραγμάτευση του όρου του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρότερο χρόνο». Πρόσθεσε επίσης ότι επικρατεί εμμονή στην Ευρώπη για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2013, πράγμα που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση. Την ίδια άποψη διατυπώνουν σε εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό αλλά και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους και άλλοι υπουργοί. Για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου μίλησε και ο κ. Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη, υπογραμμίζοντας ότι αν οι δανειστές διαπιστώσουν ότι είμαστε συνεπείς μπορεί να βελτιωθούν κάποια πράγματα στην πορεία.

Την ανάγκη να μη φορτωθούν υπέρμετρα οι πολίτες με πρόσθετα μέτρα και βίαιες ανατροπές στην οικονομική τους κατάσταση επισημαίνει ο κ. Κ.Σκανδαλίδης. Επίσης η κυρία Λούκα Κατσέλη ζητεί σθεναρή διαπραγμάτευση με την τρόικα για «κάποια ανοιχτά ζητήματα του 2011, του 2012 και του 2013 ώστε να βρεθούν λύσεις που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή». Και ο κ. Απ. Κακλαμάνης όμως δήλωσε (Κανάλι 1) ότι «ο Γιούνκερ και οι δανειστές μας δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.Δεν γίνεται να υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,ούτε αυξήσεις στον ΦΠΑ σε άμεσες ανάγκες», ενώ επέρριψε ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο επειδή όπως είπε έπειτα από έναν χρόνο η φοροδιαφυγή θα έπρεπε να έχει συνθλιβεί.

Η κατάσταση που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι σύνθετη. Το μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η εξυγίανση των ΔΕΚΟ προκαλούν ανησυχίες ότι την άνοιξη ενδεχομένως να εκδηλωθεί ο αναβρασμός στην κοινωνία και ήδη υφέρπει μια συζήτηση για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Σενάριο το οποίο με τον τρόπο που το διαψεύδει η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά. «Δεν μιλάμε για απολύσεις. Εμείςόποια απόφαση λαμβάνουμε, την ανακοινώνουμε. Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας.Και μέχρις εκεί» δήλωσε χθες ο κ. Γ.Πεταλωτής όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Διαφορετικές γραμμές

Το ενδεχόμενο πολιτικής επανατοποθέτησης της κυβέρνησης απέναντι σε ορισμένα μέτρα του μνημονίου δεν απορρίπτουν ούτε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ανάλογη συζήτηση είχε αρχίσει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Οικονομικών ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν την απορρίπτει ούτε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Αλλοι υπουργοί, όμως, φαίνεται πως κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τη λογική ότι αν οι στόχοι του μνημονίου εφαρμοστούν απαρέγκλιτα, ιδίως οι διαρθρωτικές αλλαγές, η χώρα θα απαλλαγεί ταχύτερα από αυτό. Αυτή την άποψη λέγεται ότι τη συμμερίζονται ο κ. Δ. Ρέππας , η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος συζητεί μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Πάντως, οι περισσότεροι υπουργοί ζητούν να υπάρξει συνεκτικό σχέδιο, με έντονη κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, και επίσης πιο αυστηρή διαχείριση των κυβερνητικών θεμάτων. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος από καιρό έχει μιλήσει για την ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που να υπερβαίνει κατά πολύ το στενό πλαίσιο του μνημονίου.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες