Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία, τα πρόσωπα, τη σταυροδοσία- Πώς χωρίζονται οι Περιφέρειες με τον «Καλλικράτη»

Αύριο 9.809.177 εκλογείς- εκ των οποίων οι 112.552 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι 14.961 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι 9.559 είναι οικονομικοί μετανάστες και ομογενείς που απέκτησαν πρόσφατα το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές- θα κληθούν να αναδείξουν τους 325 δημάρχους της χώρας και τους 13 περιφερειάρχες. Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί σε ένα εντελώς νέο αυτοδιοικητικό τοπίο λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει ο «Καλλικράτης», της επαναφοράς του 50+1% στην ανάδειξη των δημάρχων και των περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη σε πολλούς δήμους θακριθεί στις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, της δυνατότητας να είναι υποψήφιοι σύμβουλοι και νέοι που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και της ριζικής αλλαγής του τρόπου με τον οποίο εκλέγουμε τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι; Κατ΄ αρχήν, η συμμετοχή στις εκλογές παραμένει υποχρεωτική, αν και ουδέποτε έχει ασκηθεί δίωξη για τη μη προσέλευση στις κάλπες. Δεύτερον, απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκήσει κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα είναι να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεικτικό της ταυτότητάς του έγγραφο, όπως είναι το διαβατήριο. Τρίτον, να γνωρίζει εκ των προτέρων πού ακριβώς ψηφίζει, δηλαδή σε ποιο εκλογικό τμήμα, κάτι που μπορεί να μάθει επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το 1500 ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr).
Τα αποτελέσματα στο www.tovima.gr
Αναλυτικά και από το πρώτο λεπτό μετάδοσής τους θα βρίσκονται στην ηλεκτρονική σελίδα www.tovima.gr τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών 2010. Σε ειδικό πλαίσιο-ένθετο που θα βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του ηλεκτρονικού «Βήματος» με τίτλο «Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2010», οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε όλη τη διάρκεια της μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Παράλληλα στο www.tovima.gr θα δημοσιεύονται όλα τα ρεπορτάζ, οι ειδήσεις και τα σχόλια για την εκλογική διαδικασία από το δημοσιογραφικό δυναμικό της εφημερίδας.

Πώς ψηφίζουμε για περιφερειάρχες
Ν έα «εμπειρία» για τους ψηφοφόρους θα είναι και η εκλογή- για πρώτη φορά- περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβουλίων. Οι εκλογείς δεν βάζουν σταυρό για περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, ωστόσο για τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους θα ψηφίσουν ανάλογα με την περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκουν. Οι ενότητες αυτές σε γενικές γραμμές συμπίπτουν με τις υφιστάμενες νομαρχίες. Ετσι, για παράδειγμα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης έχει πέντε περιφερειακές ενότητες (Δράμα, Εβρος, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη) όσες είναι και οι σημερινές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Στην Περιφέρεια Αττικής όμως δεν υπάρχει ταύτιση των νομαρχιών με τις περιφερειακές ενότητες. Ετσι η υφιστάμενη Νομαρχία Αθηνών διαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες και σε δύο η Νομαρχία Πειραιά. Αντίστοιχη διαφοροποίηση υπάρχει στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων, όπου μια ενότητα αποτελεί η Κεφαλλονιά και άλλες ενότητες τα υπόλοιπα νησιά, αλλά και στη Θεσσαλία, στην οποία οι Σποράδες αποτελούν ξεχωριστή ενότητα. Στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των επαρχιών.

Κάθε περιφερειακή ενότητα έχει το δικό της ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφονται ο υποψήφιος περιφερειάρχης (κοινός για όλη την Περιφέρεια), ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της συγκεκριμένης ενότητας, καθώς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι αυτής. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης εξαρτάται και πάλι από τον αριθμό των εδρών της κάθε εκλογικής περιφέρειας και διαμορφώνεται ως εξής: ένας σταυρός σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται έως 3 περιφερειακοί σύμβουλοι, έως δύο σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 4 ως 7 περιφερειακοί σύμβουλοι, έως τρεις σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 8 ως 12 περιφερειακοί σύμβουλοι, έως 4 σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται πάνω από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι. Σε κάθε εκλογικό τμήμα έχει αποφασιστεί να υπάρχει ειδική αφίσα στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός των σταυρών για την εκλογή των περιφερειακών συμβούλων.

Πώς ψηφίζουμε στους 8 μεγάλους δήμους
Εκτός από τους «Καλλικράτειους» δήμους με μια παρόμοια διαδικασία ψηφίζουν οι ψηφοφόροι και στους οκτώ μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Καλλιθέα, Περιστέρι και Λάρισα) οι οποίοι χωρίζονται σε εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτούς τους δήμους κάθε ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει έως και τρεις υποψήφιους συμβούλους της περιφέρειας στης οποίας τους καταλόγους είναι εγγεγραμμένος και έναν για τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ο Δήμος Αθηναίων, για παράδειγμα, έχει επτά εκλογικές περιφέρειες οι οποίες αντιστοιχούν στα επτά υφιστάμενα διαμερίσματα του δήμου. Ο ψηφοφόρος του 1ου διαμερίσματος μπορεί να σταυρώσει ως και τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του Διαμερίσματός του και έναν υποψήφιο σύμβουλο κάποιου άλλου διαμερίσματος. Το Περιστέρι έχει 4 εκλογικές περιφέρειες, η Καλλιθέα 3, ο Πειραιάς 5, το Ηράκλειο Κρήτης 4, η Πάτρα 4, η Λάρισα 4 και η Θεσσαλονίκη 5. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ψηφοδέλτια γι΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα αναγράφουν και τον αριθμό των σταυρών που θα μπορεί να βάζει κάθε ψηφοφόρος.



Ψηφοδέλτια πολλών ταχυτήτων
Τ α ψηφοδέλτια των συνδυασμών τα οποία θα λαμβάνουν από τους εκλογικούς αντιπροσώπους οι ψηφοφόροι που προσέρχονται στις κάλπες είναι... πολλών ταχυτήτων. Στους δήμους τους οποίους δεν «επηρέασε» ο «Καλλικράτης» τα ψηφοδέλτια δεν διαφέρουν από εκείνα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, όπως και η διαδικασία της ψηφοφορίας η οποία παραμένει ίδια. Αντιθέτως, τα ψηφοδέλτια των δήμων που προήλθαν από τις συνενώσεις του «Καλλικράτη» σηματοδοτούν μια καινούργια διαδικασία.

Κάθε εκλογική περιφέρεια «ταυτίζεται» με τον πρώην δήμο που συνενώθηκε στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος και αποτελεί πλέον γεωγραφική ενότητα. Ετσι, για παράδειγμα, ο νέος Δήμος Παλλήνης που προέκυψε από τον «Καλλικράτη» αποτελείται από τις εκλογικές περιφέρειες Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης. Κάθε ψηφοφόρος λοιπόν ψηφίζει κατ΄ αρχάς τους υποψηφίους συμβούλους σε αυτή τη γεωγραφική ενότητα όπου και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Ο ψηφοφόρος δηλαδή που είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους της Ανθούσας ψηφίζει πρώτα για τους συμβούλους της Ανθούσας. Η διαδικασία όμως δεν τελειώνει εδώ. Κάθε ψηφοδέλτιο, στο δεύτερο μέρος του, έχει με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων όλων των υπόλοιπων εκλογικών περιφερειών του δήμου που προήλθε από συνένωση. Από αυτή την κατηγορία των υποψηφίων ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει έναν. Με απλά λόγια: ο ψηφοφόρος που είναι εγγεγραμμένος στην Περιφέρεια Ανθούσας ψηφίζει υποψήφιους για την Ανθούσα και έναν υποψήφιο για την Παλλήνη ή τον Γέρακα.

Οι σταυροί
Πόσους σταυρούς μπορεί να βάλει; Για τους υποψήφιους των διαφορετικών από τη δική του εκλογικών περιφερειών μόνο έναν. Το πλήθος των σταυρών όμως για τη δική του περιφέρεια εξαρτάται από τις έδρες της περιφέρειας οι οποίες καθορίζονται με βάση τον πληθυσμό. Ετσι ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική και έως τρεις όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες. Για παράδειγμα, η Ανθούσα είναι τριεδρική, άρα μπορεί να βάλει έναν σταυρό, ο Γέρακας έχει 14 έδρες άρα μπορεί να βάλει έως και τρεις σταυρούς, όπως και για την Παλλήνη που έχει 16 έδρες.

Το κόστος έκοψε τα exit polls
Το «exit poll για όλους» εγκαταλείφθηκε κυρίως λόγω του κόστους: τα 110.000 ευρώ που θα επιβάρυναν το μπάτζετ τριών τελικά καναλιών (Μega, ΑΝΤ1, Αlter) αποτέλεσαν ένα ποσό απαγορευτικό. Θα κάλυπτε μόνο τρεις περιοχές (Αθήνα- Πειραιά- Θεσσαλονίκη) και θα αποκάλυπτε ουσιαστικά μόνο την πρόθεση ψήφου. Η υπαναχώρηση της ΕΡΤ την τελευταία στιγμή από τις συζητήσεις ώθησε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να αποφασίσουν τη διενέργεια και μετάδοση δημοσκοπήσεων οι οποίες και συμφέρουν περισσότερο.

Σημειωτέον ότι το ΕΣΡ ήρε την απαγόρευση μετάδοσης δημοσκοπήσεων μόνο για αύριο μετά τις 19.00. Ετσι, λίγο μετά τις 19.00 που θα κλείσουν οι κάλπες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα έχει διενεργήσει κάθε κανάλι. Οι ερωτήσεις δεν θα αφορούν μόνον τι ψήφισε ο πολίτης αλλά κυρίως το γιατί προχώρησε σε συγκεκριμένες επιλογές.

Πώς θα μεταδώσουν τα κανάλια την εκλογική διαδικασία
Μ ε μαραθώνιους μεταδόσεων, πλήθος εκπομπών και καλεσμένωνσχολιαστών αλλά και όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο τους επί ποδός αναμένεται να καλύψουν την αυριανή εκλογική ημέρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στο Μega αρχίζει από τις 7.00 το πρωί με το «Μega Σαββατοκύριακο», με τους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο , ενώ στις 10.00 ο Γιώργος Οικονομέας και ο Δημήτρης Καμπουράκης θα συνεχίσουν την κάλυψη της εκλογικής διαδικασίας ως τις 14.00. Στις 18.45 θα ξεκινήσει η εκλογική βραδιά του καναλιού με συντονίστρια τηνΟλγα Τρέμη. Μαζί της στο στούντιο οι Γιάννης Πρετεντέρης και Παύλος Τσίμας αλλά και όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό του σταθμού. Στον ΑΝΤ1 από τις18.45η Μαρία Χούκλη και ο Γιώργος Παπαδάκης θα συντονίσουν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, ενώ μαζί τους στο στούντιο για ρεπορτάζ και σχολιασμό θα βρίσκονται ο Αντώνης Δελλατόλας, o Γιώργος Βλαβιανός , ο Δημήτρης Κοτταρίδης και η ΣτεφανίαΜουρελάτου.

Το Αlter από τις 6 το απόγευμα ως και τις 12 το βράδυ θα μεταδίδει ζωντανά έναν μαραθώνιο ενημέρωσης με παρουσιαστή τον Νίκο Χατζηνικολάου. Μαζί του οι Ακης ΠαυλόπουλοςΓιώργος ΑυτιάςΜάκης ΤριανταφυλλόπουλοςΓιώργος Τράγκας Κώστας ΧαρδαβέλλαςΑνδρέας Κωνσταντάτος και Κάτια Μακρή.

Στον Αlpha, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Γιάννης Πιτταράς, ο Γιώργος Βλάχος και οι πολιτικοί συντάκτες του σταθμού αναλαμβάνουν τη μετάδοση εικόνων από την εκλογική διαδικασία. Στις 20.00- 20.30 ο Αντώνης Σρόιτερ στη διάρκεια του δελτίου θα παρουσιάσει τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ στις 23.00 στην ειδική ενημερωτική εκπομπή «Βραδιά εκλογών 2010» ο δημοσιογράφος μαζί με πολιτικούς αναλυτές και συντάκτες ερμηνεύουν τα αποτελέσματα. Στον Σκάι από τις 6 το πρωί οι Βασίλης Λυριτζής και Δημήτρης Οικονόμου ανοίγουν την εκλογική αυλαία. Ακολουθεί η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ τη σκυτάλη παραλαμβάνουν στις 16.00 ο Σπύρος Μάλης και η Λίδα Μπόλα. Στις 18.00 ξεκινά η εκλογική βραδιά με τη Σία Κοσιώνη. Μαζί της οι Αλέξης ΠαπαχελάςΜπάμπης Παπαδημητρίου Κατερίνα ΑκριβοπούλουΑρης ΠορτοσάλτεΕλλη Τριανταφύλλου αναλύουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Στη ΝΕΤ ο μαραθώνιος της εκλογικής βραδιάς θα αρχίσει στις 18.00 με τους Τάκη Σπηλιόπουλο και Ρίτσα Μπιζόγλη, τους οποίους θα πλαισιώσουν ο Προκόπης Δούκας και η Βάλια Πετούρη. Στις 19.00, με το κλείσιμο της κάλπης, σε απευθείας σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών, η ΝΕΤ θα μεταδώσει τα πρώτα αποτελέσματα.

http://www.tovima.gr/

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δημήτρη μου ,πέρασα να σε δω και βλέπω έχεις αναλάβει εθελούσια υπηρεσία για την ενημέρωση των φίλων αναγνωστών.
    Μωρέ θα δεις άκυρα και λευκά βουνό να μου το θυμάσαι.
    Για να δούμε αύριο τι μας ξημερώνει και τι θα δουν ακόμη τα μάτια μας .

    ΥΓ: Στην προηγούμενη εγγραφή σου ήλθα ,στάθηκα μοιράστηκα μαζί σου τον πόνο μου να παρηγορηθώ αλλά τελικά δεν το είδα το σχόλιό μου. Τι έγινε έκανα καμιά πατάτα;;; η ανυποψίαστη ;;;
    Καλό σας βράδυ φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Λυγερή καλημέρα και καλό βόλι.Να δεις που θα γίνει μπάχαλο γιατί ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν που και πως ψηφίζουν.Τα ψηφοδέλτια είναι πολλά κι ακόμα περισσότεροι οι υποψήφιοι(κατεβατά ολόκληρα).Να είσαι σίγουρη πάντως πως κι αύριο θα ξημερώσει μια ίδια μέρα για τους πολίτες,με τα ίδια και χειρότερα προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες.Είπαμε αν οι εκλογές είχαν τη δύναμη ν' αλλάξουν τα πράγματα θα τις είχαν καταργήσει.Είναι έτσι δομημένη η Δημοκρατία μας που Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει!
    Υ.Γ.:Για το σχόλιο σου που λες προφανώς δεν καταχωρήθηκε.Δεν έχω κανένα λόγο να λογοκρίνω κανέναν,ποσώς μάλλον εσένα.
    Να είσαι καλά,η μέρα είναι ηλιόλουστη ας τη χαρούμε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες